Snoop a vorbit cu opt oameni cu ocupații variate, avocat, medic, regizor de operă, actor, casnică, lucrătoare în curățenie. După alegerile parlamentare, unii au spus că „îl iubesc și mai tare” pe Georgescu, alții au fost iritați să fie abordați din nou: „vreți să mă convingeți să nu-l mai votez?”, în vreme ce unul dintre ei s-a răzgândit chiar înainte de parlamentare, „după documentarul Recorder”.
Snoop a vorbit cu opt oameni cu ocupații variate, avocat, medic, regizor de operă, actor, casnică, lucrătoare în curățenie. După alegerile parlamentare, unii au spus că „îl iubesc și mai tare” pe Georgescu, alții au fost iritați să fie abordați din nou: „vreți să mă convingeți să nu-l mai votez?”, în vreme ce unul dintre ei s-a răzgândit chiar înainte de parlamentare, „după documentarul Recorder”.
Snoop a vorbit cu opt oameni cu ocupații variate, avocat, medic, regizor de operă, actor, casnică, lucrătoare în curățenie. După alegerile parlamentare, unii au spus că „îl iubesc și mai tare” pe Georgescu, alții au fost iritați să fie abordați din nou: „vreți să mă convingeți să nu-l mai votez?”, în vreme ce unul dintre ei s-a răzgândit chiar înainte de parlamentare, „după documentarul Recorder”.
Snoop a stat de vorbă cu votanții lui Călin Georgescu, să înțeleagă cu ce i-a convins acesta să îi ofere încrederea lor.
În urma interviurilor, am identificat 12 teme și cuvinte-cheie: ca frecvență și importanță acordată de către intervievați.
6 termeni au fost menționați cu asocieri pozitive, iar ceilalți 6 cu conotații negative. Cuvintele sunt: spiritualitate, sănătate, acasă/întoarcere, iubire, calm, diplomat (pozitiv), respectiv Ucraina, USR, LGBT/gay/homosexual, PSD, sionist/evreu, vaccin/COVID.
Când am căutat pe grupurile de Telegram ale susținătorilor lui Călin Georgescu, cu ajutorul unui soft special, cuvintele-cheie din discuțiile noastre le-am regăsit cu mare frecvență. Ceea ce sugerează că sunt teme importante în discuțiile dintre susținători și în ceea ce-i preocupă pe votanții lui Călin Georgescu.
Călin Georgescu a fost opțiunea a 2.120.401 dintre alegători, adică 22,94% din voturile valabil exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale. Într-o încercare de a înțelege mai bine fenomenul și de a sparge bulele în care ne-am obișnuit să comunicăm, am discutat cu mai mulți dintre cei care l-au votat și susținut sau care au anunțat că îl vor vota în turul doi.
Am stat de vorbă, atât imediat după primul tur, cât și la o săptămână distanță, cu femei și bărbați de diferite vârste, din România sau din diaspora. Oameni cu studii medii, superioare sau chiar la doctorat și cu ocupații variate: avocat, medic, regizor de operă, actor, casnică, lucrător în curățenie. Unii se declară creștini ortodocși, alții greco-catolici, în vreme ce o parte au vorbit de o spiritualitate de dincolo de religii.
Din discuții, am înțeles că pe votanții lui Călin Georgescu îi unesc mai puțin profiluri sociodemografice, cât mai degrabă unele teme ca dezamăgirea și neîncrederea în toate partidele politice. Sau teama de un posibil război cu Rusia (preferința pentru neutralitate), admirația față de carisma lui Georgescu, dar și atitudini negative față de comunitatea LGBT și, în multe cazuri, față de evrei.
Am ales să reproducem unele comentarii ofensive sau discriminatorii față de grupurile menționate, chiar dacă ele nu reprezintă sub nicio formă valorile redacției Snoop. Credem în diversitate și dreptul la tratament egal.
Este important însă să înțelegem atitudinile și motivațiile care au dus la propulsarea lui Călin Georgescu în vârful clasamentului din turul 1, iar o parte din cei cu care am discutat spun că aceste teme au determinat pe cine pun ștampila.
„Votez cu oricine nu e Elena Lasconi”
Ion este tată și avocat în București. În studenție, în urmă cu 30 de ani, a lucrat ca jurnalist. Este nostalgic după dezbaterile electorale ale acelor vremuri, când „candidații discutau idei, acum sunt doar sloganuri”.
În primul tur al alegerilor prezidențiale, Ion l-a votat pe Kelemen Hunor, pe care îl considera cel mai calificat pentru funcția de șef de stat. Însă pe 8 decembrie îl va alege pe Călin Georgescu. Acestuia din urmă nu-i dăduse șanse mari. Credea că e un personaj politic marginal. Acum însă, „votez cu oricine nu e Elena Lasconi”.
