Mergi la conținut
Jurnalism fără lesă.

Caută o pagină sau un articol..

  • Investigații
  • Averea neștiută a candidatului Cîrstoiu. Apartamente la Mamaia, Sinaia, București și mașini de peste 100.000 de euro bucata

    Averea neștiută a candidatului Cîrstoiu. Apartamente la Mamaia, Sinaia, București și mașini de peste 100.000 de euro bucata
    Documente oficiale descoperite de HotNews.ro arată că, în afară de proprietățile declarate ca manager al Spitalului Universitar București, Cătălin Cîrstoiu folosește, inclusiv în campania electorală unde participă alături de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, proprietăți deținute de firmele sale și ale soției. Grupul de firme se numește Anemona. „E o metodă utilizată de mulți politicieni pentru a nu încărca declarațiile de avere”, a explicat pentru HotNews.ro una dintre sursele care ne-au dezvăluit situația lui Cîrstoiu.

    Această investigație a fost publicată, inițial, pe HotNews de reporterii Snoop.

    • Medicul susținut de PNL și PSD la Primăria București deține pe firmele familiei un apartament pe plajă la Mamaia, un penthouse la Sinaia, două apartamente în București și mai multe mașini de mare putere, printre care un BMW X6 M60 pe care îl folosește și în campanie.
    • Chiar la acțiunea electorală de joi, 28 martie, seara, la lansarea candidaturii lui Robert Negoiță, unde HotNews.ro l-a așteptat pe Cîrstoiu, candidatul alianței de guvernare a plecat cu un BMW X6 M60 al firmei sale.
    • Conform legii, în calitatea de manager de spital (sau în cea recentă de politician), el nu e obligat să-și prezinte proprietățile firmelor în declarațiile de avere. Comparativ, valoarea proprietăților din declarația de avere a lui Cîrstoiu e mai mică decât cea a proprietăților folosite și aflate pe firme. În declarația de avere apare un teren intravilan de peste 3.000 de metri pătrați în Mogoșoaia, o casă de 450 de metri pătrați în județul Ilfov și un apartament de 100 de mp în București. Ca mașină, are declarat un Cadillac din 2008.
    • Întrebat joi de HotNews.ro, Cătălin Cîrstoiu a recunoscut că are apartamentele din Sinaia și din Mamaia, precum și mașinile BMW, spunând că o mașină Mercedes a vândut-o, iar una este „în vânzare”.

    Luni, 25 martie 2024. E trecut de prânz când, în fața Spitalului Universitar de Urgență din București, pe locurile rezervate, se oprește un BMW X6, model M60I XDRI.

    La bord sunt șoferul și un pasager: managerul Cătălin Cîrstoiu. Doctorul Cîrstoiu a fost anunțat cu o săptămână înainte drept candidatul susținut de PNL și PSD pentru Primăria Capitalei.

    Foto: Mașina BMW X6, pe locurile din fața Spitalului Universitar de Urgență din București, unde Cîrstoiu este manager / Sursa: HotNews.ro

    Mașina a stat câteva ore în fața spitalului. În jurul orei 16.00, șoferul a tras limuzina în față și i-a deschis ușa managerului. Mașina a părăsit curtea. Imaginile HotNews.ro, care îi arată pe cei doi, șoferul și pasager, au putut fi făcute de la distanță și nu sunt de cea mai bună calitate. O pază severă e atentă la mișcările managerului Cîrstoiu.

    Foto: Momentul în care Cătălin Cîrstoiu iese din spital și urcă în mașina trasă în fața scărilor de șofer. Cel din urmă îi deschide ușa

    Aceeași mașină avea să fie însă filmată și fotografiată de HotNews.ro și în alte situații în zilele care au urmat. Pentru că o folosește atât în calitate de candidat, cât și de manager.

    Tot luni seara, la 20:30, mașina BMW X6 M60 l-a dus pe candidatul Cîrstoiu la sediul Digi24, unde urma să fie invitat în direct în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu. Începuse campania.

    Foto: Mașina BMW X6, intrând în curtea Digi24 în seara zilei de 25 martie 2024, la câteva ore după ce fusese fotografiată în fața spitalului / Sursa: HotNews.ro

    Ce nu apare în declarația de avere

    Autoturismul BMW X 6 M60 este unul dintre bunurile și proprietățile pe care HotNews.ro le-a identificat ca fiind utilizate de Cătălin Cîrstoiu fără să fie menționate în declarația de avere. Toate sunt trecute pe două firme deținute de medic și de familia acestuia: grupul de SRL-uri Anemona.

