Mergi la conținut

Caută o pagină sau un articol..

 • Manifest
 • Cine suntem, de ce facem acest proiect, de unde vin banii

  Suntem un grup de reporteri cu experiență investigativă, ne place să lucrăm în echipă și am decis să fondăm un site nonprofit de investigații și jurnalism explicativ. 
  ─ 
  Redacția
  Cine suntem, de ce facem acest proiect, de unde vin banii

  Cea mai mare parte din echipa noastră e formată din foști jurnaliști Libertatea. Echipei i s-au alăturat și ziariști de la Rise Project și HotNews. Scopul nostru principal este să creăm un jurnalism de impact. Credem cu tărie în misiunea presei de a relata despre faptele care afectează viața comunităților, a persoanelor și a instituțiilor.

  În urma experiențelor noastre, am ajuns la concluzia că cea mai bună modalitate prin care ne putem îndeplini datoria în mod liber, dedicat interesului public, este un parcurs independent, nonprofit, fără acționari și, deci, fără trusturi de presă în acționariat.

  Misiunea Snoop este să producă și să promoveze jurnalismul de investigații și explicativ, în interes public. Le spunem cititorilor noștri adevărul complet și nealterat, așa cum îl putem afla cel mai bine. Ne evaluăm munca în funcție de impactul produs de aceasta în societate. Iată câteva exemple: cazurile Colectiv, Monica Ridzi, Hexi Pharma, Elena Udrea, doctorii falși sau candidatul Cîrstoiu.

  Snoop va munci să apere interesul public, în sensul de a descoperi și expune infracțiuni sau abuzuri împotriva sănătății publice, drepturilor și libertăților cetățeanului. Vom continua să relatăm despre cazuri care să prevină ca publicul să fie înșelat sau nedreptățit de acțiuni ale statului, indivizilor sau organizațiilor, indiferent cât de puternice sunt acestea. 

  Snoop este locul către care poate veni oricine vrea să atragă atenția asupra unor abuzuri, nedreptăți sau forme de corupție din sistemele publice sau din companiile private, știind că va fi protejat și că subiectul va fi tratat cu seriozitate.

  Echipa

  Pe Snoop.ro vei găsi materialele documentate și publicate de: Mirela Neag, Cătălin Tolontan, Răzvan Luțac, Cristian Andrei, Iulia Roșu, Alexandra Nistoroiu, Cristina Radu, Medeea Stan, Ioana Moldoveanu, Catiușa Ivanov, Dan Duca și Sergiu Dimitriu. Echipa Snoop colaborează și cu alți jurnaliști cu experiență în investigații și jurnalism în profunzime, programatori, ilustratori, editori video etc. Lista este deschisă. Veți găsi pe snoop.ro articole publicate și de ziariști colaboratori, între care, Laurențiu Ungureanu și Victor Ilie. 

  Cum ne finanțăm 

  În prezent, echipa Snoop se află în proces de constituire a unei asociații de jurnalism independent. Până la finalizarea înființării, partenerii noștri de la organizația nonguvernamentală Asociația pentru Relații Comunitare ne sprijină și vor gestiona conturile bancare în care cei care doresc să doneze orice sumă pot face acest lucru.

  Jurnaliștii Snoop se angajează ferm să respecte Codul de etică publicat pe site-ul nostru, precum și toate criteriile de transparență, atât în ceea ce privește finanțarea echipei, cât și în procesul jurnalistic de creare a subiectelor. 

  Modelul de finanțare se bazează pe donatori mari și mici, pe susținerea publicului, pe granturi și burse, proiecte speciale și pe donații de la firme (Formularul 177 pentru redirecționarea a 20% din impozitul pe profit).  

  Printre principalii donatori care și-au anunțat intenția de a sprijini asociația – odată ce aceasta va fi înființată – se numără Măriuca și Florin Talpeș (fondatorii Bitdefender) și Cristian Frâncu (informatician, inginer software în SUA la Google între 2000-2006, în prezent antrenor de informatică pentru copii români).

  De asemenea, începând de astăzi, am deschis posibilitățile de donații, pe care le găsiți pe site

  Echipa Snoop va publica rapoarte prin care arată cum au fost cheltuiți banii obținuți din donații sau alte surse de finanțare. De asemenea, vom publica un raport editorial, despre impactul articolelor. 

  Puteți citi mai multe despre noi în paginile Cine suntem și Întrebări frecvente.

  Despre autor
  Echipa snoop