Ion crede că Lasconi și USR „sunt promotorii unei politici toxice cu accente bolșevic-troțkiste”. Oferă ca exemplu un eveniment din timpul pandemiei, când mai mulți consilieri locali USR-PLUS au transmis live de la un hotel din Timișoara că restaurantul primea clienți în ciuda interdicților din pandemie. Episodul i se pare reprezentativ pentru această formațiune politică.
Apoi, „Georgescu bate câmpii masiv, dar nu promovează boli mintale drept politici publice”, spune Ion. Pe vremea mea, dacă unul se credea pisică, îl trimiteau la spital. Acum politica corectă este să ne comportăm ca și când ăla chiar e pisică. Veterinarul chiar trebuie să-l trateze. Iar USR este cel mai puternic promotor al acestui comportament deviant”.
Rugat să detalieze, avocatul spune că se referă la „exacerbarea temelor LGBT și expunerea copiilor la astfel de teme”.
Ion nu este nici el convins că Georgescu are capacitatea de ponderare și echilibrare pe care o cere funcția de președinte. Este sigur însă că Elenei Lasconi îi lipsește această capacitate.
Vizavi de pozițiile extremiste și proruse a lui Georgescu, bărbatul se arată sceptic:
Eticheta de far right a fost pusă oricui ne convine. La fel și cea de «putinist», «omul lui Putin». Poziția lui față de războiul din Ucraina nu e prorusă, ci e nuanțată. Adică ajutăm aliații, dar nu în detrimentul interesului propriu. Dacă suntem într-o alianță, iar interesele naționale trebuie să primeze, asta te face prorus?
Totuși, îi amintesc, Georgescu s-a declarat admirator al lui Putin, spunând că e un om care își iubește țara. „Și ce e rău în asta? Orice om care își iubește țara merită admirat pentru asta.”
Ion se arată amuzat de faptul că tinerii au ieșit în stradă să protesteze împotriva candidatului. „Păi, el nu are nici o funcție. Dacă îl votează lumea, aia e, e democrație. Au venit cu sloganul: „jos cu legionarii”, atestând ideea că Georgescu e legionar. Dar are vreunul din cei ce protestează idee despre ce presupune ideologia legionară? Nu, așa au primit scriptul, că e prorus și legionar. Eu o învăț pe fiică-mea ca întotdeauna să treacă prin filtrul propriu, să decidă ea, nu să preia ideile mestecate de alții”.
Luni, l-am întrebat pe Ion dacă s-a schimbat ceva pentru el între primul tur al prezidențialelor și alegerile parlamentare.
„Ce să se fi schimbat? Este Lasconi mai digerabilă pentru că o serie de influenceri care până acum postau pisici rostogolesc un text servit despre pericolele comunismului? Este Lasconi mai OK, pentru că o serie de propagandiști repetă că cei care l-au votat pe Georgescu sunt proști?”.
În același timp, lui Ion i se pare absurd că Georgescu e acuzat și că e legionar, și că e comunist. Crede că „reacțiile din societate sunt rezultatul unei manipulări. Acest tip de reacții agresive sunt cauza pentru care cei care au votat cu Georgescu nu s-au exprimat public, nici în cercul de cunoștințe, dar au pus ștampila”.
În datele publicate de Remus Ștefureac, de la INSCOP Research, profilul votantului arată că 19,9% dintre alegătorii de pe teritoriul României au votat Călin Georgescu, iar cele mai multe voturi au venit din orașele mici (23%) și din mediul rural (22%), Dar și 13% din bucureșteni l-au votat.
Conform sondajului din ziua votului, 31% dintre tinerii de 18-24 de ani au votat cu Georgescu, în contrast cu doar 8% dintre alegătorii cu vârsta de peste 65 de ani care au optat pentru candidatul independent.
„Călin Georgescu a vorbit în câteva minute cât Iohannis în 10 ani”
Elena are 38 de ani și locuiește în Germania, alături de toată familia: părinții, fratele ei, soțul său și cei doi copii. De când a plecat din țară, a lucrat, pe rând, la poștă, la o fabrică de împachetat ouă, iar acum într-un serviciu de curățenie.
A plecat din România de șapte ani, dar simte că „în această țară, plină de oameni reci, s-au transformat în 20 de ani pierduți degeaba”. Își dorește să se întoarcă. Este motivul pentru care l-a votat pe Călin Georgescu: „Dacă nu iese dânsul, nici că mai avem vreo șansă să venim acasă”.
Îl știe de pe rețelele sociale, unde l-a descoperit întâi soțul ei. Pe ea au impresionat-o: „calmul, inteligența, răbdarea și credința dânsului. E un om familist. A vorbit în câteva minute cât Iohannis în 10 ani.” Îi place că este profesor universitar și nu oriunde, ci la Pitești, orașul ei natal.
