Sari la conținut
Jurnalism fără lesă.

Caută o pagină sau un articol..

  • Follow-up
  • Minciunile lui Toni Greblă. Curtea de Conturi spune că nu Greblă a cerut controlul la AEP

    Minciunile lui Toni Greblă. Curtea de Conturi spune că nu Greblă a cerut controlul la AEP
    Întrebată de Snoop, Curtea de Conturi afirmă că auditul prin care a fost descoperit salariul ilegal primit de șeful alegerilor din România nu a fost cerut de acesta, așa cum Greblă a susținut de două ori, după ce situația a devenit publică.

    Luni, 25 august 2024, o investigație Snoop a expus felul în care Toni Greblă, președintele instituției care supraveghează corectitudinea alegerilor, a fost prins că și-a majorat ilegal salariul și diurnele, cu mii de euro lunar.

    Toni Greblă a câștigat anul trecut peste 700.000 de lei (140.000 de euro), din pensie, pensii speciale, salarii și diurne. Acum, el trebuie să returneze peste 100.000 de lei.

    Fostul judecător și senator PSD s-a apărat în două moduri: 

    • A dat vina pe fostul secretar general al Autorității, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, „nici nu m-am uitat la ele (n.r. la documentele prin care și-a mărit salariul)”
    • A susținut că el a chemat Curtea de Conturi pentru a îndrepta situația.

    Prima oară a susținut că el a chemat Curtea de Conturi în declarația făcută pentru Snoop, înainte de publicare. Apoi a repetat-o, miercuri, 28 august, într-o conferință ținută la Guvernul României, unde s-a discutat despre calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare.

    Cele două declarații:

    „Când am constatat, eu am chemat Curtea de Conturi și am spus e o greșeală. Am dat un angajament de plată și de șase luni de zile plătesc diferența pe care au constatat-o, adică le-am spus eu celor de la Curtea de Conturi și au prins-o ca măsură rezolvată. Din martie am început să dau și diferența”, a declarat Greblă pentru Snoop.

    „Secretarul general a fost trimis în judecată pentru o anumita faptă  (…) după alte vreo 2 săptămâni a solicitat transferul și i-am acordat transferul și după încă o săptămână a înștiințat AEP că indemnizația președintelui ar fi fost stabilită interpretând eronat (…) Am chemat imediat Curtea de Conturi, am spus despre ce e vorba. Părerea Curții de Conturi a fost că trebuie să se revină la nivelul de inghețare de indemnizație la nivelul anului 2019, lucru ce l-am făcut în aceeași zi”, a spus același președinte AEP la Guvern, citat de HotNews.

    (momentul este la minutul 17:05)

    Greblă afirmă două lucruri:

    • Că el a solicitat controlul Curții de Conturi;
    • Că l-a solicitat imediat după suspendarea lui Mitulețu-Buică (noiembrie 2023).

    Snoop.ro a întrebat Curtea de Conturi dacă a fost chemată de Toni Greblă ori controlul s-a desfășurat la termen, așa cum auditorii publici controlează în mod regulat instituțiile publice.

    Ce spune Curtea?

    „Nu a existat nicio sesizare”

    Curtea de Conturi spune explicit că, „la nivelul instituției noastre, nu a existat nicio sesizare cu privire la subiectul întrebărilor dumneavoastră”. Și, atunci, cum s-a făcut controlul?

    Curtea de Conturi a enunțat prevederile legale care subliniază că instituția decide „în mod autonom” un control.

    Apoi, se arată că Plenul Curții a aprobat, în 29 decembrie 2023, prin hotărârea nr. 916, misiunea de audit la Autoritatea Electorală Permanentă. Aceasta este aferentă exercițiului bugetar 2023.

    Ceea ce înseamnă că plenul Curții de Conturi a hotărât, în plen, auditul la Autoritatea Electorală Permanentă.

    De altfel, pe site-ul Curții, controlul la Autoritatea Electorală Permanentă era stabilit pentru martie – iunie 2024, după cum a apărut în investigația jurnalistică.

    În răspunsul primit de Snoop de la Curte, se arată și că raportul de audit unde a fost prins și salariul ilegal va fi supus aprobării plenului Curții de Conturi. Apoi va fi publicat pe site-ul instituției.

    În plus, Curtea de Conturi arată și că a venit în 2024 la AEP. Nu „imediat” după suspendarea lui Mitulețu-Buică, așa cum a susținut Greblă la Guvern.

    Fotografie prinicpală: Saul Pop / Inquam Photos
    Editor: Răzvan Luțac

    SUSȚINE JURNALISMUL FĂRĂ LESĂ

    Snoop are nevoie de tine. Contăm pe donațiile cititorilor pentru a continua să producem jurnalism în profunzime, care expune nedreptățile și abuzurile din societate. Îți mulțumim!
    donează

    Alege tipul donației:
    Alege suma dorită:
    Susține
    Despre autor
    Cristian Andrei este jurnalist de 17 ani, fiind preocupat de politica internă și modul în care partidele finanțează mass-media. A lucrat în presa tipărită, televiziune și online. A făcut parte din redacția Gândul ca reporter special, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24. A fost senior editor la Radio Europa Liberă România și reporter Libertatea. În 2022, a câștigat premiul „Ion Rațiu” pentru jurnalism după investigațiile despre mecanismul prin care partidele își cumpără, cu bani publici, imagine pozitivă în presă.