„Cină de campanie” și „Pregătit pentru austeritate” sunt două din postările din octombrie 2024 pe rețelele sociale ale lui Eduard Novak, candidat UDMR la alegerile parlamentare. În cele două fotografii publicate, fostul ministru al sportului, cu domiciliul în Miercurea Ciuc, arată că stă la hotelul din cadrul Complexului Sportiv Național (CSN) „Arcul de Triumf” din București, unde ia și masa.
În alte fotografii realizate în ultima lună și ajunse în posesia Snoop, Novak este văzut intrând în complex, cu mașina personală parcată în fața hotelului.
Nu e singurul autoturism care este văzut des lângă clădirile CSN Arcul de Triumf. Alături îi este și o dubă verde, pe care se regăsesc fotografia lui Novak, o poză cu Parlamentul României și însemnele partidului UDMR.
Conform regulamentelor legale în vigoare, în unitățile de cazare și mâncare ale Ministerului Sportului (azi, Agenției) au prioritate angajații MTS și cei ai federațiilor naționale, sportivii și reprezentanții cluburilor sportive. Aceștia beneficiază de prețuri subvenționate de minister atât la cazare, cât și la mâncare. În prezent, un loc de cazare în aceste hoteluri este de la 25 la 65 de lei pe noapte. În limita locurilor libere, se pot caza și turiști, dar pentru ei se percep prețuri cel puțin duble.
De exemplu, la Hotelul Olimpic din cadrul Complexului Sportiv Național ”Poiana Brașov”, conform datelor publicate de unitate, cei din sport plătesc un tarif de 45-55 lei pe pat pe noapte, în timp ce tariful pentru turiști este de 130 lei pe pat pentru o noapte. O cameră single este de 200 lei pe noapte.
Care sunt prețurile practicate la CN „Arcul de Triumf” (click pentru detalii)
Conform Ordinului nr. 436 din 7 decembrie 2023, „privind aprobarea normelor și tarifelor de folosire a bazelor sportive și a unităților de cazare aflate în administrarea Agenției Naționale pentru Sport prin instituțiile subordonate”, emis de Agenție, prețurile sunt următoarele în cazul CN Arcul de Triumf:
În cazul acțiunilor organizate de federațiile sportive naționale pentru loturi naționale și olimpice, Agenția Națională pentru Sport și instituțiile aflate în subordine, structuri sportive școlare și universitare cu personalitate juridică: 50 lei
În cazul acțiunilor organizate de federațiile sportive naționale, altele decât pentru loturi naționale și olimpice, alte structuri sportive recunoscute în condițiile legii, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Agenția Națională Anti-Doping, Institutul Național de Medicină Sportivă: 65 lei
„Cu mici pauze, Eduard Novak a stat la hotelul din baza sportivă Arcul de Triumf mai tot timpul în acest an. E un client fidel. Mașina lui e mereu parcată, chiar și minivan-ul clubului său. Novak, campion paralimpic la Londra 2012, se cazează aici în calitate de manager de club ca să beneficieze de tariful special. Inclusiv în campanie electorală”, a declarat pentru Snoop.ro un angajat de la complexul sportiv din Capitală.
Șeful lui de cabinet e șeful hotelului
Eduard Novak este fostul ministru al tineretului și al sportului din România. El a ocupat funcția înainte ca ministerul să fie dizolvat și transformat în agenție pentru sport, condusă acum de Elisabeta Lipă.
Novak a îndeplinit funcția de ministru între decembrie 2020, în guvernul Cîțu, și iunie 2023, când premier era Nicolae Ciucă.
Și l-a avut alături, ca șef de cabinet, pe Szabolcs Bako, cel care avea să rămână la CSN „Arcul de Triumf” și după plecarea din minister.
Bako este, acum, actualul șef al Serviciului Cazare și Alimentație din cadrul CSN „Arcul de Triumf”. Exact direcția care se ocupă de hotelul din cadrul complexului național.
„CSN Arcul de Triumf a primit personalitate juridică în 2022, în timpul mandatului lui Novak. Ăsta a fost deal-ul, ca cineva din staff-ul lui să vină acolo și să rămână indiferent dacă el mai stă sau nu la minister”, povestește o sursă Snoop.ro.
SUSȚINE JURNALISMUL FĂRĂ LESĂ
În timp ce ambii erau la Minister, Bako și Novak erau văzuți la evenimente împreună. De exemplu, pe 29 noiembrie 2022, când cei doi l-au primit în vizită la MTS pe ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó.
În 2024, Bako a raportat venituri din patru surse de la stat: Agenția Națională pentru Sport, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Compania Națională Loteria Română și CSN Arcul de Triumf. Pe lângă acestea, e și referent la Fundația Communitas, un ONG fondat de UDMR la Cluj-Napoca.
Conform declarației de interese, este membru UDMR Târgu-Mureș.
Cine este șeful lui Bako (click pentru detalii)
CSN „Arcul de Triumf” este administrat de directorul general Dan Radu Popa. Acesta a fost numit în funcție în vara lui 2022 de ministrul de atunci, Eduard Novak, deși avea o condamnare definitivă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare în formă continuată și fals în înscrisuri, pronunțată în 2018 de Curtea de Apel București.
