Sari la conținut
Jurnalism fără lesă.

Caută o pagină sau un articol..

  • Alegeri 2025
  • Reporting
  • „Noi, Dacii”. Ultimul festival organizat de susținători AUR înainte de alegeri

    „Noi, Dacii”. Ultimul festival organizat de susținători AUR înainte de alegeri
    Concertul a avut loc, simbolic, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala provinciei romane Dacia, acum lângă Hațeg, județul Hunedoara. Evenimentul, văzut de Snoop la fața locului, a fost organizat de un afacerist care a pus culorile partidului AUR pe afiș, are poză de profil cu George Simion și susține că-l votează. Au fost daci, minioni și rap pe Eminescu.  

    • La eveniment au luat parte trei dintre cei mai cunoscuți sau bogați afaceriști din Caraș-Severin: Ion Stepanescu și Romeo Dunca, doi susținători declarați AUR. Cel dintâi susține că a organizat evenimentul prin fundația proprie, în timp ce apropiatul său – Gheorghe Colcear – a pus la dispoziție locația, din inima istorică. 
    • Stepanescu, un mare fan Călin Georgescu și Zelea Codreanu, a acuzat „boicot” din partea PSD-PNL-USR pentru că lumea n-a venit la festivalul dacic.
    • Nicolae Guță și 1.800 de oameni n-au mai venit. A lipsit și cealaltă artistă de pe afiș, Stana Stepanescu, cea care a fost sfătuită să nu meargă de primarul din Caransebeș. Ea este directoarea Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș.

    „Mă sună telefoanele ca dracii. Să nu se mai țină spectacolul Noi, Dacii, la Sarmizegetusa. Zarurile sunt aruncate – mergem înainte spre victoria finală – George Simion Președinte – Călin Georgescu Premier! Dacia în vechile hotare! Steagul sus” 

    Este mesajul postat în 14 mai de Ion Stepanescu, om de afaceri din Caraș-Severin și susținător înfocat al AUR, despre festivalul organizat de el la Sarmizegetusa, Hunedoara, unde promitea dansuri tradiționale, focuri ritualice și „câteva mii de persoane”.

    Stepanescu a acuzat în ultima săptămână că petrecerea i-a fost boicotată de adversarii lui George Simion.  

    Totuși „festivalul” „Noi, Dacii” s-a ținut joi, 15 mai, începând cu orele 16:00, pe platforma din fața restaurantului „Vestigii Străbune și Șura Românilor”, deținute de Gheorghe Colcear, apropiat al lui Ion Stepanescu și patronul celei mai mari firme de exploatare forestieră din Caraș-Severin. 

    Plin de poliție, jandarmi, pază. Petrecăreți, mai puțin

    Fundația Stepanescu susține că a suportat integral costurile evenimentului la care era anunțat și cântărețul de manele Nicolae Guță. Autoritățile s-au mobilizat cu echipaje de poliție și jandarmi, deși, în primele ore, evenimentul promovat intens de Stepanescu pe Facebook a strâns în jur de 50 de persoane. Majoritatea tineri, care s-au jucat pe minionii gonflabili. Până seara s-au strâns în jur de 300 de oameni. 

    Oamenii sunt veniți mai degrabă la terasa restaurantului într-o zi cu soare blând de mijloc de mai. Aici o ie, dincolo o geacă Nike sau Uniqlo. Blugii, plăcintele hațegane și portul tradițional merg mână-n mână la Vestigii Străbune, restaurant unde mulți dintre chelneri sunt din Nepal. 

    Deși festivalul începuse de la 16:00, așa arăta scena la înserat, după 20:00

    Între „hello” și „thank you”, se remarcă „dacii liberi” – câteva personaje costumate în haine inspirate din epoca dacică. Au tunici din pânză groasă, rochii lungi, mantii și bucăți de blană albă. Poartă brățări „dacice”, topoare, copii și un bucium.  

    Cine sunt afaceriștii din jurul evenimentului

    Ion Stepanescu, 51 ani, deține grupul Bandeal, care are șase firme. Conforme termene.ro, acestea sunt în domeniul energiei, turismului, dar conform aceleiași surse nu există raportări din partea lor pe partea de cifră de afaceri sau profit.

    Stepanescu susține că el are afaceri și la Belgrad, acolo unde va vota în ziua de duminică.

    Gheorghe Colcear, 67 ani, cel care a pus la dispoziție locația, are o firmă de exploatare lemnoasă foarte mare, în top 30 din țară. Se numește Colcear Servcom și e cea care deține și locația unde a avut loc concertul. Cu o cifră de afaceri de 17,5 milioane de lei și 82 de angajați, câștigă constant lucrări pentru drumuri forestiere sau transporturi de piatră.

    Plictisit, la margine de domeniu, stă și Romeo Dunca. 

