Sari la conținut
Jurnalism fără lesă.

Caută o pagină sau un articol..

  • Reporting
  • Denise Rifai, „antrenoarea” lui Ciucă. „Mă învăța cum să răspund la întrebări, cum să reacționez. Cred că a fost pro bono”

    Denise Rifai, „antrenoarea” lui Ciucă. „Mă învăța cum să răspund la întrebări, cum să reacționez. Cred că a fost pro bono”
    Mai multe mărturii din interiorul PNL au dezvăluit, pentru site-ul de investigații Snoop, că realizatoarea TV Denise Rifai a colaborat cu Nicolae Ciucă, candidatul PNL în campania de la prezidențiale. Senatorul PNL Ciucă și Rifai au recunoscut. „Efectul acestor legături compromițătoare este declinul constant al încrederii românilor în mass-media tradițională”, a spus Liana Ganea, președinta ActiveWatch.

    Denise Rifai l-a ajutat pe candidatul PNL la prezidențiale, „pentru training”, expresie cu care a recunoscut ceea ce s-a întâmplat chiar actualul senator Nicolae Ciucă. „Obiectivul a fost îmbunătățirea prezenței candidatului PNL în spațiul public și la TV”, au dezvăluit surse din PNL pentru Snoop, confirmate după ce jurnaliștii au discutat cu cei doi implicați: politician și realizatoarea TV. 

    Jurnalista susține că nu a existat un contract sau vreo plată pentru aceste sfaturi și sugestii. Actualul senator afirmă că „Mă învăța cum să răspund la o întrebare”. Specialiștii explică de ce o astfel de legătură e „inacceptabilă”.

    Personajele 

    Denise Rifai este prezentatoare a emisiunii „40 de întrebări” pe postul Kanal D și are și o emisiune de interviuri politice pentru site-ul Gândul intitulată „În Opoziție”.

    Nicolae Ciucă este senator, a fost președinte și candidat al PNL la prezidențialele din 24 noiembrie 2024 , unde a obținut aproximativ 9% la alegerile prezidențiale și s-a situat pe locul cinci, cu puțin peste 800.000 de voturi. Campania sa a costat 17.6 milioane de lei, potrivit datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă.

    Acțiunea din Modrogan și de la Senat

    Nicolae Ciucă. Foto: MApN

    Snoop.ro a obținut mai multe mărturii din interiorul PNL care dezvăluie că Denise Rifai a colaborat cu Nicolae Ciucă în campania de la prezidențiale. „Trainingul” a avut loc pe parcursul campaniei electorale din toamna anului 2024 și s-a desfășurat la sediul din Modrogan și în biroul președintelui Senatului României.

    Fostul președinte PNL susține că nu știe dacă s-a plătit pentru „trainingul cu Denise Rifai”, dar crede că totul a fost „pro bono”.

    Candidatul PNL avea nevoie înaintea campaniei prezidențiale de îmbunătățirea prezenței în spațiul public, să fie mai „dezinvolt și mai puțin crispat” în fața camerelor de televiziune, susțin mai multe surse din partid care au participat activ la campanie.

    Rolul lui Denise Rifai a fost de a-l pregăti pe Nicolae Ciucă pentru emisiunile de televiziune, „să-l antreneze pentru postură, gesturi”, dar și cum să reacționeze în anumite situații, conform acelorași surse.

    Ciucă: „Mă învăța cum să răspund la o întrebare”

    „Nu știu cum a fost partea de finanțare pentru că nu am avut vreo legătură cu această chestie. A fost echipa de campanie, nu am discutat cu dumneaei această chestiune. A fost un training despre cum să mă prezint în spațiul public și la emisiuni”, a declarat Nicolae Ciucă, fost președinte PNL și candidat la prezidențiale, pentru site-ul de investigații Snoop.ro.

    Liderul PNL susține că nu își mai aduce aminte exact cât a durat colaborarea, dar o încadrează între „trei săptămâni și maxim o lună”.

    Pregătirea s-a desfășurat la sediul PNL, dar și în alte locuri, continuă Nicolae Ciucă în relatarea pentru Snoop.ro, care precizează că Denise Rifai nu a avut un „rol determinant în campania sa”.

    „Mă învăța cum să răspund la o întrebare, cum să stau în fața camerelor, cum să reacționez la anumite situații în spațiul public”, a explicat fostul lider PNL cum a decurs relația de training cu Denise Rifai.

