- Ministerul arată că familia Mînzatu avea nevoie de un aviz obligatoriu emis de Direcția Județeană de Cultură și Patrimoniu pentru a-și extinde imobilul monument istoric, casă naționalizată cumpărată în 2009 cu 17.000 de euro, în centrul orașului Brașov.
- Lucrările s-au realizat în perioada 2009 – 2012 și nu au respectat legea privind protejarea monumentelor istorice.
Site-ul de investigații Snoop.ro a dezvăluit, marți, că extinderea casei politicienei Roxana Mînzatu, de pe strada Lungă din municipiul Brașov, s-a făcut fără autorizație de construire emisă de Primăria Brașov și fără avizul obligatoriu al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu.
După publicarea articolului pe Snoop.ro, o delegație a Direcției Județene pentru Cultură Brașov a efectuat, marți, 5 noiembrie, „o inspecție la fața locului și a întocmit o notă de constatare privind imobilul situat în Municipiul Brașov, strada Lungă”, a precizat Direcția Patrimoniu Cultural din ministerul Culturii pentru site-ul de investigații.
Următorul pas este sesizarea Poliției, susține Ministerul Culturii.
Ministerul Culturii arată în răspunsul oficial către Snoop că „pe baza notei de constatare întocmite de Direcția Județeană de Cultură Brașov se va transmite o notificare către Inspectoratul Județean de Poliție în legătură cu lucrările de construire efectuate sau în curs de execuție” de familia Mînzatu.
SUSȚINE JURNALISMUL FĂRĂ LESĂ
Ce a spus Roxana Mînzatu: „Imobilul nu este monument istoric”
Politician membru PSD, Roxana Mînzatu a fost audiată, marți, în Parlamentul național, în Comisiile reunite de politică externă și afaceri europene pentru postul de comisar european.
Votul consultativ a fost unul favorabil, dar PNL a părăsit sala de ședințe. Liberalii și-au motivat gestul prin faptul că nu au fost consultați de Marcel Ciolacu când a desemnat-o pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european.
Întrebată de Snoop.ro dacă imobilul în care locuiește este monument istoric și a fost extins de la 56 mp la 131 mp fără avizul obligatoriu de la Ministerul Culturii, Roxana Mînzatu a răspuns că imobilul „fost scos de la pe lista monumentelor istorice prin procedura legală”.
Politiciana care este propunerea României pentru funcția de comisar european a afirmat, marți, că de toate actele s-a ocupat soțul ei, Cătălin Mînzatu, după achiziționarea casei.
„Toate documentele pot fi obținute de la instituțiile responsabile, Ministerul Culturii în cazul de față, care a făcut verificări cu poze, cu verificări la fața locului… Imobilul a fost declasat (n.r. – de pe lista monumentelor istorice) după ce l-am achiziționat. Nu era monument istoric. Există o procedură prin care Ministerul Culturii vine și constată dacă există caracteristici de monument istoric, face toate cercetările și îți poate spune dacă este sau nu monument istoric. Solicitați documentele Ministerului Culturii pe legea 544/2001 (n.r. – legea privind informațiile de interes public)”, a spus Roxana Mînzatu în Parlament când a fost întrebată de Snoop despre casa sa.
Social-democrata a insistat că imobilul cumpărat în 2009, de la RIAL Brașov cu 17.000 de euro, nu este monument istoric.
Niciun parlamentar român nu i-a adresat în timpul audierilor vreo întrebare despre casa patrimoniu național pe care a extins-o ilegal.
Documentul invocat de familia Mînzatu nu este publicat în Monitorul Oficial
Președintele PSD Brașov, Marius Dunca, a spus reporterului Snoop, după declarațiile Roxanei Mînzatu din Parlament, că îi va transmite documentul pe care familia Mînzatu îl deține și care atestă că imobilul în care locuiesc a fost declasat din categoria monumentelor istorice.
La scurt timp după această discuție, Cătălin Mînzatu, soțul Roxanei Mînzatu, a transmis pe Whatsapp reporterului Snoop documentul care ar fi trebuit să ateste că imobilul de pe strada Lungă nu mai este monument istoric.
Documentul este din 28 octombrie 2011 și este semnat de Ioan Daniel Cherecheș în calitate de director al Direcției Patrimoniu Cultural din cadrul ministerului Culturii.
„Ca urmare a rezoluției secțiunii de Evidență a monumentelor istorice, din 24.10.2011, care a analizat documentația DCPN – Brașov nr 409/15.07.2011, cu privire la regimul de monument istoric al corpului de clădire nr. 3 (C), din strada Lungă, nr. XX, municipiul Brașov, vă aducem la cunoștință că acesta nu are valențe culturale care să-i confere regim de monument istoric. În consecință, corpul de clădire 3 (C) din strada Lungă XX, municipiul Brașov, nu va fi inclus în inventarul monumentului istoric al Obligației de folosință a monumentului istoric, ce va fi întocmită de către Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Național al Județului Brașov, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.
Nici Roxana Mînzatu, nici soțul acesteia nu au putut preciza dacă documentul invocat a fost publicat în Monitorul Oficial.
Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice impune ca declasarea unui imobil de pe lista monumentelor istorice să se facă prin ordin de ministru care este obligatoriu publicat în Monitorul Oficial.
Ministerul Culturii: Este monument istoric. Documentul din 2011 nu declasează imobilul din Brașov de pe lista monumentelor istorice
Snoop a întrebat Direcția Patrimoniu Cultural din Ministerul Culturii dacă documentul prezentat de familia Mînzatu reprezintă o declasare a casei în care stau de pe lista monumentelor istorice și dacă extinderea casei se putea face fără un aviz de la Direcția Județeană de Cultură.
