Mergi la conținut

Caută o pagină sau un articol..

Background Image

Primari cu 11 case sau 36 de vehicule. „Folsfagăn” bate Dacia la mașini. Câte vile și automobile au edilii din România?

Snoop publică a doua parte a analizei pe averile declarate de primarii din mandatul 2020-2024. Edili care locuiesc în case cu suprafață desfășurată de 275 mp, dar au trecut vila pe numele fiului. 889 de mașini Volkswagen, o treime scrise greșit. O medie de două imobile per primar. Ce bunuri au aleșii locali?

  • Snoop a trecut în revistă, cu ajutorul unui soft, 3.053 de declarații de avere, care reprezintă 96% dintre primarii activi în mandatul 2020-2024. 
  • Prima parte a analizei a arătat că primarii au, împreună, 42.000 de hectare și că suprafețele deținute au crescut substanțial pe durata mandatelor.   
  • Unii dintre ei nu au însă nimic în declarația de avere. De aici începe al doilea episod realizat de Snoop. 

Primarul Gheorghe Stoica din Bănești, Prahova, recunoaște pentru Snoop că a trecut toată averea pe numele unuia dintre fii.

El susține că totul s-a făcut „legal, la notar”, însă a întrerupt conversația după ce redacția i-a cerut detalii despre un teren aflat pe o firmă a fiului și al cărui preț de vânzare este 255.000 euro pe siteul de anunțuri Publi24.

Inițial, primarul Stoica a spus că nu are cunoștință despre teren. Apoi, a admis că i-a cedat o parte fiului său. Scopul final, conform politicianului, era construirea unui cartier rezidențial aproape de DN1, una dintre cele mai circulate artere din România. Aceste locuințe se regăsesc în declarația fiului.

Primarul-tată are declarația goală. Patru apartamente, două case și șapte terenuri apar la fiu

Cristian-Valentin Stoica, fiul primarului, are 35 ani și este agent de poliție la IPJ Prahova. Și el are declarația de avere publicată. Și-a anonimizat ultimul salariu, însă proprietățile sunt vizibile. 

Stoica jr. are șapte terenuri în Bănești și împrejurimi și nu mai puțin de patru apartamente: două în București și două în Ploiești, plus două case la Urleta, sat din comuna Bănești.

Una dintre case apare cumpărată în 2011. Are tot 158 de metri pătrați, precum cea dispărută din declarația tatălui. 

Documentele consultate de Snoop confirmă că vila cu două etaje din Urleta, aflată pe numele lui Stoica jr., este cea în care locuiește tatăl său. Gheorghe Stoica și soția sa, Viorica, au drept de uzufruct. Casa a ajuns în proprietatea fiului printr-un act de vânzare-cumprare din 2010.


Gheorghe Stoica și soția sa, Viorica, apar cu dreptul de uzufruct

Casa are o suprafață desfășurată de 275 de metri pătrați, cu 158mp construită la sol. În curte mai sunt două anexe, în total 148 de metri pătrați.

Curtea are 1.277 de metri pătrați. Comparată cu străzile din sat, vila impunătoare iese în evidență.


Casa impunătoare în care locuiește primarul Stoica și nu apare în declarația de avere, deoarece e deținută de fiu

Agentul IPJ Prahova a făcut contracte cu IPJ Prahova

Partenera lui Cristian-Valentin Stoica, fiul primarului, este angajată APIA. Ea a declarat 10.000 de euro venituri din botezul copilului, plus cinci terenuri și o casă.

Stoica junior este asociat la o firmă, Ayan Cristian Residence, cu specificul lucrări de instalații pentru construcții. Este aceeași firmă care deține terenul de 255.000 de lângă DN1.

Firma are contracte cu statul. Face afaceri inclusiv cu IPJ Prahova, instituție unde este angajat Cristian-Valentin Stoica. În 2021, Ayan Cristian Residence a primit 3.000 euro pentru lucrări de tâmplărie PVC.

Contractul dintre firma Ayan Cristian Residence, cu e-mailul polițistului Cristian Stoica, și IPJ Prahova

Există și contracte (2021, 2023) cu Primăria Scorțeni, instituție condusă tot de un primar PNL, Constantin Barbu. Total, 18.000 lei. Dar și cu Administrația Pieței din Câmpina, oraș unde Stoica este polițist. 

SUSȚINE JURNALISMUL FĂRĂ LESĂ

Snoop are nevoie de tine. Contăm pe donațiile cititorilor pentru a continua să producem jurnalism în profunzime, care expune nedreptățile și abuzurile din societate. Îți mulțumim!
susține

Are doar un Volkswagen. În afară de al lui, primarii mai au 888

Dacă averea lui Stoica senior este trecută pe numele fiului, acesta are, totuși, ceva în declarație. Un Volkswagen fabricat în 2009.

Conform analizei pe averile celor 3.000 de primari din România, realizată cu un soft care a scanat toate declarațiile de avere ale acestora, marca germană este cea mai populară printre primari.

Astfel, din totalul celor 6.419 vehicule declarate de primarii din țară, 889 sunt Volkswagen.

Pe locul doi este Dacia, cu 626 de bucăți. Podiumul este completat de Ford, cu 350 de unități.

Volkswagen (dreapta), Dacia (centru) și Ford, în ordine, mărcile cele mai populare printre primarii din România. Prima e și cea mai „greșită” marcă. Colaj Ion Mateș

O treime au scris greșit numele Volkswagen

256 din cele 889 de mașini apar cu numele greșit în declarațiile de avere ale primarilor. Cele mai comune greșeli sunt inversarea literelor V și W, dar se ajunge și la situații în care unii primari au scris „Folsfagăn”.

