Mergi la conținut
Jurnalism fără lesă.

Caută o pagină sau un articol..

  • Investigații
  • Ordinul lui Greblă. Omul votat să supravegheze corectitudinea alegerilor, prins că și-a majorat ilegal salariul și diurnele cu mii de euro lunar

    Ordinul lui Greblă. Omul votat să supravegheze corectitudinea alegerilor, prins că și-a majorat ilegal salariul și diurnele cu mii de euro lunar
    Toni Greblă a încasat, în 2023, mai mulți bani decât avea dreptul legal ca președinte al Autorității Electorale Permanente. Curtea de Conturi a descoperit ilegalitatea, conform documentelor obținute în exclusivitate de Snoop și i-a cerut să returneze o parte din sumă, să își reducă salariul lunar, dar și diurna.

    UPDATE 11 septembrie 2024 / Raportul final al Curții de Conturi confirmă investigația Snoop

    Raportul final al Curții de Conturi, publicat miercuri, 11 septembrie 2024, confirmă investigația
    Snoop.ro care a dezvăluit că președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a
    obținut venituri ilegale de 118.830 de lei în 2023.

    Suma încasată necuvenit va trebui restituită.

    Chiar în ziua votului din plenul Curții de Conturi, joi, 5 septembrie 2024, privind Autoritatea
    Electorală Permanentă, Toni Greblă a trimis o scrisoare în care admite că venitul său a fost
    calculat greșit și a prezentat un nou angajament de plată pentru diferența încasată necuvenit.

    Curtea de Conturi a precizat pentru Snoop.ro că auditul la Autoritatea Electorală Permanentă s-
    a desfășurat conform planului și nu la solicitarea lui Toni Greblă.

    Autoritea Electorală Permanentă are un rol cheie în organizarea alegerilor parlamentare și
    prezidențiale din 2024. USR a cerut demisia lui Toni Greblă, iar PNL a susținut că președintele
    AEP „are o problemă de integritate”.

    • Din pensie, pensii speciale, salarii și diurne, Toni Greblă a câștigat anul trecut peste 700.000 de lei (140.000 de euro).
    • Greblă recunoaște că a fost o problemă cu salariul său, dar dă vina pe predecesorul său, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, cu care este în conflict de mai multă vreme.
    • Greblă a semnat un acord cu AEP de restituire a banilor încasați în plus.

    Toni Greblă a fost votat ca președinte al Autorității Electorale Permanente pe 28 martie 2023. El a fost susținut pentru această poziție de PSD și PNL, dar propunerea a venit din partea partidului condus de Marcel Ciolacu.

    Fost judecător pentru o scurtă perioadă la Curtea Constituțională, Toni Greblă, 71 de ani, a fost desemnat pentru această poziție după ce funcția a rămas vacantă în urma demisiei lui Florin Mitulețu-Buică.

    Autoritatea Electorală Permanentă este o instituția cu rol cheie, care se ocupă de controlul finanțării partidelor și al campaniilor, dar și în organizarea corectă a alegerilor. Ea este subordonată Parlamentului, ceea ce se traduce prin faptul că numirile de la vârful instituției au în spate un vot politic.

    Din prima zi de muncă la AEP, Toni Greblă a fost încadrat pe un salariu diferit față de fostul conducător al instituției.

    Curtea de Conturi a descoperit plățile supradimensionate făcute de AEP către Toni Greblă în primăvara lui 2024, la un an după instalarea în funcție, potrivit mai multor documente consultate de site-ul de investigații Snoop.ro.

    Suma de recuperat este de aproape 24.000 de euro.

    Totul a plecat de la un Ordin emis imediat chiar de Greblă în calitate de președinte al Autorității Electorale Permanente, după votul din Parlament.

    Ordinul vizează propriul salariu.

    Ordinul 174 din 30 martie 2023, emis de președintele Autorității Electorale Permanente și contrasemnat de secretarul general de la acea dată, dar și de alte departamente, a stabilit un cuantum al indemnizație lunare pentru funcția de președinte al AEP la 31.500 de lei brut.

    Calculul se baza pe un coeficient de 10.5 care a fost înmulțit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată de 3.000 de lei.

    Salariu mărit cu 50%

    Până la venirea lui Toni Greblă în fruntea Autorității, coeficientul de 10.5 s-a înmulțit cu 2.080 de lei. Aplicarea noii formule a crescut salariul brut al președintelui AEP cu 50%.

    Datorită acestui Ordin, din prima zi de la instalarea în funcția de președinte, Toni Greblă a beneficiat de un salariu net de 18.427 de lei lunar (n.r. – aproape 3.700 de euro).