Ștefan-Emilian Gamureac, directorul Direcției Patrimoniu Cultural, susține, în răspunsul pentru Snoop, că imobilul de pe strada Lungă în care locuiește familia Mînzatu este monument istoric și nu a fost declasat.
„Având în vedere că Lista Monumentelor Istorice menționează imobilul denumit Casă la adresa Lungă, nr. XX (n.r. – nu vom publica numărul casei care apare în răspuns), fără a specifica vreo excepție pentru corpul C, precum și faptul că scrisoarea ministerului Culturii din 28 octombrie 2011 nu a fost transpusă în practică prin declanșarea și derularea unei proceduri de declasare parțială pentru corpul C din respectivul imobil, iar Lista Monumentelor Istorice a fost republicată și actualizată în anul 2016, fără a menționa alte excepții, apreciem că la această dată întregul imobil de pe strada Lungă este supus regimului juridic de monument istoric.”
El subliniază că regimul de monument istoric nu poate fi înlăturat prin simpla comunicare a unei adrese, ci doar prin redactarea unui ordin de ministru de declasare totală sau parțială care se publică în Monitorul Oficial și care are drept consecință radierea din Lista Monumentelor Istorice a unui imobil sau a unei părți din acesta.
Directorul precizează că intervenția de construire pentru extinderea acestui imobil „nu se poate face legal fără emiterea unui aviz din partea Direcției Județene pentru Cultură, conform legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice”.
Snoop.ro a primit răspunsuri de la Direcția Județeană de Cultură și Ministerul Culturii că nu au emis vreun aviz după 2009 pentru ca imobilul cumpărat de Roxana Mînzatu să poată fi extins de la 56 mp la 131 mp.
În momentul achiziției casei de pe strada Lungă, 24 februarie 2009, Roxana Mînzatu a fost informată prin contractul de vânzare-cumpărare că imobilul este monument istoric și că este protejat de legea 422/2001 privind monumentele istorice.
Roxana Mînzatu nu avea voie să-și mărească imobilul chiar dacă nu era monument istoric. Era obligatoriu avizul de la Cultură
Mai apare o problemă majoră pentru Roxana Mînzatu, propunerea României pentru funcția de comisar european și vicepreședinte al Comisiei Europene, în legătură cu imobilul din Brașov: extinderea imobilului de la 56 mp la 131 mp trebuia să aibă obligatoriu avizul Direcției Județene de Cultură și dacă nu era monument istoric.
„Pentru a se realiza intervenții asupra acestui imobil, era necesar un aviz din partea Direcției Județene pentru Cultură Brașov, chiar și în ipoteza în care corpul C nu ar fi avut regimul juridic de monument istoric, dat fiind faptul că proximitatea acestuia față de monumentul existent îl plasează în zona de protecție, caz în care avizul menționat ar fi fost de asemenea necesar. Proximitatea corpului C față de restul imobilului face obligatorie obținerea avizului Direcției Județene pentru Cultură Brașov”, se arată în răspunsul semnat de directorul Gamureac, Direcția Patrimoniu Cultural, pentru Snoop.ro.
Ce spune legea care protejează monumentele istorice (click pentru detalii)
Articolul 24 din legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice prevede clar că extinderea imobilelor aflate lângă monumentele istorice au nevoie de avizul ministerului Culturii, iar lucrările trebuie supravegheate. Direcția Județeană de Cultură Brașov nu a fost informată în ultimii 13 ani de lucrările efectuate de Roxana Mînzatu.
(3) În condiţiile legii, în cazul realizării de lucrări neautorizate, fără avize sau care încalcă avizele de specialitate, personalul de inspecţie abilitat are dreptul să întrerupă lucrările până la intrarea în legalitate, să aplice sancţiuni şi, după caz, să dispună revenirea la situaţia iniţială şi să sesizeze organele de cercetare penală.
(1) Intervenţiile care se efectuează asupra imobilelor care nu sunt monumente istorice, dar care se află în zone de protecţie a monumentelor istorice sau în zone construite protejate se autorizează pe baza avizului Ministerului Culturii şi Cultelor sau, după caz, al serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor şi a celorlalte avize, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.
(2) Toate intervenţiile care se efectuează asupra monumentelor istorice, altele decât cele de schimbare a funcţiunii sau a destinaţiei, de întreţinere sau de reparaţii curente, indiferent de sursa lor de finanţare şi de regimul de proprietate a imobilului, se fac sub inspecţia şi controlul propriu ale Ministerului Culturii şi Cultelor, respectiv ale serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, cu personal atestat, în condiţiile legii.
Roxana Mînzatu și-a extins casa în perioada 2009 – 2011. Documentul privind declasarea a fost obținut în octombrie 2011
Propunerea României pentru funcția de comisar european a declarat pentru Snoop că extinderea casei s-a efectuat în perioada 2009 – 2011. Documentul privind declasarea a fost obținut în octombrie 2011, ceea ce arată că lucrările au început înaintea obținerii acestui document. De asemenea, nu a existat o autorizație de construire din partea Primăriei Municipiului Brașov.
Imaginile din satelit demonstrează că imobilul cumpărat de Roxana Mînzatu este extins până la obținerea vreunui document de la Ministerul Culturii sau de la Primăria Municipiului Brașov.
Roxana Mînzatu a declarat pentru Snoop.ro că extinderea casei s-a făcut cu respectarea legii, dar a recunoscut că nu a existat o autorizație de construire. Ea a invocat faptul că imobilul este înscris în cartea funciară.
Foto poză colaj: George Călin / Inquam Photos