    Este cel mai cunoscut dintre cei trei susținători ai lui George Simion implicați în concertul de joi, 15 mai. Deține Dunca Imobiliare și Dunca Expediții, fiind unul dintre cei mai mari transportatori din România. 

    787,2 milioane de lei e cifra de afaceri a firmelor lui Dunca pe ultimii 5 ani, cu un profit estimat la 2 milioane de lei.

    E și fostul șef al Consiliului Județean Caraș-Severin din partea PNL.

    Dunca a stat deoparte / Foto: Snoop

    Dezamăgit de PNL, Dunca spunea pentru Snoop că în George Simion „mai are o speranță”. A recunoscut că l-a ajutat „puțin cu drumurile cu elicopterul”, dar „a plătit altcineva”: Mohammad Murad, deputat AUR. 

    Zilele trecute, înainte de spectacol, Dunca le scrisese angajaților, pe contul companiei sale, să voteze cum îi îndeamnă inima, dar că el îl preferă pe Simion, conform HotNews.

    În județul Caraș-Severin Simion a câștigat județul cu 46%, peste procentajul mediu, în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025. Pe doi s-a clasat Crin Antonescu, pe trei – Victor Ponta. Actualul candidat la turul doi, Nicușor Dan, a ieșit abia pe locul patru. 

    De ce Ulpia 

    Suntem la câteva sute de metri de situl arheologic din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitală a provinciei romane Dacia, în județul Hunedoara și foarte aproape de granița cu județul Caraș-Severin. Nu trebuie confundată cu Sarmizegetusa Regia, prima capitală a regatului dac, aflată în Munții Orăștiei, la 40 de km de locul în care s-a ținut concertul. 

    Cineva îl întreabă pe Ion Stepanescu, într-un comentariu la o postare pe Facebook, de ce a ales această locație, în pofida istoriei. Răspunsul:

    „Am ales Sarmizegetusa Ulpia Traiana pentru ca nu au reusit sa ne colonizeze, tocmai acum cand au crezut ca ne-au pus cruce sa schimbat poziția .. totul a fost bine calculat .. la Sarmizegetusa Regia este loc sacru, loc de rugăciune ci nu de festivaluri.” 

    A fost sau n-a fost campanie politică?

    Cele mai multe postări ale lui Stepanescu despre evenimentul din 15 mai sunt însoțite de cuvinte de susținere pentru George Simion. Chiar și afișul pentru „festival” trimite cu gândul la AUR, cel puțin prin culorile folosite. 

    Este și motivul invocat de interpreta de muzică populară Stana Stepanescu de a nu mai participa la eveniment: 

    „Pentru principiile mele nu particip la campanii politice și nu susțin niciun partid. Sunt artist și atât (…) Nu vreau să apar într-un eveniment electoral. Într-un spectacol politic” – Stana Stepanescu (coincidență de nume)

    Dar susținătorii festivalului spun că nu este „nimic electoral” la mijloc. 

    Din când în când, Ion Stepanescu amintește: „Sa dat ordin pe unitate din partea PSD-PNL-USR să boicoteze acest Spectacol” (redăm mesajul scris de el pe Facebook). 

    Omul de afaceri îl acuză pe primarul PSD din Caransebeș că s-a opus organizării petrecerii. Felix Borcean și-a declarat recent susținerea pentru Nicușor Dan în turul doi, alături de alți lideri din PSD ca Alfred Simonis sau primarul de Buzău, Constantin Toma. 

    Una dintre postările lui Stepanescu

    Boicotul justifică și numărul mic de participanți, spun puținii oameni care acceptă să vorbească cu presa, într-un context tensionat, marcat de atacurile repetate ale lui George Simion la adresa jurnaliștilor. 

    „Nu au venit oamenii, că au zis că e făcut de un anumit partid și să nu-i vadă celelalte partide că-s aici. Le-a fost frică.” – Spune un participant la eveniment 

    După câteva ansambluri care dansează în fața unui gol decorativ, urcă pe scenă Lia Lungu. E o interpretă de muzică populară, stabilită de peste trei decenii în New York. Născută „în matricea dacică”, plecată „din țara Dacilor”, continuă să țină „flacăra aprinsă”. 

    Lia Lungu, pe scenă, alături de trupa de daci

    „Votați cu poporul român”

    Începe cu un îndemn direct: „Mergeți la vot. Votați cu poporul român.” Urmează „un imn dacic, așa cum se cuvine”, apoi alte melodii despre daci și veghea lui Zamolxis. Finalul vine cu un nou apel la vot: „Duminică, fiți stăpâni pe mintea voastră. Vă iubesc și vă doresc tot binele din lume. Ne rugăm unii pentru alții.”