    Pe lângă salariu, el beneficiază lunar și de o diurnă de deplasare pe care o primesc angajații care nu au domiciliul în București, chiar dacă au locuință de protocol de la RAAPPS și mașină de serviciu cu combustibil decontat.

    Aproape jumătate din bani nu pot fi justificați, susține Curtea de Conturi

    Cumulat, salariu plus diurnă, președintele AEP a declarat venituri nete de peste 260.000 de lei (n.r. – 52.000 euro) în 2023 pentru cele nouă luni de mandat. Aproape 29.000 de lei lunar (aproape 6.000 de euro).

    Controlul Curții de Conturi la AEP arată că aproape 24.000 de euro nu pot să fie justificați în cazul lui Toni Greblă pentru 2023.

    Facsimil din documentul intrat în posesia Snoop

    „Prin stabilirea eronată a indemnizației lunare și, implicit, a diurnelor zilnice, cheltuielile de personal raportate prin contul de rezultat patrimonial al anului 2023, au fost supradimensionate cu suma de 118.830 de lei (n.r. – aproape 24.000 de euro)”, se arată în raportul Curții de Conturi, trimis către AEP în iunie 2024, și obținut de site-ul de investigații Snoop.ro.

    Sumele prezentate se referă la salariul brut, nu la cel net, plus diurne și sunt aferente perioadei aprilie – decembrie 2023.

    Recomandările Curții de Conturi pentru salariul lui Toni Greblă

    În urma descoperii încasărilor ilegale, inspectorii Curții de Conturi au transmis mai multe recomandări către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru îndreptarea situației.

    • stabilirea indemnizației lunare a președintelui instituției potrivit reglementărilor legale în vigoare, respectiv 21.840 de lei brut.
    • recalcularea diferențelor de drepturi salariale reprezentând  indemnizații lunare și diurne zilnice de deplasare, acordate peste plafoanele legale, în perioada începând cu data numirii președintelui instituției până la data aplicării nivelului indemnizației lunare în concordanță cu prevederile legale
    • înregistrarea în contabilitate a tuturor debitelor de natură salarială de recuperat
    • recuperarea debitelor de natură salarială și efectuarea regularizării contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit.

    Greblă a semnat un Angajament de plată pentru a restitui banii

    Autoritatea Electorală Permanent a ținut cont doar parțial de controlul efectuat de Curtea de Conturi.

    Printr-o notă contabilă din 1 aprilie 2024, AEP înregistrează că are de recuperat 101.530 de lei pentru 2023 și 18.973 pentru lunile ianuarie – februarie 2024. În acest sens, a fost încheiat, tot pe 1 aprilie 2024, și un Angajament de plată între instituție și Toni Greblă.

    În răspunsul trimis către Curtea de Conturi, AEP susține că nu îl poate încadra pe Toni Greblă la un salariu minim brut pe țară pentru persoanele fără studii superioare, iar în acest caz raportarea trebuie făcută la 2.350 de lei la care se aplică coeficientul de 10.5.

    Reprezentanții Autorității motivează că în cazul miniștrilor, primarilor sau parlamentarilor nu se solicită studii superioare, dar în cazul funcției de președinte AEP sunt obligatorii studiile superioare.

    Document: Salariul lui Toni Greblă a scăzut începând din 1 aprilie 2024

    Controlul Curții de Conturi a început să producă efecte din martie 2024. Salariul lui Toni Greblă, președintele Autorității Permanente, a fost diminuat, conform informațiilor obținute de site-ul de investigații Snoop.ro.

    Comparație: cât câștiga Greblă în aprilie 2023 și, jos, în aprilie 2024. Diferența la salariul net este de peste 8.000 lei (click pentru mărire)

    Salariu:

    februarie: 18.427 de lei

    martie: 14.434 de lei

    aprilie: 10.410 de lei

    mai: 10.410 de lei

    iunie: 10.410 de lei

    Diurnă

    aprilie: 10.857 de lei

    mai: 7.519 de lei

    iunie: 9.377 de lei

    Cum răspunde AEP când este întrebată despre salariul lui Toni Greblă

    Snoop.ro a adresat mai multe întrebări Autorității Electorale Permanente, dar nu a primit răspuns la vreuna.

    Printre acestea se numără: 

    • care a fost suma pe care Toni Greblă trebuie să o restituie, 
    • dacă președintele AEP este singura persoană din instituție pentru care s-a greșit încadrarea, 
    • cine a decis noua încadrare salarială, 
    • cum se va produce restituirea sumei încasate în plus de președintele Autorității.