Cele mai populare mașini printre primari:

139 de mașini noi în curțile primarilor

Spre deosebire de case și terenuri, unde în declarație apare anul în care respectivul bun a intrat în posesia edilului, la mașini e trecut anul fabricației, nu al dobândirii.

Chiar și așa, se vede cum primarii și-au cumpărat cel puțin 139 de mașini în acest ultim mandat – cele fabricate în anii 2021, 2022 și 2023.

Cele mai multe vehicule le deține primarul din Dăeni, Tulcea, Mihai-Mihăiță Gherghișan (PNL), 36 de bucăți: 4 mașini, dintre care două Mercedes și una Volkswagen, 24 mașini agricole, 7 tractoare și un camion. Pe locul doi, cu 20 de vehicule, este primarul din Baraolt (Covasna), Huszar Benedek, ales independent: un autovehicul, restul utilaje agricole și tractoare; e urmat de Cezar Dragnea din Butimanu, Dâmbovița, PNL, cu 15 vehicule, dintre care șase mașini (trei Mercedes), un ATV, tractoare și utilaje agricole.

Primarii din România au:

Cum arată mașina comună a primarului din România

Cea mai comună mașină: Volkswagen.

În medie, mașinile sunt din anul 2005.

Cele mai multe mașini sunt cumpărate.

Cum se împart mașinile per partid?

PSD-ul câștigă și aici bătălia cu PNL, 2.927 de mașini și utilaje față de 2.399. Însă diferența este mult mai mică decât la terenuri, acolo unde PSD-ul avea peste 50% din hectarele deținute de edili.

Cum se stă pe partide?

Metodologie

Din cei 3180 primari din România, 

  • Am luat în considerare 3053 de primari (96%):
  • 2868 – Cei care erau cu declarațiile de avere la zi pe site-ul ANI 
  • 185 – Cei care nu aveau declarația pe site-ul ANI, însă aveau o declarație pe site-ul Primăriei (nu mai veche de începutul acestui mandat)

Nu au fost luați în considerare 127 de primari (circa 4%), care nu au depus declarația de avere pe site-ul ANI, iar aceasta n-a putut fi găsită nici pe site-ul Primăriei (cu cele mai vechi fiind de acum 4 ani) 

Primarul cu 11 case

Cei peste 3.000 de primari inventariați dețin, conform datelor obținute de softul Snoop, 6.139 de bunuri imobile. În medie, două imobile de primar. 

Aici sunt trecute vile, apartamente, case de vacanță, dar și anexe gospodărești ori spații comerciale și de producție.

Există 22 de primari care au cel puțin 6 locuințe declarate. Cele mai multe sunt deținute de Iulian-Marian Gherghe (PNL) din Salcia, comună subcarpatică, la limita cu Buzăul. 

Localitatea a avut mai puțin de 900 de votanți la ultimele alegeri, iar 408 au pus ștampila pe politicianul liberal. Iulian-Marian Gherghe are 11 proprietăți – 7 apartamente, 2 case de locuit, 2 case de vacanță. Toate au intrat în posesia lui prin vânzare-cumpărare, dintre care 6 în ultimii patru ani. Trei sunt apartamente în București. 

În ultima declarație de avere a trecut și mai multe imobile vândute – un apartament cu 128.000 lei, o casă cu 48.000 lei și un teren cu 20.000 lei. Veniturile din salarii ale familiei Gherghe, în 2022, au fost de circa 100.000 lei. 

Printre primarii cu cele mai multe case se numără și PSD-istul Gheorghe Doldurea, din Caracal, Olt, tatăl patronului firmei GPL din cazul exploziei de la Crevedia din 2023.

El deține 7 apartamente și 2 case de locuit și e pe doi, la egalitate cu alți trei primari, aleși pe listele PSD, PNL și USR.

Topul primarilor după spații de locuit declarate (fără bunuri imobile precum grajduri, anexe, alte spații ori spații comerciale și de producție)

Contactat de Snoop, primarul Iulian-Marian Gherghe n-a acceptat să răspundă întrebărilor reporterului. „De unde știu eu că sunteți cine spuneți că sunteți? Văd că sunteți interesată de mine. Faceți-vă materialul”, a spus el.


Mai bine de jumătate dintre imobilele intrate în posesia primarilor din mandatul 2020-2024 au fost cumpărate. În același mandat, primarii și-au completat declarațiile cu 728 de case, apartamente, spații de producție și anexe, adică 11% din totalul inventariat de Snoop.

Pe partide, situația este asemănătoare cu cea de la mașini. PSD și PNL conduc clasamentul, cu 2.845, respectiv 2.378 de imobile. Urmează tot UDMR, cu 331, apoi primarii independenți, 175, USR cu 92 și PMP cu 82.

A contribuit Cristina Radu.
Surse foto grafice: Facebook / site-uri primării / Bihoreanul / captură YouTube

SUSȚINE JURNALISMUL FĂRĂ LESĂ

Snoop are nevoie de tine. Contăm pe donațiile cititorilor pentru a continua să producem jurnalism în profunzime, care expune nedreptățile și abuzurile din societate. Îți mulțumim!
susține
Despre autori
Răzvan Luțac e în presă din 2009. Pe-atunci fugea, după orele de la liceu, să scrie despre fotbalul mic. La început ca ajutor, a fost înglobat în echipa de investigații a ziarului care s-a ocupat de cazuri precum Gala Bute, Hexi Pharma, Colectiv, investigațiile post-Colectiv. A scris și la Libertatea între 2018 și 2024, când a plecat și de la GSP. Din 2024 colaborează cu HotNews și este co-fondator SNOOP.ro.

Programator, lucrează în special pentru companii din afara țării. Pasionat de date și de statistică. Se ocupă cu dezvoltarea de aplicații și infrastructură cloud în proiecte din sfera ingineriei.