Sari la conținut
Jurnalism fără lesă.

Caută o pagină sau un articol..

  • Investigații
  • Vilele de la Izvorani unde apare Călin Georgescu aparțin unei familii a cărei adresă este în Republica Moldova, în casa unui politician care i-a dat partidul lui Usatîi

    Vilele de la Izvorani unde apare Călin Georgescu aparțin unei familii a cărei adresă este în Republica Moldova, în casa unui politician care i-a dat partidul lui Usatîi
    Cele două vile de la Izvorani, folosite ca sediu de campanie pentru candidatul independent Călin Georgescu, au o istorie care ajunge în Republica Moldova, acasă la fostul vicepremier Nicolae Andronic.

    • Constantin Lupu, cel care l-a avut invitat pe Călin Georgescu în ultimul podcast înainte de alegeri, este tatăl lui Andy, 24 ani, președintele partidului LEU și cel care face emisiunea de pe canalul „În Gura Lupului”.
    • Andy Lupu deține, oficial, cele două vile de la Izvorani, folosite ca sediu de campanie pentru candidatul independent Călin Georgescu.
    • Tatăl lui Andy are dublă cetățenie, iar adresa din Republica Moldova este acasă la fostul vicepremier Nicolae Andronic.
    • În 2014, Andronic i-a lăsat partidul pe care îl conducea lui Renato Usatîi, controversatul fost primar de la Bălți și om cu afaceri în Rusia.
    • În 2021, Constantin Lupu a candidat la alegerile parlamentare din R. Moldova din partea unui partid ale cărui liste erau deschise de fosta propunere de premier a alianței Socialiștilor (formată din prorusul Igor Dodon și partidul lui Ilan Șor, oligarh prorus). 
    • Andronic recunoaște relația și faptul că îl găzduiește pe Lupu nu doar cu adresa din buletin, ci și atunci când acesta nu doarme la hotel, în deplasările pe care le face în R. Moldova.
    • Un articol pe aceeași temă a apărut azi și în publicația independentă Captura.

    Cele două case identice de unde Călin Georgescu își duce campania electorală, pe care le numește „sediu de partid”, se află pe strada Complex Olimpic din Izvorani, județul Ilfov.

    Ambele proprietăți apar pe numele unui tânăr de 24 de ani, Andy-Constantin Lupu, președintele partidului Lege Educație Unitate (LEU), înființat în 23 mai 2022. 

    Una dintre casele din Izvorani în fața cărora iese la declarații Călin Georgescu. Foto: Snoop

    Cele două imobile folosite de Călin Georgescu au terenuri de 932, respectiv 1.500 de metri pătrați, peste 2.000mp în total, iar suprafața lor desfășurată este de 313mp (casele sunt identice, una are și două anexe de 44mp, respectiv 55mp).

    Conform G4Media, care a scris despre partidul LEU acum doi ani, Andy Lupu a făcut parte din AUR, însă a plecat alături de celălalt membru al partidului, Cosmin Marian Matache, pentru că „AUR nu ne mai reprezintă”, declara cel din urmă pentru publicația citată. 

    Cei doi au fondat astfel partidul LEU. Acesta nu se află pe listele de la alegerile parlamentare din 1 decembrie.

    Andy Constantin Lupu. Foto: Partidul LEU

    Vicepreședinta partidului este Rodica Boancă, fostă senatoare AUR Ialomița, în perioada 2020-2023. Boancă și-a dat demisia din partid pentru că AUR „și-a încălcat promisiunea”, în iunie 2023, conform ziarului Evenimentul Zilei. În martie 2024, Boancă a fost prezentă la un eveniment realizat de membrii fondatori LEU, în calitate de vicepreședintă. A fost lansat Pactul pentru Renașterea României.  

    Tânărul Andy Lupu este fiul lui Constantin Lupu, care în 2024 depunea declarație de avere ca fiind consilier al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

    Georgescu, ultimul invitat la podcastul În Gura Lupului

    Andy Constantin Lupu are un canal de Youtube care se numește „În Gura Lupului”, cu 10 mii de abonați.

    Călin Georgescu a fost invitat ultima oară la acest podcast chiar cu 3 zile înaintea alegerilor, discuția fiind moderată de tatăl Constantin Lupu. Ambii sunt o prezență constantă în cadrul emisiunii online.

    Candidatul independent la prezidențiale fost invitat și în februarie 2023, dar și în lunile februarie, mai, iunie, noiembrie 2024. 

    Lupu și Georgescu, în ultimul podcast înainte de alegeri. Foto captură YouTube

    „Poporul se trezește”, spunea Călin Georgescu într-unul dintre podcasturi. În timp ce tatăl Lupu moderează cele mai multe dintre emisiuni. 

    A lucrat la Ministerul Mediului

    Dar cine este Lupu senior?

    În declarația sa de avere, Constantin Lupu spune că are nouă terenuri în Râșnov, peste cinci hectare, un apartament la Iași și o casă de vacanță la Râșnov.

    Dacă sumele din salariul lui Lupu sunt de 90.000 lei, cumulat, de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Educației, soția sa declară dividende de la două firme: INTERNATIONAL BUSINESS CORPORATION SRL și CONSULTING BUSINESS SRL. În total, peste 300.000 lei.