    În răspunsul semnat de Toni Greblă, Autoritatea nu neagă informațiile privind posibile încasări necuvenite pentru președintele instituției.

    Precizează doar că în urma raportului prezentat AEP de Curtea de Conturi pe 22 iulie 2024, se va „parcurge o procedură de conciliere”.

    După ce această procedură este finalizată, plenul Curții de Conturi va supune aprobării Raportul de control asupra Autorității Electorale Permanente pentru 2023.

    Documentele consultate de Snoop.ro certifică însă faptul că salariul președintelui AEP în lunile aprilie, mai și iunie 2024 nu a mai fost 18.427 de lei net, ci 10.410 lei.

    Toni Greblă, președintele AEP: A fost o eroare a fostului secretar general, nu am știut de problemă, dau banii înapoi

    Toni Greblă. Foto: Snoop.ro

    Snoop l-a contactat pe Toni Greblă, președintele AEP, pentru a explica cum s-a ajuns la această situație în care a încasat ilegal peste o sută de mii de lei.

    El a dat vina pe fostul secretar general al Autorității, Constantin-Florin Mitulețu-Buică.

    „A fost o eroare pe care a făcut-o fostul secretar general de atunci. Eu am primit decizia în ziua în care am fost numit, fără să mă uit de unde vine asta. Am crezut că așa este”, a fost versiunea lui Toni Greblă.

    Președintele AEP susține că fostul secretar general i-a spus că salariul se încadrează pe un nou plafon, cel de 3.000 de lei brut, care se înmulțește cu coeficientul de 10.5, iar proiectul de ordin care viza salariul său trecuse și pe la departamentul resurse umane.

    „Nici nu m-am uitat la ele, am crezut că sunt pe lege și sunt bine făcute. El face proiectele de ordin, el (n.r. – fostul secretar general) le contrasemnează. Ordinul a fost semnat și de mine, bineînțeles, ca să intre în vigoare trebuie să fie semnat de președinte. De cine vreți să fie semnat?…Are cinci semnături înaintea mea”, s-a apărat șeful Autorității Electorale Permanente.

    Toni Greblă a adăugat că Mitulețu-Buică „a crezut că o să fie menținut în funcție, de aia se dădea bine”.

    „Nu știa ce să îmi facă. A spus că îmi face un favor, probabil. După aia, când l-am eliberat din funcție ca urmare a faptului că era trimis în judecată, atunci s-a supărat știind că el a făcut prostia, el a reclamat-o. Dacă nu o reclama, nici nu știam eu dacă salariul ăla e bine sau prost stabilit”, a fost poziția lui Greblă.

    Potrivit acestuia, fostul secretar general s-a dus la procurori în februarie 2024, pentru a-i informa despre salariul încasat ilegal de Toni Greblă.

    Președintele Autorității susține că el a chemat Curtea de Conturi pentru a îndrepta situația.

    „Când am constatat, eu am chemat Curtea de Conturi și am spus e o greșeală. Am dat un angajament de plată și de șase luni de zile plătesc diferența pe care au constatat-o, adică le-am spus eu celor de la Curtea de Conturi și au prins-o ca măsură rezolvată. Din martie am început să dau și diferența”, a afirmat Toni Greblă pentru site-ul de investigații Snoop.

    Pe site-ul Curții de Conturi, controlul la Autoritatea Electorală Permanentă era stabilit pentru martie – iunie 2024.

    Toni Greblă a declarat că nu se consideră vinovat și că și-a luat „un angajament de plată pentru diferența încasată”.

    „Mi se reține lunar o treime din salariu, nu mai știu, îmi reține lunar o sumă…Cred că până prin noiembrie – decembrie urmează să îmi fie reținută suma, mai sunt două trei luni”, a precizat oficialul AEP pentru Snoop.ro.

    El a insistat că „toată problema” este din vina fostului secretar general al Autorității Electorale Permanente.

    Mitulețu-Buică, fost președinte și secretar general AEP: Greblă știa că salariul e calculat greșit, nu m-a dat afară de la AEP

    Florin Mitulețu-Buică a fost președinte al Autorității Electorale Permanente între 2019 și februarie 2024, iar din luna martie până în luna noiembrie 2023 a fost secretar general.

    Este persoana indicată de Toni Greblă ca fiind responsabilă pentru faptul că a încasat ilegal peste 24.000 de euro.