    „Este o metodă prin care oamenii politici și persoanele cu funcții înalte la stat nu își încarcă declarația de avere. Argumentează că bunurile aparțin companiei și nu lor, nefiind astfel obligați să le declare”, a explicat pentru HotNews una dintre sursele consultate de jurnaliști.

    În ultimii ani, pe firmele Anemona au apărut:

    • Două mașini BMW X6 M60I XDRI, luate în leasing acum mai puțin de 6 luni de compania Anemona Clinical Services SRL;
    • Două mașini Mercedes GLE Coupe 350 D / 4M, ambele luate în leasing (încheiat în 2022) de compania Anemona MED;
    • Un apartament într-un complex de lux din Mamaia Nord, la malul Mării Negre, chiar pe plajă, lângă Hotelul Rex.
    • Un penthouse la munte, în stațiunea Sinaia.
    • Două apartamente într-un ansamblu rezidențial de lux în București, vis-a-vis de Palatul Cotroceni.

    1) DOUĂ MAȘINI BMW X60 M60 NOI

    Mașinile BMW X6 M60I apar pe firma Anemona Clinical Services SRL. Grupul Anemona, care aparține familiei Cîrstoiu, are un specific medical. Dar această „Anemona Clinica Services SRL” are ca obiect de activitate „cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii”.

    Este înregistrată la Ministerul de Finanțe ca derulându-și activitatea în sectorul „tranzacții imobiliare”.

    Anemona Clinical Services e deținută în proporție de câte 50% de către cei doi soți Cîrstoiu. A raportat un profit de 79.000 euro pe 2022 și are un singur angajat.

    Ambele mașini sunt luate în leasing, conform secțiunii RNPM/AEGRM (Registrul Național de Publicitate Mobiliară / Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare) puse la dispoziție de baza de date termene.ro.

    Una dintre mașini este cea folosită de Cîrstoiu la spital, la emisiunile politice și la acțiunile electorale.

    Primul BMW e achiziționat în leasing din 28 noiembrie 2023. Al doilea apare în leasing o lună mai târziu, din 28 decembrie 2023.

    Foto: Mașina BMW X6 M60I costă, conform specialiștilor din industria auto, circa 120.000 euro

    Conform specialiștilor din industria auto, o mașină nouă BMW X6 M60I este evaluată la 120.000 euro. „3.000 de euro pe an îl costă doar asigurarea. Când iei în leasing, ești obligat să iei și CASCO, deci prețul crește”, a explicat un specialist în domeniu.

    2) UN APARTAMENT PE PLAJĂ, ÎN MAMAIA

    Tot pe Anemona Clinical Services SRL e trecut și un apartament în complexul Caelia din stațiunea Mamaia, Constanța.

    E un complex bine cunoscut. În 2018, publicația constănțeană Info Sud Est prezenta afacerea blocului construit chiar în fața plajei din Mamaia. Complexul a fost numit de jurnaliști „afacerea secretă a lui Radu Mazăre” și „raiul milionarilor”.

    Foto: Caelia Residence este un bloc cu șapte etaje și parcare verticală lângă / Sursa: HotNews.ro

    Pe lista celor care au cumpărat apartamente s-au numărat politicieni, de exemplu Vasile Blaga, și apropiați ai unor politicieni PD-L sau PSD.

    • Florin Nicolae Muntean, fost director Transgaz, numit de Adriean Videanu;
    • Raul Doicescu, afacerist, fondator Bog’Art, prieten cu Videanu;
    • Nela Păvăloiu (Ignatenko), condamnată la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, consilieră guvernamentală în guvernul Călin Popescu Tăriceanu;
    • Daiana Al Bitar, fostă Voicu și Tetelman, nașa de cununie a Gabrielei Firea, cooptată în echipa de campanie a lui Cîrstoiu.

    Conform unui extras de carte funciară, apartamentul lui Cîrstoiu este trecut pe numele Anemona Clinical Services din 7 februarie 2019 și are 52,28 mp.

    Pe diverse site-uri de imobiliare, apartamentele din blocul Caelia se vând cu prețuri între 300.000 și 500.000 de euro, în funcție de numărul de camere, de suprafață și de alte criterii.

    Foto: Vedere din față a Caelia Residence: muncitorii lucrează la amenajarea plajei de pe 19 martie 2024. / Sursa: HotNews.ro

    În vizită la malul mării

    Caelia este amplasat chiar lângă fostul hotel Rex, unul dintre cele mai cunoscute de pe litoralul românesc.