    În afara de sediul central al PNL din Modrogan, ședințele de pregătire s-au mai desfășurat în biroul lui Nicolae Ciucă de la Senat, au dezvăluit surse politice pentru site-ul de investigații Snoop.ro.

    „Denise Rifai avea rolul de a-i pune întrebări incomode și îl antrena să răspundă pentru emisiuni. Multe ședințe erau la Senat, în biroul lui Ciucă. Prezența lui Denise Rifai în campania lui Nicolae Ciucă este cunoscută la nivelul liderilor PNL. Nimeni nu intra în biroul lui Ciucă dacă nu era invitat. Câți jurnaliști ați văzut la ședințele de campanie ale unui candidat?”, au explicat sursele citate.

    Rifai: „Nu am fost trainer, am dat sfaturi, sugestii fără plată”

    Denise Rifai a participat la ședinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului din București, 15 septembrie 2024. Inquam Photos / George Călin

    Snoop.ro a discutat și cu Denise Rifai despre colaborarea cu Nicolae Ciucă. Respinge din start că a fost trainerul lui Nicolae Ciucă, dar admite că a dat sfaturi în „calitate de jurnalist”.

    Subliniază că nu a fost plătită de PNL pentru discuțiile cu fostul candidat la prezidențiale.

    „Sunt jurnalist care face emisiuni politice, mă întâlnesc frecvent cu politicieni. Am făcut emisiuni cu candidații la prezidențiale, m-am întâlnit cu toți. Unii mi-au cerut sfaturi cum să vorbească mai bine în public și le-am făcut unele sugestii în mod dezinteresat și fără niciun fel de plată, să fie foarte clar. Nu m-am întâlnit doar cu domnul Ciucă, cu asta mă ocup, sunt jurnalist, mă întâlnesc cu politicieni. M-am întâlnit cu toți cei care au candidat la președinția României, dar nu am fost trainer”, a fost poziția lui Denise Rifai pentru site-ul de investigații Snoop.ro.

    Potrivit dialogului purtat cu Denise Rifai, jurnalista insistă că nu a existat o „relație contractuală”.

    „Dacă eram trainer, aveam o relație contractuală. Tot ce am făcut a fost să dau sfaturi cum să vorbească mai bine publicului, atât. În rest, nu am fost trainerul niciunui candidat la prezidențiale”, a precizat Denise Rifai.

    A adăugat că sfaturile sale au fost pro bono.

    „Dacă mi-a fost cerută părerea, mi-am exprimat o părere. Nu am fost angajată să fiu trainer”, a concluzionat colaborarea cu Nicolae Ciucă.

    Primele fragmente din cartea lui Nicolae Ciucă la Denise Rifai

    Nicolae Ciucă a fost invitat de Denise Rifai pe 28 august 2024 la emisiunea „În Opoziție” difuzată de site-ul Gândul. Printre temele discutate a fost și cea privind panourile privind promovarea cărții lui Nicolae Ciucă.

    Snoop.ro a prezentat în exclusivitate că toată campania de promovare a cărții lui Nicolae Ciucă a costat aproape 2.5 milioane de euro. Ea s-a desfășurat în intervalul mai – septembrie 2024. 

    „Pot să rog pe cineva să meargă la mașină să îmi aducă manuscrisul? Deci, vi-l prezint, este în mașină, vă rog frumos dacă se poate”, a decurs dialogul din emisiunea lui Denise Rifai cu Nicolae Ciucă.

    „Wow, vine cartea”, a fost reacție prezentatoarei.

    „Aceasta este”, a spus Nicolae Ciucă în timp ce a preluat manuscrisul și l-a predat lui Denise Rifai.

    „Superb! Pot să mă uit?”, a reacționat Denise Rifai, după care a început să citească pasaje din cartea lui Nicolae Ciucă.

    În emisiunea din 28 august, Nicolae Ciucă a răspuns și unui test fulger de 10 întrebări puse de Denise Rifai.

    O altă emisiune online, moderată de Denise Rifai, la care a participat Nicolae Ciucă alături de Nicușor Dan, primarul Capitalei, a fost pe 28 septembrie.

    Liana Ganea (ActiveWatch): „Este irelevant dacă Denise Rifai a fost plătită sau nu”

    Active Watch, organizație care urmărește cu atenție de peste 20 de ani dezbaterile și campaniile publice legate de libertatea presei, trage un semnal de alarmă despre legăturile între politicieni și unii jurnaliști.