    Conform unor surse din Râșnov, Constantin Lupu, acum în vârstă de 54 ani, a fost consilier în cadrul primăriei și, venit de la Iași în urmă cu zeci de ani, a avut o afacere – un han – în orașul brașovean.

    „Nu prea i-a mers, așa că, la un moment dat, a plecat la București”, susțin surse locale.

    Într-o declarație din 2013, Lupu apare consilier principal la Râșnov și anterior consilier principal la Ministerul Mediului, într-o perioadă în care Călin Georgescu era, conform CV-ului, raportor ONU pe probleme de mediu.

    Față de declarația de avere din 2024, în anul 2013 avea declarate nu mai puțin de 231 de hectare de pădure în județul Vaslui. Acestea nu mai apar în prezent.

    Dar și un împrumut de 120.000 euro de la un personaj pe nume Cristian David, contractat în 2010. 

    Un împrumut de 120.000 euro din declarația de avere a lui Constantin Lupu

    Contactat de jurnaliștii Snoop și Ziarul de Gardă, Constantin Lupu nu a răspuns nici apelului, nici mesajului până la publicarea materialului. 

    SUSȚINE JURNALISMUL FĂRĂ LESĂ

    Contăm pe donațiile cititorilor pentru a continua să publicăm investigații. Îți mulțumim!
    donează

    Legătura cu Republica Moldova

    Constantin Lupu a obținut cetățenia Republicii Moldova în 2014; deține buletin de identitate eliberat de autoritățile de la Chișinău în iulie același an. Are viza de domiciliu și locuiește la Chișinău într-o casă amplasată pe strada Spartacus din sectorul Râșcani al capitalei. Imobilul are 379 de metri pătrați și aparține, în acte, lui Nicolae Andronic, om politic de la Chișinău, activ în anii ’90.

    Nicolae Andronic este considerat, în Republica Moldova, un politician neutru, care nu a avut poziționări clare privind politica externă. A provenit din business și era considerat, în perioada primului președinte al țării, Mircea Snegur, omul care-i coordona activitatea. A fost semnatar al Declarației de independență și deputat în primul Parlament al R. Moldova (1990-1994), precum și vicepreședinte al Parlamentului R.  Moldova în anul 1994. A activat în Parlament până în 1998. Ulterior a deținut funcția de viceprim-ministru în Guvernul Ciubuc, apoi între 1999 și 2000 și cea de prim viceprim-ministru în Guvernul Sturza. 

    În 2004 a fost ales în funcția de președinte al Partidul Țărănesc Creștin Democrat din Moldova, care apoi a fost redenumit în Partidul Popular Republican. 

    În 2014, Andronic i-a cedat partidul controversatului politician și om de afaceri Renato Usatîi, iar în 2015, partidul și-a schimbat denumirea, devenind „Partidul Nostru”. 

    Usatîi este un politician populist din R. Moldova care a candidat inclusiv la alegerile prezidențiale din R. Moldova din octombrie 2024 și s-a clasat pe locul trei, după ce a obținut 13,79% din voturi, fiind depășit de Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. În turul doi, Usatîi nu a susținut direct niciun candidat.  

    Casa din Chișinău unde are adresa Constantin Lupu. FOTO Ziarul de Gardă

    Andronic: „Sau sunt penticostali, sau sunt masoni. Ceva… Dar care e problema? E o crimă să-l știi pe Georgescu?”

    Contactat de reporteri, Nicolae Andronic a recunoscut că este prieten cu Lupu, cu care a avut și o firmă, și că acesta din urmă „are viză de reședință la mine”. 

    „Da, pe Lupu îl cunosc. E descendent de aici. Da, suntem prieteni. Da, am avut o firmă care nu a mers pentru că am dus materiale necalitative. El (Lupu) are viză de reședință la mine. El și-a restabilit cetățenia. Că e de aici. Eu plătesc numai impozite pentru dânsul. Da, când vine, trăiește pe aici, de ce să nu trăiască? Eu când mă duc, trăiesc la dânsul. Asta eu socot că facem unirea, dar când colo, nu facem bine… Când are lecții la universitate și nu se oprește la hotel, vine la mine, dacă eu-s acasă. Dacă nu-s acasă, nu vine. Eu mă mândresc cu o prietenie dezinteresată cu un român măcar, că toți sunt cu interese.”

    Andronic mai spune că a fost sunat din România și întrebat de Călin Georgescu. 

    „De unde-l știe (Lupu, n.r.) pe Georgescu? Nu mai știu, fraților. Sau sunt penticostali, sau sunt masoni. Ceva… Dar care e problema? E o crimă să-l știi pe Georgescu?”  

    „Eu nu-l cunosc, eu nu am fost la vot ca cetățean român, pentru că nu am avut cu cine vota, dar vreau să înțeleg. Acest Georgescu e criminal? Nu are voie să trăiască în casa lui? Omul văd că a lucrat cu dezvoltarea durabilă a României. Teoriile pe care le răspândește? Șoșoacă demult răspândește. La americani fratele lui Kennedy răspândește asta… Dar, l-au votat românii.” 

