Sari la conținut
Jurnalism fără lesă.

Caută o pagină sau un articol..

  • Follow-up
  • Lux pentru partide în 2024: 200 milioane de euro de la buget. Subvenții gigant: PSD – 30 de milioane de euro, PNL – peste 24 de milioane de euro

    Lux pentru partide în 2024: 200 milioane de euro de la buget. Subvenții gigant: PSD – 30 de milioane de euro, PNL – peste 24 de milioane de euro
    Guvernul Ciolacu a împins limitele bugetare în 2024 și în cazul finanțării partidelor politice: peste 384 milioane de lei sub formă de subvenție (77 milioane de euro). Este un record istoric. La aceste sume se adaugă banii primiți ca rambursare după alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

    Un total arată că partidele au avut la dispoziție în anul electoral 2024 peste un miliard de lei (200.000.000 de euro). Nu sunt luate în calcul sumele folosite de statul român pentru organizarea alegerilor.

    Cele din urmă au fost estimate la 1,3 miliarde lei, adică 280.000.000 euro, însă e vorba de sumele alocate conform anunțului Guvernului din luna august, citat de Euronews. Nu e necesar ca acestea să fi fost cheltuite integral, câtă vreme turul doi al prezidențialelor a fost anulat încă de vineri, 6 decembrie 2024. Deocamdată nu este clar ce procent din cele 280 milioane euro a rămas necheltuit. 

    Marcel Ciolacu a promis când era în Opoziție, dar și după ce a devenit premier, că va scădea subvenția încasată de partidele politice. Nu și-a respectat promisiunea, iar datele raportate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) confirmă că liderul PSD a majorat substanțial subvenția în loc să o scadă.

    În anul 2023, partidele care primesc subvenție pentru că au aleși la nivel național sau local au primit în total 227 de milioane de lei.

    La finalul anului 2024, sub guvernarea Ciolacu, suma a ajuns la peste 384 de milioane de lei. O creștere de aproape 70% într-un singur an. Suma se referă exclusiv la subvenția încasată de la bugetul de stat, fără a se lua în seama sumele primite ca rambursare după campaniile electorale.

    Subvenția încasată de primele patru partide în 2024:

    Cum s-a ajuns la suma record

    Un rol decisiv în subvenția record l-a avut rectificarea bugetară din luna septembrie, când guvernul Ciolacu a majorat pe ascuns subvenția pentru partide. În spațiul public, Executivul a prezentat un document prin care subvenția era redusă cu 40 de milioane de lei.

    În ședința oficială, fără vreo informare publică, guvernul Ciolacu a decis să nu scadă subvenția, ci să o majoreze cu 70 de milioane de lei.

    Prin această decizie a guvernului condus de Marcel Ciolacu, PSD a încasat 75 de milioane de lei în doar trei luni (15 de milioane de euro), aproape cât a încasat în primele nouă luni ale anului 2024.

    Marcel Ciolacu nu a explicat niciodată de ce a luat decizia majorării subvenției la finalul unui an în care deficitul a atins cote record. Liderii PSD și PNL au justificat măsura prin apropierea campaniei parlamentare și prezidențiale.

    Cele două partide nu au folosit însă doar banii din subvenție în campanie, ci preponderent bani privați, împrumuturi către partid, pentru ca să poată deconta sumele de la stat.

    Astfel, pe lângă subvenție, au solicitat și rambursarea sumelor cheltuite în campanii, după cum arată o anchetă Snoop.ro.

    Partidele aveau 167 de milioane de lei în conturi la 1 ianuarie 2024

    Partidele aveau însă la începutul anului electoral peste 35 de milioane de euro în conturi, banii încasați de la stat, dar pe care nu i-au folosit anii trecuți.

    Sumele au fost utilizate în 2024, ceea ce arată forța financiară a marilor partide în timpul campaniilor electorale, dar și în afara lor.

    Snoop vă prezintă o analiză privind sumele din conturile partidelor la 1 ianuarie 2024.

    Au fost luate în calculele sumele încasate drept subvenție în intervalul 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2023 și cheltuielile din același interval din banii încasați de la bugetul de stat.

    PSD a reușit în intervalul menționat să cumpere sediul din Băneasa (peste 17 milioane de lei) și să aloce sume generoase pentru presă și propagandă.

    Sumele pentru presă au fost utilizate în mod netransparent de PSD. Marcel Ciolacu a refuzat să prezinte ce site-uri au încasat bani de la social-democrați, iar multe articole nu au fost marcate corect drept publicitate politică, după cum arată o investigație Snoop.ro.

    Este cea mai mare sumă utilizată pentru presă și propagandă în anii fără campanii electorale, intervalul 2021 – 2023. Tandemul Ciucă – Bode a refuzat și el să prezinte unde au ajuns banii pentru presă.

    Banii cheltuiți la locale și europarlamentare: 380 de milioane de lei

    Partidele nu au folosit doar banii din subvenție în campaniile din 2024, ci și împrumuturi. Au apelat la aceast tertip legal pentru că banii împrumutați sunt rambursați de stat după alegeri dacă partidul ia peste 3%. Au fost, potrivit datelor consultate de Snoop.ro, cele mai scumpe alegeri din istoria România cu bani publici.

    Banii din subvenție nu se mai rambursează pentru că au provenit deja din bugetul public.

    În campania de la europarlamentare și locale, partidele au cheltuit peste 380 de milioane de lei, finanțare privată. Cea mai mare sumă este tot în dreptul PSD, aproape 130 milioane de lei.

    Parlamentare și prezidențiale: peste 350 milioane de lei

    În campania de la parlamentare, toți candidații au folosit peste 250 de milioane de lei, tot finanțare privată. Campania de la prezidențiale a costat și ea peste 109 de milioane de lei.

    Spre exemplu, PSD a luat contribuții de la candidați pentru alegerile locale din 9 iunie 78 milioane de lei și a utilizat doar un milion din subvenție. A cheltuit 77,5 milioane de lei în campanie, iar banii au fost returnați în septembrie tot de la bugetul de stat. Partidul a dat banii înapoi candidaților, dar artificiul a fost că nu a folosit banii din subvenție, ci alți bani publici. Prin această metodă, banii de subvenție au rămas aproape neatinși.

    Marcel Ciolacu a folosit schema împrumuturilor și în alegerile prezidențiale. Campania sa a costat aproape cât campania președintelui francez, dar urmează să fie decontată integral de la stat, chiar dacă alegerile s-au anulat.

    A costat 56,5 milioane de lei, toți banii provenind de la PSD și urmează să fie rambursați de la bugetul de stat.

    Editor și grafice: Răzvan Luțac
    Fotografie principală: George Călin / Inquam Photos

    Despre autor
    Cristian Andrei este jurnalist de 17 ani, fiind preocupat de politica internă și modul în care partidele finanțează mass-media. A lucrat în presa tipărită, televiziune și online. A făcut parte din redacția Gândul ca reporter special, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24. A fost senior editor la Radio Europa Liberă România și reporter Libertatea. În 2022, a câștigat premiul „Ion Rațiu” pentru jurnalism după investigațiile despre mecanismul prin care partidele își cumpără, cu bani publici, imagine pozitivă în presă.