UPDATE 2 noiembrie / Reacția lui Ciolacu
Invitat sâmbătă la Prima TV de către moderatorul Sebastian Zachmann să spună dacă o cunoaște pe Mihaela Neagu, femeia de afaceri devenită susținătoarea sa și care are 1.800 de contracte cu statul, Marcel Ciolacu a declarat că nu o știe. Liderul PSD susține că Neagu a fost rugată de „
șase persoane” să se mute din primul rând de la dezbaterea sa, dar ea nu a vrut, spunând că e o adunare publică. Vezi pe site-ul partener HotNews toată discuția dintre cei doi.
Antena 3 CNN, prime time. Sala C.A. Rosetti din Palatul Parlamentului, dezbaterea cu personaj principal Marcel Ciolacu, președintele PSD și candidat la prezidențiale.
Primul rând, centru. În stânga, Paul Stănescu. Secretar general al Partidului Social Democrat.
În dreapta, Sorin Grindeanu. Ministru al transporturilor. Fost vicepremier. Fost șef al Camerei Deputaților.
Puțin mai la dreapta, Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, și noul „vice” PSD Daniel Băluță, primar al Sectorului 4. Mai în spate și pe lateral, lângă Petre Daea, europarlamentara Gabriela Firea.
În fața tuturor, între Stănescu și Grindeanu, o prezență necunoscută pentru telespectator și arhicunoscută pentru angajații instituțiilor statului:
Mihaela Neagu. „Regina contractelor cu statul”.
SUSȚINE JURNALISMUL FĂRĂ LESĂ
Contracte cu cei care i-au fost alături
De ce poartă acest nume în lumea de birou din ministere, direcții și primării?
Nu este vreun bazar.
Mai jos sunt tipuri de produse pe care Mihaela Neagu le-a vândut către statul român în ultimele 11 luni. În Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) contractele pe care Neagu le-a făcut cu statul român includ de la lapte la mobilier școlar, de la rații militare la consumabile medicale și de la zahăr la servicii de curățenie.
Se remarcă și că Mihaela Neagu a câștigat, recent, contracte la două primării PSD ai căror edili au fost la câțiva metri de ea.
- 6.763.626 lei într-un contract de mobilier școlar făcut cu Primăria Craiova pe 8 iulie 2024;
- 575.486 lei într-un alt contract cu Primăria Craiova, tot mobilier școlar, pentru Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Craiova, în octombrie 2024;
- 24.471.086 lei, acord-cadru cu Primăria Sector 4 pentru mobilier școlar în cadrul PNRR, pe 11 aprilie 2024, alături de altă firmă, una de tâmplărie din Teleorman.
În SEAP, în dreptul firmelor ei sunt sute de milioane de euro. De-a lungul timpului, argumentele Mihaelei Neagu au fost că, de multe ori, e vorba fie de:
- acorduri-cadru, contracte întinse pe mai mulți ani, unde nu se ajunge mereu la suma maximă stipulată;
- câștigători multipli și subcontractanți.
În alte cuvinte, Neagu afirmă că nu toți banii au rămas la firmele ei, ci au ajuns și la alte companii.
1,7 miliarde de lei în ultimii 5 ani
Într-un grafic al cifrelor de afaceri și al profitului în ultimii 15 ani, firmele Mihaelei Neagu au avut câte un moment de creștere accentuată. Libro în 2015, Best Achiziții în 2020, anul pandemiei, cu o ușoară descreștere în 2021 și un boom în ultimii doi ani.
Ce nu poate nega Neagu sunt sumele intrate în firmele ei. Conform agregatorului utilizat de termene.ro, în ultimii 5 ani, firmele Mihaelei Neagu (47 ani) au avut, cumulat:
- 1.705.669.540 lei (1,705 miliarde de lei) cifră de afaceri;
- 324.073.506 lei profit;
- 9 firme în care este asociată;
- 2 firme în care este administrator;
- 722 de angajați.
În strânsă relație cu ea este și fiul, Alexandru Vlad Mihai Cristescu. Și în cazul său, cifra de afaceri pe ultimii 5 ani este de peste 1,7 miliarde de lei.
Iar cei doi nu se intersectează decât într-o singură firmă, Best Achiziții, una dintre cele mai active firme în timpul pandemiei COVID-19. Aceeași firmă care a depus o contestație împotriva Transgaz, în 2017, care a dus la suspendarea temporară a procedurii de licitație a conductei de gaze BRUA. Câteva zile mai târziu firma lui Neagu, care se ocupa „consultanță pentru afaceri și management” a renunțat la contestație.