Atât Călin Georgescu, cât și soția lui i-au inspirat încredere. „Amândoi au în privire o căldură pe care nu am văzut-o la niciun candidat. În 35 de ani, nimeni nu a purtat un discurs ca al lui. Ne dorim enorm de mult să revenim acasă și el poate face schimbarea de care avem atâta nevoie”.
Elena, care știa deja, dinainte de vot, că Georgescu e de ani buni în politică, spune că ascultă toate podcasturile politicianului și îi urmărește fiecare postare de pe Tik Tok. Crede că, de multe ori, oamenii l-au interpretat greșit. De pildă, în ceea ce privește atitudinea lui împotriva operațiilor de cezariană, despre care politicianul a spus că ar „rupe firul divin”, Elena spune: „Soția lui are două operații de cezariană, deci clar că nu putea să declare asemenea aberații, dar fiecare înțelege cât poate. Nașterea trebuie să fie naturală, așa a lăsat Dumnezeu pe pământ. Doar că fie din probleme medicale, fie din comoditate, se apelează la cezariană. Și eu am două operații. E clar că sentimentul este altul în momentul în care copilul iese normal și simte toate durerile mamei și alta este să fie scos din burtă. Da, se pierde acel fir divin.”
Elena respinge și ideea că Georgescu este apropiat Rusiei. „Categoric nu este adevărat. Nu înțeleg ce au cu el, nu mai știu ce să inventeze. El a scris prefața cărții lui Kennedy. E cu americanii”.
Unele dintre ideile cu care Georgescu i-a câștigat votul țin de viziunea lui față de pandemie. Crede că, dacă el era președinte, ar fi fost mult mai puține restricții în acea perioadă. „Ați uitat ce masacru a făcut statul cu voi și ați stat nepăsători. Ați avut interzis peste tot. Bătaie de joc și umilință ”, insistă Elena, care e de părere că măsurile din Germania au fost mai relaxate decât cele din România. „Nu m-am vaccinat, din teamă de efectele secundare, și nu aș fi făcut-o pentru nimic în lume. Nu cred în COVID”.
Am întrebat-o pe Elena și despre pozițiile antifeministe ale lui Călin Georgescu, acesta afirmând că „feminismul este o mizerie” sau că „femeile nu pot conduce”.
„El a declarat cu subiect și predicat: feminismul e una, feminitatea alta. Am văzut când a declarat că o femeie puternică se află în spatele unui bărbat puternic. Când a spus că femeile nu pot conduce, se referea la madame Lasconi. Asta cred eu”, a răspuns tânăra.
Deși în trecut Georgescu a vorbit despre limitarea dreptului la avort, Elena e de acord cu afirmațiile lui mai recente, în care a spus că „e opțiunea fiecăruia”, chiar dacă ea personal îl consideră „un păcat”. Crede că femeile recurg la avort din cauză că „oamenii nu sunt bine informați și școala e de toată rușinea”. Ea ar fi de acord cu introducerea educației sexuale în școli, dar în adolescență, nu de la grădiniță.
Luni dimineață, după alegerile parlamentare, Elena era supărată. „Ce mă enervează este faptul că, din nou, PSD, PNL, USR au intrat iar în Parlament și acum nu se mai renumără voturile, deși foarte multe au fost furate. Diaspora nu a votat USR, ci AUR sau SOS. Dar acum este pe placul lor și nu mai renumără”. Elena spune că toți prietenii ei au votat cu unul din partidele suveraniste. Cât despre Georgescu, „sunt tot mai concentrată pe el. Oricum va avea votul nostru”.
Conform Poliției Române, citată de Digi24, din cele 162 de sesizări referitoare la contravenții sau infracțiuni legate de votare, 69 nu s-au confirmat, iar 15 sunt încă în lucru. Unica problemă semnalată în legătură cu diaspora a fost în Mehedinți, unde în sistem a apărut că a votat o tânără care o făcuse deja în Franța.
AUR a luat cele mai multe voturi în Diaspora, urmat de USR, SOS și POT.
„Oamenii conștienți pur și simplu se adulmecă între ei, se simt instantaneu”
Cătălin Seimeanu este actor, antreprenor și instructor de fitness. Face culturism de performanță și deține un salon de tuns animale. Iubitor de animale, are el însuși patru câini și o pisică. A jucat timp de șapte ani în spectacole la Opera Comică.
Cu ani în urmă, l-a văzut pentru prima dată pe Călin Georgescu într-o emisiune difuzată de TVR. Apoi i-a urmărit toate aparițiile.