    Rex n-a mai fost redeschis de proprietarul Dan Adamescu, în prezent fiind în paragină, cu declarații potrivit cărora că va fi renovat în curând. Lângă, a răsărit Caelia.

    Iar în față se întinde o plajă imensă, banda fină de nisip din Mamaia. Blocul se află la aproape 300 de metri de apă în linie dreaptă.

    Foto: De când s-a mărit plaja, de la Caelia la apă sunt aproape 300 de metri / Sursa: HotNews.ro

    Reporterii HotNews.ro au vizitat locația, iar zona din fața blocului de lux este închisă, momentan, pentru lucrări de amenajare a plajei realizate pentru firma Cogen, deținută de Costel Bucur – fostul patron al Gloriei Buzău.

    Blocul arăta pustiu, o tăcere care va mai ține circa o lună și jumătate, până la deschiderea sezonului estival, după cum au mărturisit cei din zonă. În parcarea de la Caelia a fost fotografiată, acum ceva vreme, o mașină, de culoare roșie. E tot a firmei lui Cîrstoiu.

    DOUĂ MAȘINI MERCEDES GLE COUPE 350 D

    Mașina fotografiată e una dintre cele două Mercedes GLE Coupe 350 D / 4M luate în leasing de altă firmă a familiei Cîrstoiu: Anemona Med. Leasingul a fost înregistrat în 2017 și s-a încheiat în anul 2022.

    Foto: Una dintre mașinile Mercedes GLE, fotografiate chiar în spatele Caelia Residence din Mamaia acum câțiva ani. Cîrstoiu spune că una dintre ele a fost vândută, cealaltă este „la vânzare”

    O mașină Mercedes GLE Coupe 350 D costă, conform specialiștilor consultați, în jur de 100.000 de euro.

    Anemona Med se ocupă de „activități de asistență medicală specializată” și este deținută, în proporție de 100%, de soția lui Cîrstoiu, medicul Monica-Mihaela Cîrstoiu, conform termene.ro. Firma a raportat, pentru anul 2022, un profit de 100.000 euro.

    UN PENTHOUSE LA SINAIA

    Cătălin Cîrstoiu deține o proprietate și la munte, pe Valea Prahovei. Tot prin firma Anemona Clinical Services. Este vorba de un apartament mansardat în suprafață de 175 mp în complexul Oxygen Residence din Sinaia, arată documente consultate de publicația HotNews.ro.

    Foto Așa arată intrarea în Oxygen Residence, bloc amplasat la marginea pădurii, în Sinaia. / Sursa: Google Street View

    Situat în cartierul Furnica, complexul se află la 800 de metri distanță de Telegondolă, la 800 de metri de Mănăstirea Furnica, la 800 de metri de Castelul Peleș și la 800 metri de centrul stațiunii, potrivit descrierilor oficiale ale Oxygen Residence.

    DOUĂ APARTAMENTE VIZAVI DE COTROCENI

    Tot pe numele Anemona Clinical Services sunt și două apartamente în Cortina Academy, „localizat într-o zonă de excepție a capitalei, vizavi de Palatul Cotroceni”, după cum se prezintă pe site-ul propriu.

    Apartamentele sunt foarte aproape de Spitalul Universitar din București și sunt achiziționate în 2020, respectiv 2021, conform documentelor consultate de HotNews.ro.

    Foto: Complexul Cortina Academy, unde aceeași Anemona Clinical Services deține două apartamente / Sursă: Google Street View

    Unul dintre apartamente are peste 70 de metri pătrați și are un loc de parcare.

    Cum răspunde Cîrstoiu: recunoaște mașinile BMW și apartamentele din Sinaia și Mamaia, spune că a vândut un Mercedes, altul e „în vânzare”

    Joi, 28 martie 2024. Hala Laminor. HotNews.ro l-a așteptat pe Cătălin Cîrstoiu, care a venit la lansarea candidaturii pentru Sectorul 3 a lui Robert Negoiță, politician susținut de aceeași alianță PSD-PNL, ca și Cîrstoiu. La eveniment au participat Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Gabriela Firea.

    Candidatul la Primăria Capitalei a dialogat cu HotNews.ro chiar în momentul în care urca într-una dintre mașinile BMW.

    Foto: Cîrstoiu, urcând în mașina BMW X6 după evenimentul de la Hala Laminor

    A urmat un scurt interviu cu reporterul HotNews.ro. La un moment dat, Cătălin Cîrstoiu a tăiat conversația. S-a urcat pe bancheta din spate a mașinii și a plecat.

