- Până vineri dimineață, 25 aprilie 2025, au fost depuse 130 dosare, aproape 50 au fost respinse, altele au primit termene de judecată între 25 aprilie și 3 iunie, iar unele nu au primit încă niciun termen.
- Un formular prin care susținătorii lui Călin Georgescu erau instruiți să dea în judecată Curtea Constituțională a României a circulat pe internet: oamenii erau îndemnați să facă plângerea pe 15 aprilie până la ora 14.00. Au fost înregistrate peste 130. Cea care-i ghida pe oameni să completeze documentele este fosta vicepreședintă a Tribunalului Botoșani, Lăcrămioara Axinte.
„Instrucțiuni pentru turul doi înapoi.” Așa se numește formularul aflat la adresa https://anulareccr.vercel.app/, acolo unde susținătorii lui Călin Georgescu au fost instruiți cum să facă, în mod organizat, plângeri pentru anularea deciziei CCR cu numărul 32 din 6 decembrie 2024. Este instanța care a anulat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2024, alegeri ce urmează să fie reluate pe 4 și 18 mai 2025.
Ieri, judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești a admis o astfel de plângere, împotriva deciziei CCR, depusă de o persoană pe nume Gheorghița Popescu.
Este și singura admisă până acum, din cele peste 130 depuse, conform unei analize paralele realizate de Snoop.
Decizia a fost atacată imediat, cu recurs, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.
Până vineri dimineață, 25 aprilie 2025, aproape 50 au fost respinse, altele au primit termene de judecată între 25 aprilie și 3 iunie, iar unele nu au primit încă niciun termen.
30 de plângeri – cele mai multe – au fost depuse la Curtea de Apel București. Restul au fost depuse la celelalte curți de apel din țară: Suceava, Ploiești, Constanța, Timișoara, Craiova, Cluj, Alba Iulia, Iași, Bacău, Oradea sau Târgu Mureș.
Peste 90 dintre aceste plângeri au fost depuse în data de 10 aprilie. Este aceeași dată la care au fost create și documentele cu instrucțiuni de pe platforma vercel.app, prin care erau instruiți susținătorii lui Călin Georgescu.
Cum s-a desfășurat instructajul de a contesta decizia CCR?
Documentele pe care le primeau susținătorii

Pe site-ul susnumit erau descriși doi pași. Primul, o plângere pe site-ul CCR, cu un formular atașat, care putea fi descărcat și apoi completat.
Apoi, un e-mail trimis Curții de Apel aferente județului din care reclamantul făcea plângerea.
E-mailul trebuia să conțină acțiunea de anulare, plângerea prealabilă la CCR, capturi de ecran, hotărârea CCR din decembrie 2024 și dovada plății taxelor de timbru.
În plus, cei interesați erau sfătuiți ca fișierul .PDF să nu aibă o mărime care să depășească 15MB.
La final, susținătorii mișcării „turul doi înapoi” erau invitați să urmărească un videoclip pe TikTok pentru a fi ajutați să completeze documentele. Și să plătească taxa de timbru online pe ghiseul.ro.
Învățați de fostul vicepreședinte al Tribunalului Botoșani

Fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte este cea care le explică oamenilor cum pot plăti rapid, online, taxa de timbru. Ea apare și pe lista celor care au deschis procese. Al ei a fost înregistrat la Curtea de Apel Suceava pe 11 aprilie 2025, însă a primit termen abia pe 20 mai 2025.
Axinte este urmărită, pe TikTok, de peste 31.000 de oameni și este cunoscută drept o fană a fostului candidat Călin Georgescu.
Aceasta are o experiență vastă în justiție. În vârstă de 59 ani, a fost judecătoare, ultima oară vicepreședinte al Tribunalului Botoșani (2022).
Pe site-ul luju.ro, Axinte a criticat decizia de a-l exclude din cursa prezidențială pe Georgescu.
„E inadmisibil ca un judecător ÎCCJ să interzică dreptul de a candida unei persoane care nu a fost condamnată definitiv… Ce-ar fi dacă mâine cei 5 judecători din BEC ar fi dați afară din magistratură fără să le fie adusă la cunoștință vreo învinuire? Rușine! Nu meritați nici funcția, nici numele de judecător”, a declarat ea, citată de sursa de mai sus.
„Demers legal pentru reluarea turului 2”
În clipul de pe TikTok, Axinte învață oamenii cum să plătească o taxă judiciară de timbru, online, pentru acțiunile care nu au primit încă număr de înregistrare la instanță.
Apoi explică pașii.
„Păi, ceea ce am făcut noi nu cumva privește exercitarea drepturilor electorale și ar trebui să fim scutiți de plata taxei jud. de timbru?!”, o întreabă un utilizator în comentariile de la clipul ei pe TikTok.
Axinte îi dă replica și îl invită să încerce să facă „un demers legal pentru reluarea turului 2”. „Este ușor să dai like sau sa dai hate aici pe tiktok. Dar când trebuie să facem ceva concret dăm bir cu fugiții”, scrie fosta judecătoare.
Îndemnul la plângeri distribuit în grupuri pe social media
„Doamna Lăcrămioara Axinte este creierul acestor sute de acțiuni în justiție”, spune influencerul Bogdan Vasile-Stoicescu pe contul său de TikTok, unde are peste 50 de mii de urmăritori.
Stoicescu este cunoscut în mediul online pentru interviuri cu Diana Șoșoacă și live-uri.