Ce contracte cu statul a avut, în sistemul electronic, familia Neagu-Cristescu?
Din grafic reiese că familia Mihaela Neagu se adaptează timpurilor. Începe cu servicii hoteliere, catering, continuă cu materiale sanitare și de protecție împotriva COVID-19, apoi câștigă contracte pe mobilier în PNRR.
În paralel, face curățenie prin firma Libro și păzește metroul bucureștean cu angajații firmei Akyle.
În total, firmele familiei Cristescu – Neagu au ajuns, în SEAP, potrivit termene.ro, la peste 1.800 de contracte:
- 1.381 achiziții directe (893 Best, 405 Libro, 72 Akyle, 11 Agroflor);
- 503 contracte încheiate în urma unor licitații (421 Best, 68 Libro, 11 Akyle, 3 Agroflor).
Pe lângă cifre impresionante, Mihaela Neagu are și un traseu de notat.
De la „peco” Lehliu la achiziții anchetate în sport
Traseu făcut public încă de acum mai bine de un deceniu de echipa de investigații Snoop, aflată atunci la GSP.
Conform anchetelor Gazetei de la începutul anilor 2010, Mihaela Neagu a ajuns la București pe filiera PD-L, apoi a trecut în siajul PSD.
În 2010, a fost pentru câteva luni directoarea Hotelului Sport de la centrul Lia Manoliu, dar Autoritatea Națională pentru Turism i-a interzis pentru o perioadă de 5 ani să mai lucreze în turism, pentru că își falsificase un brevet și cartea de muncă, scria GSP.
Însă a primit o altă funcție: directoare la Clubul Olimpia București, unde fusese numită de către Sorina Plăcintă, pe atunci ministru al Tineretului și Sportului.
Aici, în baza din Sectorul 3 al Bucureștiului, făcea afaceri cu firma care avea să devină Libro Events, numită AMMA General Store.
Neagu descentralizase serviciile hotelului, adică restaurantul, hotelul și barul-terasă. Acestea au fost preluate de AMMA General Store. Veniturile clubului Olimpia au scăzut de patru ori într-un an.
„E doar o coincidență”, spunea Neagu, care nu apărea în firma abia înființată.
Concluzia unui audit al ministerului, după doi ani de anchetă, a fost că afacerea „a adus statului un prejudiciu de milioane de euro”. Neagu nu a fost afectată de audit. Și-a continuat afacerile.
În 2013, AMMA și-a schimbat numele în Libro. Apoi, în 2016, după ce firma a fost pe rând pe numele șoferului Cristian Alexandru Micu, apoi pe al fiului ei, a ajuns și pe numele ei.
Cum a ajuns Neagu în prima linie?
Mai mulți lideri PSD care au participat, miercuri seara, la dezbaterea electorală organizată de Antena3 CNN cu candidatul la prezidențiale Marcel Ciolacu au fost nemulțumiți de modul în care a fost organizată aranjarea în sală.
„A fost haos. Mulți lideri au prins locuri în spate, unii printr-o laterală a sălii. Unii nu au găsit locurile pe care le aveau, s-au tot schimbat oamenii în sală. Au existat mai multe nemulțumiri”, a declarat un participant la dezbaterea de la Parlament pentru Snoop.ro.
Aproape 700 de invitați au fost prezenți miercuri seara în calitate de susținători ai lui Marcel Ciolacu. În prima bancă, între Paul Stănescu, secretar general al partidului, și Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD, a apărut Mihaela Neagu.
„Nu o cunosc pe doamna și nu știu cum a ajuns pe acel loc”, a declarat pentru Snoop.ro, Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD.
Lideri PSD susțin că a existat o împărțire a locurilor gândită de strategii din Kiseleff.
Astfel, nu toți liderii au fost repartizați în primele rânduri, ci s-a dorit o distribuire unitară în sală.
„Am avut bilețele când am intrat în sală, ne-au spus de la partid unde să stăm”, a dezvăluit un social-democrat pentru Snoop.ro.
Paul Stănescu: „Nu știu cine este doamna, putea să vină și Ceaușescu să îl susțină pe Marcel Ciolacu”
Problema a apărut când mai multe persoane invitate și-au schimbat locul. Locul special între Paul Stănescu și Sorin Grindeanu nu trebuia ocupat de Mihaela Neagu, susțin surse din partid.