    – Bună seara, domnule Cîrstoiu. Am văzut că ați venit cu o mașină BMW X6, e a dumneavoastră?

    – Este o mașină care aparține unei companii. Unei companii la care sunt acționar.

    – Anemona?

    – Anemona Clinical Services.

    – Este singura mașină de acest tip care a fost cumpărată…

    – Nu. Sunt două mașini, cumpărate în leasing.

    – OK

    – Mulțumesc foarte mult!

    – Aveți un apartament la Mamaia, cumpărat tot pe firmă…

    – Da, am!

    – …și unul la Sinaia?

    – Exact.

    – Când le-ați cumpărat, vă rog? Ele nu apar în declarația de avere.

    – Ele sunt activele unei societăți comerciale care nu se declară în declarația de avere. Nu mai insistați…

    – Dar le folosiți dumneavoastră.

    – Nu mai insistați, domnul meu…

    – Aveți și două Mercedes GLE?

    – Nu, le-am vândut.

    – Pe amândouă?

    – Unul singur l-am vândut, unul e în vânzare. La revedere!

    Ce are Cîrstoiu trecut în declarația de avere: zeci de conturi bancare, sute de mii de euro împrumutați sau primiți din dividende

    Potrivit celei mai recente declarații de avere, datată iunie 2023, Cătălin Cîrstoiu deține:

    • Un teren intravilan de peste 3.000 de metri pătrați în Mogoșoaia, cumpărat în 2011
    • O casă de 450 de metri pătrați județul Ilfov și un apartament de 100 de mp în București.
    • Un Cadillac, din 2008 și bijuterii în valoare de 150.000 de euro.

    Foto: Domeniul familiei Cîrstoiu din Mogoșoaia. / Sursă: Google Earth

    În cele 28 de conturi bancare, familia Cîrstoiu avea în total în jur de 770.000 de euro. În plus, Cîrstoiu și-a împrumutat una dintre firme sale cu 877.000 de euro, dar a mai dat împrumut și 226.000 de euro unei persoane fizice.

    Candidatul a mai trecut în declarație și active de aproape 320.000 de euro de la trei firme.

    În 2022, Cătălin Cîrstoiu a strâns din salarii 134.000 de euro, iar soția sa aproape 65.000 de euro. La salarii se adaugă 3.000 de euro din chirii, dar și aproape 400.000 de euro din dividende la firmele sale.

    Poză principală din colajul de deschidere: ProfiMedia pentru HotNews / imagine de fundal generată AI / fotografii: HotNews

    Despre autori
    Cristian Andrei este jurnalist de 17 ani, fiind preocupat de politica internă și modul în care partidele finanțează mass-media. A lucrat în presa tipărită, televiziune și online. A făcut parte din redacția Gândul ca reporter special, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24. A fost senior editor la Radio Europa Liberă România și reporter Libertatea. În 2022, a câștigat premiul „Ion Rațiu” pentru jurnalism după investigațiile despre mecanismul prin care partidele își cumpără, cu bani publici, imagine pozitivă în presă.

    Mirela Neag. În vara lui 1992 a ajuns să scrie cronici de volei și baschet pentru cotidianul „Meridian”. După ce a cochetat și cu presa politică pentru diverse redacții, a ajuns în 1997 în redactia noului cotidian ProSport. Cum cronicile sportive nu i-au oferit suficientă adrenalină, a început să fie preocupată de investigații jurnalistice, primul caz fiind „Dosarul Piatra Arsă”. A fost și primul subiect la care a început să colaboreze cu Cătălin Tolontan. Au urmat investigatiile „Ridzi – Ziua Tineretului” și „Gala Bute”, care au adus echipei primele trofee: „Premiul Ioan Chirilă” 2008, 2009, 2010, „Premiul APS” și multe altele. Dezvăluirile jurnalistice din sistemul de sănătate publicate după tragedia de la Colectiv au teleportat-o ca protagonist în filmul „Colectiv”, care a primit două nominalizări la Premiile Oscar 2021.

    Răzvan Luțac e în presă din 2009. Pe-atunci fugea, după orele de la liceu, să scrie despre fotbalul mic. La început ca ajutor, a fost înglobat în echipa de investigații a ziarului care s-a ocupat de cazuri precum Gala Bute, Hexi Pharma, Colectiv, investigațiile post-Colectiv. A scris și la Libertatea între 2018 și 2024, când a plecat și de la GSP. Din 2024 colaborează cu HotNews și este co-fondator SNOOP.ro.