„Mi-a atras atenția spiritualitatea dumnealui. Atenție, nu dogma, religia, ci trezirea spirituală. Nu l-am asociat cu zona politică. Pur și simplu, am văzut un om conștient de sine, trezit. Apoi am cunoscut-o pe Cristela, i-am aflat povestea cu problemele de sănătate și am realizat că sunt un cuplu de treziți, de oameni conștienți că sunt spirite divine, nu minți și corpuri”, povestește Cătălin, care a susținut de la început candidatura lui Georgescu pe social media. „Fără falsă modestie, oamenii conștienți pur și simplu se adulmecă între ei, se simt instantaneu. O minte, oricât de cultivată ar fi, fără atingerea divinității, este doar o cutie care zăngăne.”
Actorul povestește că a început să fie preocupat de cultivarea dimensiunii spirituale în urmă cu cinci ani. „Trezirea, cum o numesc eu, sau conștientizarea a ceea ce sunt cu adevărat, a început cu lecturarea unei cărți: Secretele întregii vieți, de Iuliana Neagu. Dar cultivam instinctiv iubirea din mine, cu mult timp înainte.”
Cătălin vede în politică „oportunitatea de a cultiva iubirea și în ceilalți”. Crede în expertiza lui Georgescu în economie, politică și cultură diplomatică, dar, pentru el, „piesa de bază este spiritul”. Îl consideră primul om politic spiritual cu adevărat.
„El este conștient de sine, conștient că el însuși este iubire. M-am regăsit în dumnealui, păstrând proporțiile. Aș da orice să-l cunosc personal.”
Înainte de alegeri, Cătălin a folosit un clip cu imagini de când a participat la „Românii au talent”, ca să ajute la promovarea politicianului independent. E mândru că a ajuns la 10.000 de vizualizări. „A fost micul meu aport pentru Călin”.
Bărbatul a auzit și opiniile care spun că preferatul lui e prorus, dar nu îl influențează.
Este proromân. Mintea adormită în general divide, împarte. Dacă ești împotriva unor aspecte din relația cu SUA, automat ești etichetat pro-Rusia. Nu, Călin e proromân. Punct.
În raport cu războiul din Ucraina, actorul e de acord cu poziția de neutralitate promovată de Georgescu: „cred că orice om echilibrat alege pacea”.
Iar dacă, pentru campanie, independentul a avut și finanțare din surse rusești, „eu aș înțelege fenomenul. Uneori, scopul măreț scuză mijloacele. Și dacă s-ar folosi de banii rușilor în beneficiul României care ar fi problema? Eu îl simt pe acest om ca pe un erou”.
Cătălin crede că Georgescu ar greși dacă ar intra într-un ping-pong de acuzații cu Lasconi. „Ea va ataca dur. El nu trebuie să răspundă cu atac, ci cu eleganță, chiar iubire și compasiune. Un om mare așa te domină: prin iubire.”
La 7 zile după primul tur al prezidențialelor, Cătălin rămâne de neclintit în susținerea lui față de Georgescu, deși a văzut valul de critici la adresa acestuia. „Da, s-a schimbat ceva, îl iubesc și mai mult pe Călin”, spune el.
Admite că are mulți colegi actori speriați de ce se întâmplă, pe care a încercat să-i liniștească. „Cei de la tv au un aport imens în răspândirea fricii”, adaugă el. „De când l-am cunoscut, am realizat că el este la un nivel de conștiință superior. Mă mai mișcă pe mine televiziunile? Nici agitația de azi a partidelor nu mă miră. Sunt convins că președintele îi va uni pe toți”.
Nu are niciun dubiu că preferatul lui va câștiga duminică: „Dacă îl vor opri într-un mod grotesc, gen să-l suspende, ar fi război civil, revoluție. Oamenii îl vor cu orice preț pentru că îl simt și și-ar da viața pentru asta. Dacă ar încerca să ni-l ia, ca pe Eminescu, aș muri fericit cu el”.
„Călin Georgescu a fost trimis de o ființă supranaturală”
Mariana, o femeie de 58 de ani din județul Buzău, nu crede în COVID, virusul Ebola sau gripa aviară. Nu crede că în Ucraina e război. Nu crede că atentatele de la 11 septembrie au fost reale sau că au existat jurnaliști decapitați de talibani. Toate i se par înscenări.
Nu crede nici în religii, pentru că „se infiltrează acolo unde e pace”. Crede însă într-o spiritualitate de dincolo de religii. Crede că Pământul este plat și crede în Călin Georgescu.
Captură dintr-un clip în care Călin Georgescu face baie într-un lac din Austria, filmat în ianuarie 2021
Mariana s-a căsătorit la 18 ani, când a devenit și mamă pentru prima dată. Nu a mai putut termina liceul. La 21 de ani, năștea al doilea copil. Când erau fiii ei mici, a rămas acasă să-i îngrijească. Mai târziu, când avea 40 de ani, a plecat la muncă în Italia, cu gândul să strângă bani pentru a-i cumpăra fiului său o casă. Timp de 13 ani, a locuit într-un oraș de lângă San Remo, iar aproape toată această perioadă a lucrat pentru un cuplu de vârstnici. Le gătea, le făcea curățenie și cumpărăturile, iar ei au făcut-o să se simtă parte din familia lor.
