Aproape 10 milioane de lei (circa 1,9 mil. euro) a folosit președintele ales, Nicușor Dan, pentru promovarea la televiziuni în turul al doilea de la alegerile prezidențiale.
Postul RTV, televiziunea controlată de Sebastian Ghiță, a primit pentru difuzarea materialelor de publicitate politică pentru Nicușor Dan peste 4,6 milioane de lei (900 mii euro).
În 2020, Europa Liberă scria că și Klaus Iohannis a dat cei mai mulți bani în campania prezidențială tot la RTV, peste 2,29 milioane de lei.
Tot pentru turul al doilea de la prezidențiale, Antena3 CNN a încasat 2,1 milioane de lei de la candidatul independent, adică în jur de 400.000 de euro. La aceștia se adaugă o altă sută de mii de euro primită de cealaltă televiziune a familiei lui Dan Voiculescu – Antena 1. Deci un total de circa jumătate de milion de euro.
Pe locul trei se regăsește, în datele raportate la Autoritatea Electorală Permanentă și consultate de Snoop, B1 TV cu 1,26 milioane de lei (250.000 de euro).
Campus Media TV SRL (Digi24) a avut contracte în valoare de aproape 950 de mii de lei – 190.000 de euro.
Unde s-au dus bani pentru promovarea online
Nicușor Dan a utilizat și o agenție intermediară, All Media Company, care a primit peste 700 de mii de lei (138 mii euro) pentru propaganda în presa scrisă, televiziuni și radio. În acest caz, nu apare destinatarul final al sumelor.
Terramin Mesh Marketing S.R.L, firma care a colaborat cu Nicușor Dan și în turul 1 de la prezidențiale, a primit 12,1 milioane de lei (2,3 mil. euro), bani care au fost folosiți pentru promovarea online. Societatea intermediază banii între contul candidatului și site-urile care l-au promovat pe Nicușor Dan.
Ea este deținută de un cetățean canadian – Meshoulam Oren Benjamin – și de Maria Elena Popescu, fiecare cu 50%.
Tot pentru online, dar și alte servicii, candidatul independent a făcut plăți prin intermediul 44east place SRL, în valoare de 5,6 milioane de lei (1 mil. euro).
„Grupul ZYX, din care face parte HotNews.ro, a avut contracte de publicitate politică în campania pentru prezidențiale, turul 1 și turul 2, pentru Nicușor Dan și George Simion. Suma este de 20.000 de euro în dreptul lui Nicușor Dan, turul 1 și turul 2, și tot 20.000 de euro pentru campania lui George Simion, turul 1 și turul 2. Sumele au fost pentru întreg grupul din care face parte HotNews, dar contracte au fost și cu Golazo.ro, B365.ro, vorbim despre tot grupul ZYX Group.
Peste 80% din sume au fost la HotNews.ro. Toate materiale au fost marcate ca publicitate, am respectat toate regulile impuse de lege, dar și de propriul nostru cod”, a declarat Răzvan Ionescu, publisher ZYX Publishing Group.
3,3 milioane pe sondaje la Pieleanu, Buble și Verifield
Sondajele l-au costat pe Nicușor Dan 3,3 milioane de lei (650 mii euro), printre casele de sondare apărând Avangarde (Marius Pieleanu), CURS (Iosif Buble) sau Verifield (deținută de Ecaterina Ene).
Cheltuieli pentru cercetări sociologice s-au derulat și prin intermediul firmelor Baobab Studio SRL (deținută de Cristian Matei-Movilă), VPN Call SRL (George Grosu, conform termene.ro). Pe listă apare și numele sociologului Barbu Mateescu, contractul fiind cu un PFA.
Liviu Iolu, consultantul politic al lui Nicușor Dan, a încasat, potrivit datelor raportate la AEP pentru turul 1 și 2, peste 410.000 de lei (82.000 de euro). El a lucrat în campania din 2024 pentru alt candidat, Mircea Geoană.
Nicușor Dan a declarat împrumuturi de la persoane fizice în valoare de 37 de milioane de lei (circa 7 mil. euro) și 3,2 milioane de lei (600.000 euro) de din donații fizice.
Ca și în cazul lui George Simion nu se cunosc persoanele care l-au împrumutat în această campanie prezidențială.
Prima instituție care va avea acces la lista persoanelor care au împrumutat AUR și pe Nicușor Dan va fi Autoritatea Electorală Permanentă. Instituția nu este însă obligată să prezinte numele celor care au contribuit în campania prezidențială.
George Simion a primit împrumuturi de aproape 5 milioane euro
Centralizarea cheltuielilor raportate până la 20 mai 2024 de candidatul George Simion arată cheltuieli de 7,1 milioane de lei. Cu toate acestea, împrumuturile raportate pentru această campanie sunt de 24,8 milioane de lei (circa 5 milioane euro).
Televiziunea RTV l-a promovat pentru 1,3 milioane de lei (circa 260.000 de euro) pe George Simion, factura fiind din 16 mai 2025. În turul doi, nu apare până în acest moment, vreo factură către Realitatea TV sau firma DBV Media House, prin care se fac în mod regulat plățile către societatea controlată de familia Păcuraru.
În primul tur, George Simion a fost promovat pe Realitatea PLUS în schimbul a 9 milioane de lei (1,8 milioane de euro).

Thematic Digital SRL și Follow Digital Solutions au încasat pentru publicitatea politică online 3 milioane de lei (600.000 euro), respectiv 2 milioane de lei (400.000 euro). Firma este deținută de un cetățean moldovean, Nicolae Capcelea, membru AUR.
Beneficiarul final, site-urile care au publicat publicitate politică pentru George Simion, nu este cunoscut.
Avandor Labs a plătit 176.000 lei pentru publicitate online. Avandor Labs are legături cu firma de consultanță care a lucrat anul trecut pentru Nicolae Ciucă. Există două firme Avandor, ambele avându-l printre acționari pe Marius Deak. Acesta deține 46% din Avandor Labs, Georgiana Roată 46%, iar Roxana Stan are 7,5%.
Alte firme care au plătit pentru publicitate online sunt Plastilina SRL (94.000 lei) și Soma Social (25.000 lei).
Firma de casă AUR nu apare încă
Sondajele au fost realizate cu institutul Sociopol, condus de Mirel Palada, și au costat aproape 300 de mii de lei (59 mii euro).
Firma de casă a AUR pentru toate contractele cu presa – DGI Multimedia Design – nu apare în raportările de până la această oră pentru banii de campanie pentru cheltuiți în turul doi.
Asta, deși, în primul tur, firma deținută de Doina Grosu, fostă activistă din perioada „Acțiunea 2012” conform RISE, a rulat peste 12,7 milioane de lei (2,5 mil. euro), pentru propagandă online, materiale tipărite și alte servicii.
Cea mai mare parte a sumelor din campanie urmează să fie rambursată de la bugetul de stat, în termen de 90 de zile și după verificarea AEP-ului.
Editor: Iulia Roșu
Foto: Alex Nicodim pentru Snoop