În 14 aprilie, își îndemna urmăritorii și de pe Facebook să intre pe site-ul „doamnei judecător Lăcrămioara Axinte și să urmați instrucțiunile de acolo pentru completarea setului de documente necesare fiecăruia dintre voi dacă vreți să dați în judecată pe cont propriu statul mafiot.”
Mesaj preluat ulterior în mai multe grupuri suveraniste.
La începutul lunii aprilie și-a anunțat și lansarea site-ului nemuritorii.ro dedicat unei noi „mișcări naționaliste luminate”.
Bogdan Vasile a ținut live-uri cu peste 30.000 de urmăritori pe care i-a îndemnat să depună plângeri împotriva deciziei CCR.
„Din sute de judecători care vor fi scoși la tablă avem nevoie DOAR DE UNUL SINGUR DINTRE EI SĂ FIE PATRIOT ȘI SĂ NE DEA DREPTATE”, mai scria el pe Facebook. Îi organiza pe oameni să trimită plângerile în data de 15 aprilie pentru că „dacă trimiteți cu toții în același timp vor fi obligați să repartizeze dosarele la judecători diferiți”.
Bogdan Vasile a dat și el CCR în judecată, dar dosarul i-a fost respins de CAP București pe 16 aprilie. A făcut recurs, spune într-un clip postat ieri.

A fost asistentă medicală la spitalul de psihiatrie, apoi judecătoare
Judecătoarea Lăcrămioara Axinte s-a născut la Botoșani, pe 20 septembrie 1965, conform juridice.ro. A făcut, între 1991 și 1996, Facultatea de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” Iaşi, pe care a încheiat-o cu media de licenţă 8,35.
Între 1984 și 1997, Axinte a fost asistentă medicală la Spitalul de Psihiatrie din Botoșani, după ce terminase liceul sanitar.
Apoi, a devenit judecător stagiar la Dorohoi (1998-2003), judecătoare la Judecătoria Botoșani (2003-2009), judecătoare la Tribunalul Botoșani, inclusiv la secția de contencios administrativ și fiscal (2009-2013), apoi președinte a secției a II-a civilă din cadrul aceleiași instanțe și vicepreședinte al Tribunalului Botoșani până în 2022.
Luminița Axinte a fost președintele Biroului Electoral Județean în 2019, la precedentele alegeri prezidențiale.
Snoop a contactat-o pe Axinte, însă aceasta nu a răspuns apelului.
Unul dintre oamenii lui Georgescu apare și el pe portalul instanțelor
Un alt susținător al lui Călin Georgescu care a dat în judecată CCR este Sorin Chirigiu.
Conform portalului instanțelor, dosarul său a fost înregistrat tot pe 11 aprilie, la fel ca al Lăcrămioarei Axinte, dar la Curtea de Apel București.
Pe 14 aprilie, completul C2 a respins acțiunea sa.
Conform RISE Project, Sorin Chirigiu este ofițer în rezervă MApN, colonel în rezervă justiție militară.
Chirigiu l-a însoțit pe Călin Georgescu la Înalta Curte de Casație și Justiție când fostul candidat independent a contestat decizia CCR de anulare a alegerilor.
Sursa menționată indică și faptul că Sorin Chirigiu a fost membru USR Ilfov și a strâns semnături pentru mișcarea „Fără penali în funcții publice”.
Familii întregi au depus acțiuni în instanță
Printre cele peste 130 de dosare depuse în ultimele săptămâni se numără și unele în care numele de familie al reclamanților este identic.
De exemplu, la Curtea de Apel Cluj, au depus acțiuni consecutive Maria, Alex și Raul Ranga.
Mihaela, Andrei și Ana Maria Chirilă au făcut același lucru la Curtea de Apel Suceava.
Mihaela și Bogdan Constantin Țigănilă, ultimul cu o poză de copertă cu George Simion și Călin Georgescu luând lumină la Înviere, la Curtea de Apel București.
La Curtea de Apel Iași au depus acțiuni Ioan și Theodor Welt.
Ultimul a postat un videoclip cu Lăcrămioara Axinte, în care îndemna oamenii din lista sa de Facebook să urmeze pașii descriși de judecătoare.

Reacții după decizia Curții de Apel Ploiești
Augustin Zegrean, fost judecător și președinte al Curții Constituționale, a explicat, contactat de HotNews.ro, decizia judecătorului Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești. El a numit-o „aberantă”.
El a menționat că, dacă hotărârea instanței din Ploiești va rămâne definitivă, alegerile de pe 4 mai se anulează.
„Totul este aberant aici. Toate capetele astea de minute sunt aberante pentru că decizia CCR nu este act administrativ. Este decizia Curții Constituționale a României, care este altceva” – Augustin Zegrean pentru HotNews.ro
Și fostul judecător Cristi Danileț a spus că „O instanță de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie CCR”.