A renunțat la locul ei de muncă după ce s-a îmbolnăvit de o afecțiune oncologică. O vreme a fost internată la spitalul din San Remo și a făcut cinci din cele 22 sesiuni de chimioterapie recomandate de medici. Apoi a refuzat tratamentul. „Am spus: de azi mă ocup eu de mine, eu hotărăsc. Din acel moment, nu am pus în gură nici măcar o aspirină sau un algocalmin. Stau departe de tot ce înseamnă big pharma. Sunt chimicale care distrug corpul uman”, insistă Mariana, care este convinsă că s-a vindecat prin spiritualitate și propria putere și după ce a făcut pace cu o persoană cu care era într-un conflict.
Exact în acea perioadă, după diagnosticul de cancer, i-a descoperit și a început să-i urmărească pe Călin și Cristela Georgescu. „Spiritualite, iubire, întoarcerea la rădăcini, lucruri normale. El mi-a plăcut enorm de la primul video pe care l-am găsit pe Youtube. Mi-au intrat la suflet modul lui de gândire și de vorbire. Avem multe de învățat de la domnul Călin. Și Cristela a avut cancer și nu s-a tratat în spital.”
România are cea mai ridicată mortalitate prematură prin cancer de sân și col uterin din Europa, potrivit Registrului European privind Inechitățile în Cancer.
România alocă cei mai puțini bani pe pacient, arată raportul OCDE 2023.
Mortalitatea prin cancer în România depășește media UE, cu 264 de decese la 100.000 locuitori față de 247 în UE (2019), iar din 2020, aceasta a crescut pentru șase tipuri de cancer. România are cea mai ridicată mortalitate prematură prin cancer de sân și col uterin din Europa.
Când s-a decis cu cine va vota la prezidențiale, Mariana a căutat pe cineva cu care să rezoneze din perspectivă spirituală: „Nu vedeți ce vremuri trăim: multă ură, dușmănie, totul se rezumă doar la bani. Unde e iubirea dintre oameni? Mă uit în jur și nu-mi place ce văd. Durerea oamenilor o simt și eu și trebuie să fac ceva”.
„Chiar dacă am o vârstă, nu pot să stau și să privesc. Am copii, nepoțele, ce facem, le lăsăm pe mâna lui Lasconi? Nu am uitat ce-a făcut USR-ul în pandemie, iar ei sunt cu LGBT”, adaugă femeia.
După ce a revenit în țară, Mariana a fost sedusă pentru o vreme de promisiunile Dianei Șoșoacă, proaspăt intrată pe scena politică. „O vedeam diferită la început și am crezut că vom face ceva împreună, dar am realizat că îmi pierd timpul aiurea. Șoșoacă nu mă reprezintă. E plină de ură față de popor. Când aud cum îi face proști, mă doare sufletul”. În schimb, Mariana apreciază la Călin Georgescu faptul că vorbește „pe limba mea. Sunt mulți care spun că nu înțeleg, că nu spune nimic concret. Ba el spune, dar nu mulți îl înțeleg”.
Respinge ideea că preferatul ei e omul lui Putin, dar în același timp mărturisește că ea nu crede că în Ucraina are loc un război, ci consideră că este o înscenare. Crede în mai multe teorii ale conspirației, precum cea care neagă atentatele de la 11 septembrie sau pandemia de coronavirus. Își ia informațiile din clipuri de pe Youtube. Așa a convins-o și o „demonstrație” că pământul e plat.
Când o întreb cum știe cum distinge care informații sunt reale și care sunt false, explică: „te documentezi, nu iei de bun primul articol. Sunt documentări, nu filmări făcute de neica nimeni”.
Mariana este sigură că Georgescu va deveni președintele României: „Eu am intrat într-o meditație săptămâna trecută și am știut că va câștiga. E omul trimis pentru România și pentru poporul român”.
Cine l-a trimis?
O forță supranaturală. Noi nu suntem veniți pe pământ doar să ne căsătorim și să facem copii și atât. Suntem aici să evoluăm. Călin e un suflet matur, a ajuns la perfecțiune și are această misiune de făcut pe pământ: de a aduce pacea și iubirea. Și nu a venit decât la momentul potrivit, când apele se tulbură pe întregul glob. Bucureștiul va fi al doilea Ierusalim.