Sindicatul Național Sport și Tineret a contestat numirea lui Popa, invocând decizia judecătorilor prin care inculpatului i s-au interzis mai multe drepturi, printre care și acela „de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat”.
Cât costă cazările în zonă
Snoop.ro a verificat, pe Booking.com, care sunt prețurile unei nopți de cazare pentru o cameră în jurul zonei Arcul de Triumf. Atenție, căutarea a fost făcută doar pentru hoteluri, excluzând apartamente.
Cea mai ieftină camera de hotel identificată în apropiere a fost de 320 de lei, tot la un hotel cu profil sportiv – Floreta de Aur, care aparține de Federația Română de Scrimă.
În general, prețurile depășesc 400 lei, ajungându-se la peste 600 de lei (Pullman) sau chiar 1.560 lei.
CSN Arcul de Triumf: secret
Snoop a solicitat conducerii bazei sportive „Arcul de Triumf” informații legate de numărul de nopți de cazare înregistrate pe numele lui Eduard Novak, de tariful perceput acestuia și de calitatea prezentată de acesta.
Printr-un răspuns semnat de Dan Popa, CSN a invocat GDPR și a secretizat informațiile.
În plus, au invocat un articol din Hotărârea nr. 237/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidența și protecția turiștilor în structuri de primire, adică
„Săvârșirea următoarelor fapte constituie contravenții, dacă, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracțiuni: e) transmiterea de către personalul structurilor de primire turistice a unor informații cu privire la sejurul turiștilor, cu excepția cazului în care aceste informații sunt solicitate de ofițerii sau subofițerii Ministerului Internelor”.
Novak a întețit scandalul premierilor
În urmă cu o lună, Eduard Novak a declanșat scandalul premierilor angajaților Federației Române de Canotaj după Olimpiada de la Paris 2024.
Fostul ministru al sportului este cel care a preluat și a împins știrea conform căreia succesoarea lui, Elisabeta Lipă îi acordă unei contabile suma de 162.000 de euro, mai mult decât este prevăzut pentru, de exemplu, campionul olimpic de la natație David Popovici.
Novak a fost reclamat de același lucru. În martie 2020, Sindicatul Național Sport și Tineret a publicat documentul prin care a arătat că ministrul Novak a aprobat premierea tatălui său cu suma de 112.000 de euro în urma participării la Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020, deși antrenorul Karoly Novak nu a făcut parte din echipa națională.
Atât Eduard Novak, cât și Elisabeta Lipă sunt implicați în alegerile parlamentare de la finalul acestui an, ambii candidând pentru un loc în Camera Deputaților. Novak candidează pe lista UDMR la București, iar Lipă, pe lista PSD de la Botoșani.
Novak nu crede că face ceva greșit: ”Măcar de atâta sprijin să beneficiez și eu!”
Snoop.ro l-a contactat pe Eduard Novak și acesta a fost de acord să răspundă la câteva întrebări legate de cazarea sa la hotelul Arcul de Triumf.
– Domnule Novak, cât timp sunteți în București vă cazați la hotelul din cadrul complexului sportiv ”Arcul de Triumf”! Corect?
– Da. Acolo stau și acum.
– Și plătiți tarif special?
– Da. Sunt aici în calitate de manager de club, clubul meu, Team Novak și conform ordinului de ministru, pot să beneficiez de cazare în unitățile aflate în administrarea complexelor sportive naționale chiar dacă reprezint un club privat.
– Da. Cu condiția să participați la competiții sportive sau să fiți în cantonament. Surse din sport susțin că ați fost cazat la București aproape tot timpul anului.
– Da. Este adevărat că mai mult timp stau aici, la București decât acasă. Aș fi putut lejer să primesc viză de flotant. Clubul meu este privat, iar aproape toți sponsorii mei sunt de aici, din București. Am peste 20 de tineri cicliști pe care-i cresc pentru sportul de performanță.
– Dar acum sunteți în campanie electorală!
– Întâmplător, acum sunt în campanie electorală. Asta-i situația. Viața nu se oprește în campania electorală.
– Plătiți tariful special sau cel de turist?
– Din câte știu eu, pentru că în timpul mandatului meu s-a făcut ultima modificare a ordinului care reglementează tarifele de cazare, acest hotel este în circuit închis.
– Toate unitățile de cazare ale Agenției Naționale pentru Sport funcționează în regim închis. Adică au prioritate la cazare și mâncare cei care activează sau lucrează în domeniul sportului. Dar, când au camere vacante, pentru că sunt și perioade moarte, pot fi cazați terți. Iar prețurile pentru turiști sunt de obicei afișate la recepția hotelului.
– Probabil. Eu plătesc 120 de lei pe noapte.
– Aveți cameră dublă?
– Da.
– Și credeți că este normal să plătiți tariful special în timp ce sunteți în campanie electorală?
– Nu o să stau mereu aici. Și măcar de atâta sprijin să beneficiez și eu după o viață petrecută în sport!
În ultima declarație de avere, Eduard Novak a declarat 370.000 lei din salariul de ministru (170.000 lei) și din renta viageră (peste 199.000 lei). Adică circa 75.000 euro. În total, peste 6.000 euro pe lună.
SUSȚINE JURNALISMUL FĂRĂ LESĂ
Editor: Iulia Roșu
A contribuit Răzvan Luțac