UPDATE 5 februarie ora 16:00 / Cocoș, noul viceprimar al Sectorului 3
În urma votului de azi, Adrian Cocoș (PSD) a fost singurul care a întrunit voturile necesare (17, față de un minimum necesar de 16) pentru a fi ales viceprimar al Sectorului 3. Propunerile PNL și AUR nu au trecut.
Cele trei propuneri pentru postul de viceprimar al Sectorului 3 au fost Adrian Cocoș de la PSD, Adrian Baicu de la PNL și Alexandru Niță de la AUR.
Cocoș a fost votat de consilierii PSD, PNL și AUR.
- Sectorul 3 este cel mai populat din București: peste 473.000 de locuitori. Momentan, Cocoș este consilier local.
- Cocoș a picat BAC-ul în 2011. Nu e clar în ce sesiune a trecut examenul și cu ce medie, fiindcă notele au fost șterse de pe site-ul edu.ro odată cu intrarea în vigoare a regulamentului GDPR; la un an distanță, Cocoș s-a înscris la Universitatea particulară Artifex.
- Contactat telefonic de Snoop, Cocoș a răspuns telegrafic și a cerut întrebările pe WhatsApp, pentru a detalia. Până la ora publicării acestui articol, nu am primit răspuns. În schimb, site-ul de haine și paginile de socializare aferente au dispărut subit.
În ședința Consiliului Local al Sectorului 3 de astăzi, 5 februarie 2025, vor fi aleși cei doi viceprimari ai sectorului cu aproape 500.000 de locuitori.
Votul trebuia să aibă loc săptămâna trecută, însă retragerea consilierilor PNL, urmată de cei de la USR, PMP, Forța Dreptei și a alianței REPER, SENS și URS.PDF a dus la lipsă de cvorum și la amânarea deznodământului.
Sursele Snoop susțin că liberalii au plecat primii din sală, după ce-au realizat că nu strâng suficiente voturi cât să câștige propunerea lor de viceprimar, Constantin Baicu. În schimb, cei de la PNL afirmă că au ieșit „pentru consultări pe o serie de proiecte ce nu aveau legătură cu alegerea viceprimarilor”.
Din partea PMP, susținut de alianța Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei), propunerea este Daniel Enăchescu. Propunerea PSD e Adrian-Marian Cocoș.
Dar cine este Cocoș?
CV aproape gol
Conform CV-ului și declarațiilor de avere și de interese depuse pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI), Cocoș, în vârstă 32 de ani, nu are un istoric bogat.
De când a terminat liceul, în 2011, facultatea particulară Artifex, în 2016, și masterul la Politehnica București,
- A fost candidat pentru postul de consilier local Sector 3, în 2016, 2020 și 2024;
- A fost în consiliul de administrație al companiei Internet și Tehnologie S3 SRL, din subordinea primăriei;
- A deținut funcții într-un grup de vânzări de haine „de firmă”: managerul companiei Blue Tune SRL și acționar în Global Team Dacu SRL.
Singurul CV public al lui Cocoș este cel de deasupra, datat 2018.
Să le luăm pe rând.
2,70 la BAC-ul la mate, nivel mediu
Cocoș termină Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, din București, în 2011, cu specializarea tehnician mecatronist. Dă Bacalaureatul în același an și pică.
Deși notele nu mai sunt disponibile pe site-ul ministerului Educației odată cu intrarea în vigoare a GDPR, rezultatele au fost preluate de un site web unde au rămas până azi. Snoop a verificat notele afișate pe site cu alți elevi care au dat BAC-ul în 2011 și acestea sunt corecte.
Adrian Cocoș ia 5,25 la limba română, puțin peste prag. La biologie vegetală și animală primește 6,20. Are nevoie de 6 pentru a trece examenul. Pică însă la matematică T2, cu nota 2,70.
Matematică T2 este nivelul mediu, cu exerciții mai ușoare decât M1 – modulul prin care sunt examinați absolvenții de matematică-informatică.
Nu este clar ce note ia Cocoș în sesiunea următoare a Bacalaureatului. Cert este că intră la universitatea particulară Artifex, în 2012. Instituția de învățământ era atunci cotată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior – ARACIS cu calificativul „încredere”.
Aici obține, conform CV-ului, diploma de „tehnician pentru sisteme de detecție, supraveghere video, control acces”.
Firma de internet fără site funcțional
Tot în 2016, când termină facultatea, Cocoș își face debutul pe listele de candidați pentru Consiliul Local al Sectorului 3. Ocupă locul 27, neeligibil, pe lista alianței PSD-UNPR, deschisă de Robert Negoiță.
Are doar 24 de ani.
Doi ani mai târziu, Cocoș revine în Primăria Sector 3, ca membru în Consiliul de Administrație al companiei Internet și Tehnologie S3.
Site-ul firmei, its3.ro, nu mai este funcțional. Dar în 2018, la fondare, platforma web arăta că firma se ocupa de „cheltuirea eficientă a banului public, un suport tehnic IT&C profesional și performant și reducerea timpilor de realizare”. În plus, dorea „eficientizarea resurselor (umane, materiale, financiare) necesare realizării tuturor obiectivelor sale, cu mijloace IT&C”. În vara anului trecut, căuta tehnicieni pentru sisteme de securitate și oferea la schimb „beneficii atractive”.