Îi amintesc Marianei că la Ierusalim nu e pace, spune: „acolo e altceva, sunt evrei sioniști care fac tot acest dezastru, acolo se bat pentru teritorii și petrol și altele”.
În jurul Marianei, foarte mulți oameni au votat la fel ca ea: soțul, fiii și nurorile ei, frații, sora și cumnatul ei, o parte din vecini, „și mult tineret”. Deși a postat foarte des pe social media mesaje de susținere pentru Georgescu, inclusiv la pozele ei de profil, Mariana nu a încercat, la nivel individual, să convingă pe nimeni să-l voteze: „fiecare hotărăște pentru el, nu poți să intervii în hotărârea altuia”.
„Decât să votez un candidat USR, mai bine îmi tai mâna”
Horia Balint, un bărbat din generația X, care a spus că preferă să nu-i menționăm vârsta exactă, din „cochetărie”, locuiește în Oradea și este regizor de operă. Acum lucrează la un doctorat despre „mitul troian în operă”. A absolvit două facultăți: Relații Economice și Internaționale la ASE și Regie de operă.
Horia Balint. Foto: arhivă personală
Nu are cont de Tik Tok și, înainte de duminica primului tur la prezidențiale, abia dacă auzise de Călin Georgescu. Nu l-a ales atunci, ci a votat cu Mircea Geoană, dar are de gând să-l voteze pe Georgescu în turul al doilea.
Horia a ales să vorbească cu Snoop despre motivația lui, „ca să se vadă că nu suntem tiktokari needucați, comuniști și neomarxiști”. Se descrie ca „intelectual, din familie de intelectuali anticomuniști” și monarhist. „Bunica mea maternă era din familie nobiliară austro-ungară, urăsc bolșevismul și comunismul”.
Nu are încredere în niciun partid, nici cele tradiționale, nici cele mai tinere, și insistă că e împotriva USR: „decât să votez un candidat USR, mai bine îmi tai mâna. Orice candidat USR și la orice fel de alegeri”. Spune că acesta este motivul pentru care la parlamentare va vota cu UDMR (în dialogul dinainte de alegeri).
Duminică, după ce a apărut surpriza procentului mare de voturi câștigat de Georgescu, Horia a început să se documenteze „temeinic” în privința acestuia. Și l-a convins așa de tare, încât regretă că a avut altă opțiune în primul tur.
În primul rând, îmi place și sper să se țină de cuvânt cu înlăturarea sionismului din România. Nu avem nevoie de sioniști care fac doar rău. În al doilea rând, trebuie stopat orice ajutor dat acestor ucraineni și lui Zelenski și trebuie ajutat cetățeanul român, nu să meargă miliardele românești la ucraineni.
Statul român a emis mai multe comunicate de-a lungul timpului, precum cel al MIPE – Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, că banii destinați refugiaților ucraineni sunt decontați printr-un program UE.
Și are și un al treilea motiv: faptul că Georgescu este creștin ortodox. Horia e greco-catolic, dar preferă un candidat ortodox în fața unei candidate precum Elena Lasconi, pe care el o consideră atee.
Îi amintim că Elena Lasconi a spus public în repetate rânduri că este creștină. Horia nu e convins: „Din moment ce are fiica pe care o are, din moment ce este pro avorturi, din moment ce face jocurile neomarxiștilor sioniști, chiar o consider o atee. Un creștin adevărat nu susține avorturile și imoralitatea”.
„L-am votat pentru că eram împotriva PSD-ului și a lui Rafila”
Elena Voicu (47 de ani) este doctorița ATI concediată de la Spitalul Pantelimon, în dosarul morților suspecte. Spune că l-a votat pe Călin Georgescu deși auzise de el cu puțin timp înainte de alegeri. „Mi-a zis o prietenă de el, m-am uitat la niște prezentări pe Tik Tok și l-am văzut cum vorbește. Am zis: mamă, ce tare e tipul, e superdeștept. Am văzut că e profesor universitar și pe cine era să votez? Și o să-l votez și data viitoare”.
L-am votat și pentru că eram împotriva PSD-ului, împotriva lui Rafila care a făcut o mare nedreptate. Niciunul de la niciun partid nu a venit să mă întrebe ce s-a întâmplat acolo cu adevărat.
„Sunt împotriva tuturor partidelor. Am zis că omul ăsta este independent, nu are niciun fel de interes, poate o să facă ceva pentru sănătate”, mai precizează doctorița.
Medicul spune că nu a știut că Georgescu e antivaccinist înainte de a-l vota, dar „nu mă deranjează, nu mi se pare că a fi împotriva vaccinurilor e ceva de judecat”. Admite că „abia acum am început să-l studiez cu adevărat”. În schimb, din clipurile vizionate înainte de primul tur au convins-o „modul lui de a vorbi, sinceritatea lui, faptul că pare un om foarte credincios. Mi se pare că-l interesează ce ni se întâmplă nouă, pe politicieni îi interesează doar binele lor”.