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat, pentru Snoop.ro, că nu a invitat-o pe doamna Neagu să stea lângă el și Sorin Grindeanu, dar nu există o problemă dacă acest lucru s-a întâmplat.
„Marcel Ciolacu a avut susținători din toată țara asta. În susținerea lui Marcel Ciolacu putea să vină oricine, putea să vină și Ceaușescu, și dumneata puteai să vii? Care e problema? Care e problema? Nu știu ce problemă aveți cu chestiunea aceasta. Fiecare cum a apucat loc, unii s-au supărat că nu au fost lângă Marcel Ciolacu, unii că au fost mai în spate. Asta e”, a început Stănescu.
„Au venit susținători pentru Ciolacu, putea să vină și Ceaușescu susținător al lui Ciolacu. Oricine putea. Nu toată sala a avut locuri stabilite. Putea să îl susțină oricine din Europa sau de pe glob” – Paul Stănescu
Despre doamna care a stat în stânga sa, secretarul general al PSD spune că este „probabil o susținătoare a lui Marcel Ciolacu”.
„Lângă mine putea sta oricine, eu stau lângă oricine, eu nu am o problemă de rasă, de sex, eu stau lângă oricine. Nu știu eu ce face fiecare în privat sau Marcel Ciolacu știe în privat ce face fiecare.
A stat pe acel loc pentru că așa a dorit domnia sa. Care e problema? Eu nu am întrebat-o ce face doamna în privat. Nu am nicio treabă cu doamna, de unde să o cunosc pe doamna, dacă mă întrebi pe mine ce face doamna și cine e doamna. Susținătorii lui Marcel Ciolacu sunt cei care vor ei, din toate categoriile sociale și din toată țara și lumea asta”, a afirmat Paul Stănescu pentru Snoop.ro.
Cazul Bittman: Neagu a organizat și evenimente (click pentru detalii)
Un alt caz care a adus-o pe Neagu în prim-plan a fost un eveniment realizat tot de PSD în 2018.
S-a numit „50 de ani de Sectorul 5” și a costat 700.000 euro, deși la eveniment au participat câteva sute de persoane.
Investigația realizată de jurnaliștii aflați acum la Snoop, pe atunci la Libertatea/GSP, arăta că trupa Holograf primise 11.000 euro, iar Dan Bittman încă 11.000 euro.
Mai mult, o pagină de Facebook costase 35.000 lei, iar 14 bannere ce urmau să fie amplasate în Sectorul 5 nu existau.
Confruntată de jurnaliști, Mihaela Neagu spunea că „am fost presată” să ia contractul.
De la „imagine controversată” la patroana fabricilor de zahăr românești
În ultimii ani, Mihaela Neagu a fost promovată drept o afaceristă de succes în România, care a preluat două fabrici de zahăr, cea de la Luduș și cea de la Bod.
A fost invitată în podcasturi, precum cel al lui Mihai Morar, numit „DE LA FETIȚA ABANDONATĂ LA PROFIT DE 15 MILIOANE EURO PE AN”.
Își prezintă viitoarele investiții imobiliare și ține discursuri motivaționale.
„Povestea mea este una despre ambiție, curaj și angajamentul de a aduce schimbări pozitive, atât în afaceri, cât și în comunitățile în care activez. Sper ca, prin exemplul meu, să arăt că succesul vine atunci când pui suflet în ceea ce faci și când nu te temi să faci pași mari pentru a-ți atinge obiectivele”, scrie Neagu pe Facebook.
Neagu, ieri: „Nu am semnal” și „răspund azi”
Contactată de Snoop, Mihaela Neagu a invocat că nu are semnal și a cerut întrebările pe WhatsApp. Apoi a revenit și a întărit că vrea să răspundă în scris. A promis un răspuns până seara.
Snoop a întrebat-o cine a invitat-o la eveniment, dacă se cunoaște cu politicieni PSD și cu Marcel Ciolacu și în ce mod a ajuns în primul rând al sălii. Mai mult, ce părere are despre competitorii din licitații care o văd stând în proximitatea șefilor unor autorități contractante unde are contracte (Primăria Craiova, Primăria PS4 etc).
Aceasta nu a mai răspuns solicitării până la publicarea materialului.