Compania are 48 de angajați și câștigă constant în SEAP contracte cu școli, grădinițe și Primăria din Sector 3. În anul în care Cocoș a intrat în consilul de administrație, compania a avut o cifră de afaceri de 10 milioane de lei și a făcut achiziții directe pe bani publici de aproape un milion de lei.
Acționar majoritar al companiei este Consiliul Local S3.
Consilier local din a doua și a treia încercare
Consilierii locali contactați de Snoop îl descriu ca fiind apropiat al primarului Robert Negoiță: „Și când ai susținerea primarului…”.
În 2020, Robert Negoiță câștigă postul de primar al Sectorului 3, dar nu din partea PSD, ci a alianței PRO București 2020 – formată din PRO România, partidul lui Victor Ponta, și Partidul București, al lui Negoiță. Cocoș, aflat pe locul 4 pe listele alianței, obține și el un mandat în Consiliul Local.
În 2022, este unul dintre cei 10 consilieri PSD și Partidul București 2020 care votează propunerea lui Robert Negoiță de a închide curțile școlilor din sector, astfel încât să nu mai fie accesibile comunității, potrivit Buletin de București. Proiectul de hotărâre dezbătut la acea vreme nu trece de votul Consiliului Local.
Cocoș revine în PSD odată cu Robert Negoiță, își păstrează locul în Consilul Local după alegerile din 2024 și devine vicepreședinte al filialei PSD de sector.
În declarațiile de avere și de interese apare și cealaltă activitate a lui Cocoș: un grup de firme care operează magazine online specializate în vânzarea de haine.
„Haine de firmă” la 99 de lei
Conform datelor de la Registrul Comerțului, via termene.ro, Adrian Marian Cocoș a fost asociat la Global Team Dacu SRL aproape patru ani, începând din vara lui 2020 și până în 29 martie 2024.
Firma are ca obiect de activitate „comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet”. În 2022 raportează o cifră de afaceri de 1,7 milioane de lei, cu un profit de 225.000 lei. La acel moment, are doi angajați.
La aceeași adresă, cu același obiect de activitate și același nume în acționariat – Ionuț Gabriel Crețoiu -, se află și cealaltă firmă din grup, Blue Tune SRL. Aici, Cocoș apare ca angajat, conform declarațiilor de avere din aceeași perioadă.
Conform datelor site-ului RoTLD.ro, care adună deținătorii paginilor web din România, Global Team Dacu SRL deține site-ul romaniamal.ro.
romaniamal.ro vinde haine cu sigla unor branduri cunoscute, precum Calvin Klein, Tommy Hilfiger sau Nike, la prețuri foarte mici. De exemplu, o jachetă cu logo-ul CK se vinde la 99 de lei, iar geci și alte haine CK și TH au prețuri între 139 și 299 de lei.
Global Team Dacu SRL mai are un site, ateliermoda.ro, care comercializează haine de damă la prețuri accesibile.
Am contactat brandurile care se regăsesc pe hainele de pe site-urile romaniamal.ro și alteliermoda.ro, însă nu am primit un răspuns.
A trăit cu 2.000 lei pe lună
Conform declarațiilor de avere, Cocoș a câștigat sume mici anual. Nu are niciun venit până în 2019, când declară suma de 14.400 de lei.
Apoi, venitul anual nu depășește niciodată 41.000 lei, adică în jur de 8.000 euro net. Asta înseamnă, în medie, 26.422 de lei, în anii în care depune declarația de avere. Adică 2.200 de lei pe lună.
În prezent, în declarația sa de avere apar și bunurile soției, după ce s-a căsătorit recent.
Cocoș: „Am avut o problemă personală” la BAC. Cere întrebările în scris, dar nu mai răspunde
Contactat telefonic, Cocoș refuză să răspundă întrebărilor Snoop și le cere insistent în scris, pe WhatsApp. Explică, totuși, că la primul Bacalaureat a luat nota 2,70, pentru că a întâmpinat „o problemă personală”. Nu oferă însă mai multe detalii. Ulterior, promovează examenul, susține el, dar refuză să spună cu ce notă.
Declară că site-ul de haine romaniamal.ro a fost achiziționat după ce a ieșit din companie, dar datele de la registrul comerțului și de pe rețelele sociale îl contrazic.
Cocoș e co-fondator al firmei în 2020 / iese din firmă în 2024
Promite că răspunde pe larg, în scris. Nu o face, deși Snoop a revenit cu un mesaj ieri.
După discuția cu Snoop: site-ul dispare, paginile de pe rețele sunt dezactivate
După dialogul cu Cocoș, site-ul romaniamal.ro este dezactivat. În locul hainelor la prețuri mici apare, mai întâi, următorul mesaj: „Ne pare rău! Lucrăm la ceva uimitor – verifică din nou, mai târziu!”.
Ulterior, mesajul este înlocuit: „ÎN MENTENANȚĂ! pregătim cel mai nou mall online din România!”.
Și pagina de Facebook RomMall.ro, aferentă site-ului, cu aproape 50.000 de aprecieri, este acum indisponibilă. La fel și contul de Instagram.
Editor: Ioana Moldoveanu
Foto principal: Adrian Cocoș / FB – fotografie oficială PSD