Elena Voicu spune că mai mulți oameni din jurul ei au criticat-o pentru că l-a votat pe Călin Georgescu, dar și că foarte mulți colegi de-ai săi medici au avut aceeași opțiune ca ea. „Vrem o schimbare. Am înțeles că și președintele ăsta dacă ar fi (n.r. Georgescu) o să pună la sănătate pe cineva de la AUR, un doctor care e un om de calitate”.
După alegerile parlamentare, doctorița rămâne fermă în decizia ei: „I-am ascultat mai multe interviuri și tot cu el voi vota”. Crede că a fost criticat pentru „lucruri scoase din context”.
Și refuză să detalieze: „Vreți să mă convingeți să nu votez cu el?”.
„Nu l-a primit nimeni în politică. I-au dat flit și Ponta și PSD”
Bogdan, șofer de Uber în București, ar fi votat-o pe Diana Șoșoacă dacă aceasta nu ar fi fost eliminată din cursa prezidențială. L-a ales pe Călin Georgescu, pentru că „nu venea din sfera serviciilor. Noi, românii, nu o să acceptăm niciodată să votăm un securist”. Îl urmărește din 2018 și se declară fascinat de el.
De la clubul de la Roma vine, e mason. Nu l-a primit nimeni în politică. El a venit cu programul Hrană. Apă. Energie și i-au dat flit și Ponta și PSD.
Îl consideră pe Georgescu un specialist în agronomie, susținut de americani și mai ales împins de Trump: „A anunțat de când a câștigat alegerile că vrea hrană sănătoasă, nu mai vrea pesticide, nu mai vrea big pharma și oameni care să mănânce medicamentele ca pe bomboane și normal că chemi un specialist de la Clubul de la Roma, de la ONU, e clar că are conexiuni cu ăștia”.
Bogdan nu a fost surprins că sondajele nu îl dădeau învingător pe Georgescu, ci estimau mult sub procentajul de voturi obținut: „la noi, sondajele au fost întotdeauna falsificate, exact cum au vrut ei să iasă. Așa au făcut și cu alegerile parlamentare. Au dat și sondajele exact cum a vrut STS. Dar au avut grijă să nu afișeze mai mult de 5%. Că atât permitea sistemul”.
Bărbatul spune că România are nevoie de lideri ca Viktor Orban: „E cel mai șmecher, ca Ceaușescu. Ceaușescu a fost bun cu toți. Prieten cu toți. Și cu Occidentul, și cu Orientul. Aia a fost calitatea lui Orban, că aplică politicile lui Ceaușescu”. În schimb, în România, „am fost niște papagali, lachei, ne supunem atitudinii de slugă, de colonie”.
Bogdan are încredere că Georgescu va fi un șef de stat diferit, care va construi relații diplomatice și economice bune.
„Niciun adversar de-al lui Călin Georgescu nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor”
„Trebuie treziți politicienii, că urciorul nu merge de multe ori la apă”, spune Robert, un bărbat din Craiova care a votat cu Călin Georgescu în primul rând din dezamăgire față de toate celelalte partide.
Robert s-a căsătorit la 22 de ani și a devenit tatăl unei fiice când avea 23 de ani. „Îmi iubesc mult soția și nimic din ce am putut să realizez nu ar avea rost fără ea.” Până la 32 de ani, a avut o mulțime de ocupații: arbitru de fotbal, agent de vânzări la o fabrică de pâine, tinichigiu vopsitor, șofer de camion. A construit cu mâinile lui o casă pentru familia sa. Lucra la ea serile după ce venea de la serviciu.
„Niciun adversar de-al lui Călin Georgescu nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor. Analfabeți, hoți, vechea clasă politică.” Pe independent s-a decis că îl va vota cu trei săptămâni înaintea primului tur al prezidențialelor. În ciuda faptului că, la europarlamentare, Robert a fost observator la urne din partea USR.
Cred în el. Omul știe să se facă ascultat fără să urle, critice, să bată cu pumnul în masă, să amenințe. USR m-a dezamăgit cu modul lor de gândire, tot cu pumnul în gură.
Momentul în care s-a simțit deziluzionat de USR a fost când partidul a pus presiune pe Elena Lasconi să-și schimbe raportarea față de familia tradițională/parteneriatul civil. „Nu poți avea propriile decizii, trebuie să te conformezi după cum își doresc ei. Cu ce sunt diferiți față de PSD sau PNL?” Robert e împotriva homosexualității: „am renunțat la Netflix din cauza asta, nu puteam vedea un serial cu familia, că trebuiau să se lingă bărbații sau femeile, o tâmpenie că se mizează pe așa ceva. Fiecare să facă ce vrea, dar la el în casă, să se comporte civilizat în stradă”. Spune că ar fi susținut în continuare USR dacă nu s-ar fi poziționat pentru drepturile persoanelor din comunitatea LGBTQIA+.