    Aplauzele sunt firave. Oamenii nu par să-și fi dorit politică azi.

    Niciun nume de candidat nu este rostit. Nici pe scenă. Nici în fața ei. De fapt, în lateralele ei.

    Publicul refuză să coboare în spațiul liber din fața scenei, ca și când acolo l-ar înghiți ceva din care nu-și mai poate reveni. Doar câteva mame aleargă după copiii care traversează platforma dintr-un capăt într-altul. 

    Trupa îmbrăcată în daci, cu bucium / Foto: Mircea Lișcă / Snoop

    Se rostesc cuvinte mari la microfon: jertfă prin moarte, pentru libertatea neamului sfânt. Dacii Sarmizegetusei – personajele îmbrăcate în straie istorice – urcă pe scenă. Un bărbat strigă pentru toți românii, până „peste granițe”: 

    – „Dacia!”

    Ceilalți camarazi îi răspund:

     – „Liberă!” 

    Bărbatul dac încearcă să-i invite pe oameni din public să participe. Oamenii rămân impasibili. Niciun gest care să le trădeze mândria dacică. 

    Apoi bărbatul ridică bucuiumul și strigă din adâncul vremurilor. Pe fundal, de undeva din spate, se aude zgomotul unei vuvuzele cu care se joacă o fetiță de câțiva ani, lângă gardurile instalate inutil de Jandarmerie. 

    Urmează un moment în care „Ce-ți doresc eu ție / Dulce Românie” de Eminescu e cântată pe ritmuri de rap de același grup de daci. Jurnaliștii olandezi prezenți la eveniment scutură din cap. Nu înțeleg nimic.

    Pe deasupra trece un elicopter al SMURD. Oamenii își ridică privirea spre cer. Buciumul încă strigă.  

    AUR la festival. Guță nu vine

    Festivalul organizat de Ion Stepanescu continuă. Apar și însemnele partidului AUR purtate de câțiva dintre participanți: o geacă Patriot, o vestă galbenă cu tricolor în piept, o șapcă cu tricolor subtil pe marginea cozorocului. O mașină cu însemnele partidului, parcată la 50 de metri de locație. 

    Despre AUR însă nu se vorbește așa cum se vorbește despre Nicolae Guță. 

    „A dat țeapă”, ne spune un participant când îl întrebăm unde este „domnul Guță?”. 

    Nu știe, dar crede că face și el ca Florin Salam: „nu-și mai respectă contractele”. Sau chiar ca Stana Stepanescu: „a zis că e electoral și n-a vrut să mai vină”. 

    • „Dar cine să cânte la 200 de oameni?”, întreabă colegul de vorbărie. 
    • „Eu, dacă eram cântăreț, veneam și pentru doi oameni, dacă aveam contract pe bani”, spune un fost jandarm care „n-are voie să ne dea interviuri că-i unul de-al nostru”, glumește un actual jandarm.
    O dubiță AUR, pe marginea drumului

    „Dar nu ne întrebați de politică”, ne avertizează câteva voci de la bun început. S-au săturat de fricțiunile din ultimele săptămâni între cele două tabere pro Simion și pro Nicușor. „Eu am venit doar să mă relaxez, cu soția. Am auzit că vine Guță, dar nu sunt mare fane.”

    E aproape ora 22.00. Mai mulți oameni prind curaj și coboară în spațiul din fața scenei, de care au stat departe atâta vreme. Se învârte o horă pe muzica populară care sare din boxe, la fiecare trecere de TIR.

    Nicoale Guță nu mai ajunge la „spectacolul grandios de mare ținută” de la Sarmizegetusa, organizat într-o zi de joi, înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale. 

    Nici el, nici alți o mie și ceva de oameni trecuți pe hârtia cu participanți primită de Jandarmerie. 

    Despre autori
    Iulia Roșu a intrat în presă în 2008 la ziarul ProSport, apoi a lucrat peste 6 ani la ziarul Adevărul. Din 2016 până în 2020 a fost editor coordonator la VICE România. S-a alăturat redacției Libertatea în octombrie 2020 ca senior editor și a făcut parte din echipă până în ianuarie 2024. A publicat și a editat texte pe teme precum drepturile omului, abuzurile Poliției Române, adicții sau violența de gen. Din iunie 2024 este co-fondator SNOOP.ro.

    Răzvan Luțac e în presă din 2009. Pe-atunci fugea, după orele de la liceu, să scrie despre fotbalul mic. La început ca ajutor, a fost înglobat în echipa de investigații a ziarului care s-a ocupat de cazuri precum Gala Bute, Hexi Pharma, Colectiv, investigațiile post-Colectiv. A scris și la Libertatea între 2018 și 2024, când a plecat și de la GSP. Din 2024 colaborează cu HotNews și este co-fondator SNOOP.ro.