    „Consilierea politicienilor de către moderatori tv sau jurnaliști este inacceptabilă. Această practică subminează obligația etică, chiar și legală a presei de a-și informa cititorii fără părtinire. Este irelevant dacă Denise Rifai a fost plătită sau nu de candidatul Ciucă. Denise Rifai face în mod constant interviuri cu politicieni, deci este legitim să pui sub semnul întrebării obiectivitatea sa atunci când ar intervieva politicieni pe care îi consiliază, fie și gratis”, a declarat Liana Ganea, președinte ActiveWatch pentru Snoop.ro.

    Ea avertizează că aceeași relație distorsionată apare și în situația în care politicienii plătesc pentru a fi intervievați de moderatorii televiziunilor sau radiourilor, după cum arată o investigație realizată de site-ul de investigații Snoop în colaborare cu ActiveWatch. 

    „Este o practică existentă în campaniile electorale, pe care Consiliul Național al Audiovizualului o tolerează, unele televiziuni o practică cu bucurie, dar jurnaliștii care respectă principiile meseriei lor o critică și o consideră inacceptabilă”, a spus reprezentanta ActiveWatch.

    Organizația neguvernamentală a cerut CNA să nu permită candidaților să plătească pentru accesul la emisiuni de promovare electorală moderate de jurnaliști pentru că încalcă etica jurnalistică și legislația audiovizuală în vigoare. Snoop și ActiveWatch au prezentat cât au costat emisiunile de promovare electorală din campania de la europarlamentare și cum moderatorii tv au participat la emisiuni care au făcut parte dintr-un contract cu partidele politice.

    „Efectul acestor legături compromițătoare este declinul constant al încrederii românilor în mass-media tradițională la care asistăm în ultimii ani” – Liana Ganea, președinta ActiveWatch.

    Alexandru Macoveiciuc: Am lucrat în campania lui Nicolae Ciucă, m-am intersectat cu Denise Rifai

    Al doilea nume menționat de liderii PNL că a avut un rol în pregătirea lui Nicolae Ciucă este cel al lui Alexandru Macoveiciuc. Fost jurnalist, Macoveiciuc a lucrat în campania prezidențială din 2009 pentru Mircea Geoană.

    „Nu sunt membru PNL, am lucrat pro bono pentru Nicolae Ciucă în campania pentru prezidențiale. Nu am luat bani din campanie. Am făcut pregătiri cu Nicolae Ciucă pentru dezbaterile tv, am scris discursuri și postări pe social media, am încercat să fac mai atractivă comunicarea candidatului la prezidențiale”, a declarat Macoveiciuc pentru site-ul de investigații Snoop.ro.

    Alexandru Macoveiciuc. Foto: George Călin / Inquam Photos

    Alexandru Macoveiciuc susține că „s-a intersectat cu Denise Rifai în campanie la întâlnirile sau discuțiile politice cu Nicolae Ciucă”.

    Surse din PNL au declarat pentru Snoop că Macoveiciuc și Rifai îl „antrenau pe Ciucă pentru a-și îmbunătăți modul cum reacționează în spațiul public”.

    În ultima declarație de avere, depusă pe 15 iunie 2024, depusă în calitate de membru în Consiliul de Administrație la Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea, Macoveiciuc prezintă companiile de la care a încasat bani.

    • Transgaz – 120.615 de lei
    • CNCIR SA, subordonată ministerului Energiei – 42.959 de lei
    • Uzina Mecanică Plopeni – administrator special – 73.536 de lei
    • Compania Națională a Uraniului SA – administrator special în insolvență – 135.602 de lei
    • Radioactiv Mineral Măgurele – administrator – 8.692 de lei
    • Romaero – membru în Consiliul de Administrație – 6.402 de lei
    • Ministerul Energiei – consilier – 7.212 de lei
    • Knowlability – dividende – 60.000 de lei

    Fotografie principală: captură Kanal D

    Despre autor
    Cristian Andrei este jurnalist de 17 ani, fiind preocupat de politica internă și modul în care partidele finanțează mass-media. A lucrat în presa tipărită, televiziune și online. A făcut parte din redacția Gândul ca reporter special, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24. A fost senior editor la Radio Europa Liberă România și reporter Libertatea. În 2022, a câștigat premiul „Ion Rațiu” pentru jurnalism după investigațiile despre mecanismul prin care partidele își cumpără, cu bani publici, imagine pozitivă în presă.