Sari la conținut
Jurnalism fără lesă.

Caută o pagină sau un articol..

  • Follow-up
  • Investigații
  • „Nu a fost finanțare zero.” AEP a trimis Parchetului General probe care arată banii pentru campania electorală a lui Călin Georgescu

    „Nu a fost finanțare zero.” AEP a trimis Parchetului General probe care arată banii pentru campania electorală a lui Călin Georgescu
    Procurorii de la Parchetul General au primit mai multe înscrisuri și documente de la Autoritatea Electorală Permanentă, care atestă cheltuieli efectuate în timpul campaniei prezidențiale pentru Călin Georgescu, au dezvăluit surse din anchetă pentru site-ul de investigații Snoop.ro. Candidatul a depus un raport cu zero venituri și zero cheltuieli.

    Ancheta care vizează campania lui Călin Georgescu are doi actori importanți: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care se ocupă de controlul finanțării campaniilor electorale, și procurorii de la Parchetul General.

    Autoritatea Electorală Permanentă a „adunat mai multe probe importante”, care au fost transmite Parchetului General, potrivit surselor implicate în anchetă. Toate probele au fost obținute după primul tur al alegerilor prezidențiale și după ce judecătorii CCR au anulat turul al doilea în care urmau să participe Călin Georgescu și Elena Lasconi.

    Documentele menționate se află, în acest moment, la Parchetul General și au fost predate de peste o săptămână.

    • Călin Georgescu este singurul candidat din competiția prezidențială care a prezentat un raport de campanie cu zero venituri și zero cheltuieli, dar a reușit să fie votat de peste două milioane de români.

    „Sunt mai multe categorii de cheltuieli care au fost identificate până în acest moment. Vorbim de promovare politică online, care nu a fost declarată, inclusiv Tik Tok, de conturile de Telegram și mesajele prin care s-a coordonat campania de către o echipă în favoarea candidatului Călin Georgescu, dar și despre materiale tipărite”, au declarat pentru Snoop persoane apropiate de ancheta care îl vizează pe fostul candidat Călin Georgescu.

    Toate documentele și înscrisurile care atestă că nu a fost o campanie cu finanțare zero pentru Călin Georgescu au fost depuse la Parchetul General. – Surse din anchetă.

    Banii pentru materialele tipărite în campania lui Georgescu, nedeclarați la AEP

    Potrivit surselor citate, urmează să fie verificate și tipografiile unde au fost printate diferite tipuri de materiale pentru Călin Georgescu, pentru a se verifica cine le-a comandat și plătit.

    „Probele adunate atestă că nu a fost o campanie cu finanțare zero. Orice campanie care promovează un candidat trebuie declarată, iar plățile trebuie efectuate prin contul de campanie al candidatului. Orice alt tip de cheltuială e în afara legii privind finanțarea campaniilor electorale”, au declarat surse din Autoritatea Electorală Permanentă pentru Snoop.

    Ancheta este în desfășurare, iar dacă procurorii consideră că probele prezentate de AEP și cele strânse de Parchetul General confirmă finanțarea ilegală a campaniei, dosarul ar putea ajunge în instanță.

    O decizie finală în acest caz din partea judecătorilor nu este așteptată însă până la viitoarele alegeri prezidențiale, termenul fiind prea scurt, au precizat sursele citate.

    „Se pot prezenta însă probele din dosar în fața instanței”, au adăugat surse din AEP pentru Snoop.ro.

    Parchetul General a chemat la audieri, vineri, șase influenceri care l-au promovat pe Călin Georgescu în timpul campaniei prezidențiale. Săptămâna trecută, procurorii au percheziționat și imobilele deținute de Bogdan Peșchir din Brașov, cunoscut ca BOGPR, acuzat că a finanțat campania candidatului independent.

    Peșchir a recunoscut, pentru Europa Liberă, că a donat sute de mii de euro către conturi care îl promovau pe Călin Georgescu. El a precizat că donațiile au avut loc înaintea campaniei electorale.

    SRI susține, în documentul înaintat CSAT, că Bogdan Peșchir a efectuat plăți în valoare de 381.000 de euro în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024 către utilizatori ai unor conturi de Tik Tok care îl promovau pe Călin Georgescu. Intervalul coincide însă cu perioada campaniei electorale.

    BEC a confirmat: candidatul Georgescu a fost promovat online

    Biroul Electoral Central a dispus pe 20 noiembrie, cu patru zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, să fie înlăturate materialele de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul Călin Georgescu, care nu conțin codul de identificare al mandatarului financiar.

    Decizia urma să fie dusă la îndeplinire de AEP și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Ei au admis o contestație depusă împotriva lui Călin Georgescu pe 18 noiembrie 2028.

    Articolul 19, alin. 7 din Ghidul finanțării campaniei electorale pentru funcția de președinte al României prevede că materialele de propagandă electorală vor conține codul atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă.

    Călin Georgescu. Foto Inquam Photos / Octav Ganea

    Spre exemplu, în timpul campaniei prezidențiale toate postările de pe Facebook ale candidaților au avut la final CMF – Cod mandatar financiar, condiție obligatorie impusă de lege.

    Pe niciun material care l-a promovat pe Călin Georgescu nu a existat codul mandatarului financiar.

    Afișele electorale ale candidatului Călin Georgescu ar fi trebuit să aibă denumirea operatorului economic care le-a realizat, tirajul, dar și codul unic de identificare.

    Marcel Ciolacu a cheltuit cei mai mulți bani în campanie, peste 11 milioane de euro

    Candidatul PSD a utilizat cea mai mare sumă în campania pentru prezidențiale, dar nu s-a calificat în turul al doilea. Este primul candidat PSD care nu intră în finala prezidențială.

    La polul opus se află Călin Georgescu. Cu zero lei declarați drept cheltuială de campanie, candidatul s-a clasat pe primul loc pe 24 noiembrie.

    • Marcel Ciolacu – 56.576.410 de lei
    • Nicolae Ciucă – 17.650.605 de lei
    • Elena Lasconi – 16.537.835 de lei
    • Mircea Geoană – 9.059.830 de lei
    • George Simion – 6.714.821 de lei
    • Kelemen Hunor – 1.632.019 de lei

    Guvernul a decis, joi, printr-o Ordonanță de Urgență ca toate sumele utilizate în campania prezidențială să fie restituite competitorilor. În termen de zece zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență, Autoritatea Electorală Permanentă restituie sumele cheltuite în baza rapoartelor depuse. 

    Foto: George Călin, Octav Ganea / Inquam Photos

    Despre autor
    Cristian Andrei este jurnalist de 17 ani, fiind preocupat de politica internă și modul în care partidele finanțează mass-media. A lucrat în presa tipărită, televiziune și online. A făcut parte din redacția Gândul ca reporter special, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24. A fost senior editor la Radio Europa Liberă România și reporter Libertatea. În 2022, a câștigat premiul „Ion Rațiu” pentru jurnalism după investigațiile despre mecanismul prin care partidele își cumpără, cu bani publici, imagine pozitivă în presă.