    „Presa românească scrie că are un partid naționalist, dar e cu rușii. Cum să fii naționalist, dar să fii cu rușii?”, conchide Andronic. 

    Nicolae Andronic și Constantin Lupu au fost asociați la firma „Ghips Biuruința SRL”, înregistrată la Iași, dar radiată în 2019. Compania avea activități declarate în „comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice”.

    Șef de catedră și candidat la funcția de deputat 

    La Chișinău, Constantin Lupu este șeful catedrei Finanțe și Contabilitate a Universității de Studii Europene din Moldova (USEM). Universitatea a fost fondată de avocatul Gheorghe Avornic. Născut într-un sat din R. Moldova, Avornic deține și cetățenie română, având inclusiv proprietăți și afaceri în România, după cum demonstra Ziarul de Gardă în 2014. 

    USEM este o universitate recunoscută pentru faptul că a eliberat, de-a lungul timpului, mai multe diplome de studii superioare unor studenți care proveneau din România. Conform informațiilor de pe site-ul USEM, Constantin Lupu ar fi fost și consilier principal în cadrul Ministerului Economiei de la Chișinău, informație însă negată de către reprezentanții instituției. 

    Am mers la sediul USEM, catedra Finanțe și Contabilitate, dar nu l-am găsit pe Constantin Lupu la muncă. Am fost informați că este „într-o deplasare, în România”. Persoane din cadrul USEM susțin că acesta și-ar fi informat colegii că în această perioadă ar putea fi contactat de presă și i-a rugat să dea dovadă de „colegialitate”.

    Aici predă Constantin Lupu la Chișinău, la Universitatea de Studii Europene din Moldova. FOTO Ziarul de Gardă

    În 2021, Constantin Lupu a candidat din partea Partidului Legii și Dreptății la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova, fiind pe locul șase în lista electorală. Partidul fusese fondat de un general din R. Moldova, Nicolae Alexei, fost deputat în Parlamentul de la Chișinău pe listele Partidului Popular Creștin Democrat, condus atunci de Iurie Roșca, un fost politician care promova anterior Unirea R. Moldova cu România, dar care a votat, în 2005, pentru candidatura comunistului Voronin la funcția de președinte. 

    În 2015, Roșca îl lăuda public pe Călin Georgescu, despre care spunea că este „o gură de aer într-o lume aspirituală”. În ultimii ani, Roșca a răspândit falsuri și teorii conspiraționiste, inclusiv despre Covid-19, în stilul retoricii lui Călin Georgescu. 

    Într-un interviu din 2021, Lupu afirma că Mariana Durleșteanu, o fostă ministră a Finanțelor în perioada guvernării comuniste de la Chișinău (2008-2009) a fost cea care i-a propus să candideze pentru un loc de deputat.

    Durleșteanu, care a fost și ambasadoare a R. Moldova în Marea Britanie (2004-2008), a fost cap de listă a Partidului Legii și Dreptății la alegerile din 2021. Formațiunea a obținut doar 0,1% din voturi. 

    Mariana Durleșteanu. Foto: Facebook / Mariana Durleșteanu

    Tot în 2021, puțin mai devreme, în luna februarie, Mariana Durleșteanu fusese desemnată la funcția de premier de către majoritatea parlamentară constituită atunci din Partidul Socialiștilor din R. Moldova condus de pro-rusul Igor Dodon și Partidul Șor, fondat de oligarhul prorus Ilan Șor, cel care în 2024 s-a stabilit la Moscova, fiind portavocea Rusiei în politica de la Chișinău.

    Durleșteanu a renunțat însă la candidatură, gest care a dus ulterior la provocarea alegerilor anticipate. 

    Mariana Durleșteanu era anunțată, în 2023, ca fiind parte dintr-un consiliu consultativ al Partidului „Lege Educație Unitate” împreună cu prorectorul de la USEM, Valeriu Cerba. Deși se anunța că partidul LEU fi extins și în R. Moldova, în registrul partidelor politice de la Chișinău nu este înregistrată o formațiune cu asemenea nume.

    SUSȚINE JURNALISMUL FĂRĂ LESĂ

    Contăm pe donațiile cititorilor pentru a continua să publicăm investigații. Îți mulțumim!
    donează
    Alege tipul donației:
    Alege suma dorită:
    Susține

    Articolul a fost realizat împreună cu Victor Moșneag de la Ziarul de Gardă din R. Moldova.

    Editor: Iulia Roșu
    Colaj foto deschidere: Ion Mateș

    Despre autori
    Răzvan Luțac e în presă din 2009. Pe-atunci fugea, după orele de la liceu, să scrie despre fotbalul mic. La început ca ajutor, a fost înglobat în echipa de investigații a ziarului care s-a ocupat de cazuri precum Gala Bute, Hexi Pharma, Colectiv, investigațiile post-Colectiv. A scris și la Libertatea între 2018 și 2024, când a plecat și de la GSP. Din 2024 colaborează cu HotNews și este co-fondator SNOOP.ro.

    Jurnalist Ziarul de Gardă (ZdG) din Republica Moldova.