Pentru Robert, principalele puncte forte ale lui Georgescu au fost că nu era susținut de niciun partid și că susținea neutralitatea față de Ucraina: „nu vreau război, nu avem de ce să ne băgăm”.
La prima noastră discuție, Robert vorbește de implicarea lui în promovarea online a lui Georgescu.
Noi l-am făcut viral pe Georgescu. Noi am extras secvențe din diferite emisiuni de pe canalul lui și folosind hashtag, am tăguit ce am simțit noi, a ajuns viral, lumea a început să distribuie. Nu boții au votat, oameni au votat. Asta este cea mai mare victorie: în România pare că încă voturile contează.
Robert e surprins să afle că Georgescu nu e proaspăt intrat în politică, dar apoi spune: „Știi vorba aia, ca la fotbal, am ținut cu cel mai slab”.
Câteva ore după această discuție, Robert vizionează documentarul Recorder despre Călin Georgescu, apoi îmi scrie:
Bine că nu au publicat materialul în ianuarie. Eu am văzut doar clipurile noi, nu și pe cele vechi. Eu am zis că e simpatizant rus, dar pare obsedat. M-am bucurat așa de tare că am scăpat de ăia vechi, iar acum sunt în standby. Nu-i deloc așa roz situația: un prorus și una cu LGBTQ. Sincer, nu știu pe cine să mai votez.
După alegerile parlamentare, Horia, Bogdan și Mariana nu au mai putut fi contactați până la publicarea acestui material.
Cuvinte-cheie în interviuri, de 713 ori pe grupurile de Telegram
Cu ajutorul unui soft special, Snoop a verificat 12 cuvinte-cheie din discursul celor 8 intervievați în grupurile de Telegram ale fanilor Călin Georgescu. Ele apar de 713 ori.
Metodologia prin care au fost alese:
Pentru fiecare intervievat să fie identificate măcar 3 cuvinte-cheie;
Cuvintele-cheie să fie comune pentru cel puțin doi intervievați;
Șase să fie însoțite de asocieri pozitive în raport cu Călin Georgescu, șase negative la adresa unor teme.
Cuvintele identificate din prima categorie au fost spiritualitate, sănătate, acasă/întoarcere, iubire, calm, diplomat (pozitiv), iar cele cu raportări negative au fost: Ucraina, USR, LGBT/gay/homosexual, PSD, sionist/evreu, vaccin/COVID.
Toate cuvintele au fost găsite pe grupurile de Telegram, conform unei analize Snoop.
De cele mai multe ori apare întoarcere/acasă, de 170 ori. Pe locul doi este „iubire”, cu 141 de prezențe.
Din cuvintele folosite negativ de cei opt intervievați, cel mai des întâlnite pe grupurile la Telegram sunt referirile la PSD (aproape 100, însă unele menționări sunt și din exit-poll-uri și scoruri), Ucraina (56) și USR (51, cu aceeași mențiune ca la PSD).
Programatorii care au colaborat cu Snoop pentru acest proiect au utilizat un instrument automat de extragere a mesajelor din grupuri de Telegram. Acesta a fost aplicat pe grupul principal al candidatului Călin Georgescu, precum și pe grupurile județene dedicate strângerii de semnături pentru candidatura la alegerile prezidențiale. Pentru videoclipuri, am folosit un software bazat pe Inteligență Artificială, care a transformat conținutul în text.
A contribuit Iulia Roșu Editor: Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan Programare: Radu Mihai și Raluca Stănescu Grafic: Răzvan Luțac
SUSȚINE JURNALISMUL FĂRĂ LESĂ
Contăm pe donațiile cititorilor pentru a continua să publicăm investigații. Îți mulțumim!
Alexandra Nistoroiu are 14 ani de experiență ca jurnalist, cu focus pe teme de sănătate, cultură, ṣtiință ṣi drepturile omului. A lucrat la Libertatea, Digi24, Viața Medicală și a colaborat cu: Science, New Scientist, Balkan Insight, DigiFM, Hotnews, Gazeta Sporturilor. Timp de trei ani, a coordonat echipa revistei independente de cultură Arte și Meserii. În 2020, a câṣtigat premiul Superscrierea Anului, alături de echipa cu care dezvăluise cazurile de medici falṣi în Libertatea. În 2024, a obținut locul 1 la Opinie, tot la gala Superscrieri. Crede că „Mad Max: Fury Road” este un film perfect.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.
Funcționale
Always active
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu solicitat în mod explicit de către abonat sau utilizator, sau în scopul exclusiv de a efectua transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.