    „Ca secretar general am primit documentele la semnat, fără a calcula eu, ci Anca Dumitru, director resurse umane. La o lună după calculul salariului președintelui, am chemat-o pe persoana responsabilă, Anca Dumitru, și i-am explicat că potrivit dispozițiilor legale au calculat greșit salariul președintelui AEP. Ea a zis că a avut discuții cu președintele Autorității Electorale Permanente și dumnealui i-a spus că așa se calculează salariul în plată la momentul în care a fost angajat și nu se aplică retroactiv interdicția de a majora indemnizațiile demnitarilor”, a declarat fostul secretar general al AEP pentru Snoop.

    Florin Mitulețu-Buică. Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

    El a precizat că nu a avut o discuție directă cu Toni Greblă despre această speță, ci doar cu reprezentantele de la Resurse Umane.

    „I-am spus că eu nu semnez statele de plată și am plecat în concediu medical, am fost grav bolnav, am stat mult în concediu medical și de odihnă. Documentele au rămas la dumneaei, eu am intrat în concediu medical”, a completat Mitulețu-Buică.

    Fostul reprezentant AEP spune că a avut o discuție cu directoarea departamentului Resurse Umane din cadrul instituției în care i-a „explicat să rezolve problema”.

    „Mi-a spus că așa a stabilit cu președintele AEP să calculeze suma. Și cu colega mea, Claudia Bădică, am avut o discuție pe acel subiect și a spus că așa rămâne. Claudia Bădică este director adjunct la direcția resurse umane. Nu secretarul general se ocupă de calculul salariilor într-o instituție. Mi-au comunicat că au avut discuții cu președintele AEP și că aceasta este indemnizația pe care va trebuie să o aibă”, a fost versiunea lui Mitulețu-Buică.

    El neagă că a depus o plângere, în februarie 2024, împotriva lui Toni Greblă. Contestă și faptul că președintele AEP a chemat Curtea de Conturi pentru a vedea problema.

    „Curtea de Conturi nu vine în control la solicitarea unui ordonator de credite, ci are un plan de control. Planul de control s-a desfășurat conform calendarului Curții de Conturi. Nu cred că a chemat Curtea de Conturi să îi calculeze și să îi recalculeze salariul”, a spus fostul președinte al AEP pentru Snoop.ro.

    Florin Mitulețu-Buică neagă și afirmațiile lui Toni Greblă despre faptul că l-a dat afară din AEP.

    „Nu m-a dat nimeni afară nici din funcția de președinte, nici din cea de secretar general. Am demisionat onorabil. Rugămintea mea e să-l puneți să retracteze pe domnul Greblă, că nu m-a dat nimeni afară pe mine din Autoritatea Electorală Permanentă, ci am plecat onorabil”, spune Mitulețu-Buică.

    El spune că poate chema în fața organelor abilitate, dacă se va face vreo anchetă, persoanele din cadrul AEP, cu care a purtat discuții despre salariul președintelui Autorității.

    Potrivit acestuia, există și o a treia persoană cu care a purtat discuții pe același subiect, tot un angajat al AEP din cadrul direcției resurse umane.

    „Cele trei persoane au avut discuții cu președintele AEP și dumnealui le-a indicat că va beneficia de salariul potrivit coeficientului multiplicat și nu se ține cont de interdicția de a-i crește indemnizația demnitarilor în 2023. Eu am văzut eroarea, am solicitat discuția și mi s-a comunicat că așa s-a stabilit de domnul președinte”, a reafirmat fostul secretar general.

    Opoziția i-a cerut demisia de mai multe ori

    Partidele din Opoziție – Alianța Dreapta Unită (USR, PMP și Forța Democrată) și REPER au cerut în mai multe rânduri demisia lui Toni Greblă din funcție în ultimele luni. Mai întâi în aprilie, atunci când datele personale ale experților electorali au putut fi accesate din cauza unei breșe de securitate. Șeful AEP a spus că „regretă incidentul, dar oameni suntem cu toții”.

    Au urmat noi cereri de demisie, după scandalurile legate de organizarea alegerilor locale din 9 iunie.

    Editor: Dan Duca
    Fotografii: Octav Ganea / Inquam Photos

     

    Despre autor
    Cristian Andrei este jurnalist de 17 ani, fiind preocupat de politica internă și modul în care partidele finanțează mass-media. A lucrat în presa tipărită, televiziune și online. A făcut parte din redacția Gândul ca reporter special, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24. A fost senior editor la Radio Europa Liberă România și reporter Libertatea. În 2022, a câștigat premiul „Ion Rațiu” pentru jurnalism după investigațiile despre mecanismul prin care partidele își cumpără, cu bani publici, imagine pozitivă în presă.