Sari la conținut
Jurnalism fără lesă.

Caută o pagină sau un articol..

  • Alegeri 2025
  • „Au amanetat PNL”. Datorii de 25 de milioane de euro către o singură firmă, televiziunile sună după bani

    „Au amanetat PNL”. Datorii de 25 de milioane de euro către o singură firmă, televiziunile sună după bani
    Facturile neplătite după alegerile din 2024 și ratele pentru sediile cumpărate de la RAAPPS se ridică la peste 30 de milioane de euro, au dezvăluit surse de la vârful PNL pentru site-ul de investigații Snoop. Ilie Bolojan a recunoscut în mai multe ședințe interne că PNL se află în criză financiară după mandatul lui Nicolae Ciucă și Lucian Bode.

    Instalat rapid în fruntea PNL după primul tur al alegerilor prezidențiale, Ilie Bolojan i-a cerut lui Lucian Bode, fost secretar general al partidului, să își asume semnarea tuturor documentelor legate de finanțele partidului până la 31 decembrie 2024.

    „A fost îngrozit de ce a găsit. Au amanetat partidul pentru următorii ani. Prin această decizie, Bolojan a dorit să existe un singur responsabil pentru situația financiară din 2024. Bode să își asume”, au declarat surse din conducerea PNL pentru Snoop.ro.

    Principala problemă financiară pentru partid, în acest moment, o reprezintă contractul cu AMMA Print, firmă de la care PNL a cumpărat în 2024 produse în valoare de peste 100 de milioane de lei (20 de milioane de euro), susțin sursele citate.

    Comanda a fost făcută în 2024, dar plata trebuia să fie realizată din 2025.

    Mandatat de partid, Lucian Bode a negociat anul trecut cu firma condusă de Mihail Volintiru reeșalonarea plăților pe o perioada de trei, respectiv cinci ani.

    • 125-130 de milioane de lei este datoria PNL către firma AMMA Print, după campaniile din 2020 și 2024.

    Prima rată urma să fie plătită în ianuarie 2025, iar rata lunară ar fi trebuit să fie de 2,5 milioane de lei.

    Înțelegerea a fost agreată de cele două părți, dar noua conducere a PNL și-a dat seama că nu poate plăti nici ratele negociate de Lucian Bode. A cerut, din nou, păsuire la plată.

    Dacă ar fi trebuit să plătească ratele antamate de fostul secretar general, rata lunară ar fi depășit subvenția încasată de la buget. Practic, cheltuielile depășesc veniturile lunare.

    Audit la PNL comandat de Bolojan. Milioane de euro datorii către televiziuni și site-uri

    Ilie Bolojan a cerut, la câteva zile după ce a ajuns președinte interimar, un audit pentru a vedea unde au dispărut banii PNL. În conturile partidului, după primul tur al prezidențialelor, „bătea vântul”, au dezvăluit pentru Snoop surse de la vârful partidului.

    „Auditul vizează anul 2024, să înțelegem unde s-au evaporat banii, de ce avem datorii. În primele zile, Bolojan era sunat zilnic de televiziuni să plătească facturile. Vorbim de milioane de euro către presă, televiziunile și site-urile nu erau plătite. A fost un haos, nu știu când ne vom reveni. Bode și Ciucă să explice ce au făcut”, a declarat un lider PNL sub protecția anonimatului.

    Lideri din PNL au precizat pentru Snoop.ro că datoriile către mass-media sunt, în acest moment, „de ordinul milioanelor de euro”.

    Printre televiziunile care au colaborat cu PNL în campaniile din 2024 sunt Realitatea Tv, B1 TV Digi24, Antena 3, RTV și Prima News.

    „Ilie Bolojan a avut o întâlnire cu reprezentanții mass-media în care le-a explicat că partidul nu are bani pentru a-și putea plăti datoriile. Le-a cerut înțelegere, mai ales că urmează o nouă campanie electorală”, a dezvăluit un membru din conducerea PNL pentru Snoop.ro.

    Întrebarea la care ar trebui să răspundă auditul: cum a ajuns partidul în această situație după ce a încasat sute de milioane de lei de la buget în ultimii ani.

    Un simplu calcul arată că PNL avea în conturi, la începutul anului 2024, peste 73 de milioane de lei (aproximativ 15 milioane de euro). 

    Subvenția încasată de PNL în 2024 a fost de 122 de milioane de lei (peste 24 milioane de euro).

    Practic, PNL a avut la dispoziție 200 de milioane de lei (40 de milioane de euro) doar din subvenția din ultimii doi ani pentru cele patru rânduri de alegeri din 2024. În campaniile de la europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, partidul a folosit și surse de finanțare privată – împrumuturi, cotizații.

    Pentru aceste campanii, PNL a cerut Autorității Electorale Permanente (AEP) să îi ramburseze peste 150 de milioane de lei (30 de milioane de euro). Banii nu rămân însă în conturile partidului, ci pleacă spre cei care au acordat împrumuturi.

    Două rate depășesc subvenția încasată în luna februarie. „Rata PNL este de 2,5 milioane de lei”

    O altă problemă în Modrogan este că, din cauza rezultatelor slabe de la alegerile parlamentare, subvenția pe care PNL o încasează lunar a scăzut.

    Liberalii au primit 3,9 milioane de lei în ianuarie, iar după adoptarea bugetului de stat, subvenția aferentă lunii februarie a fost de 3,67 milioane de lei. Comparativ, partidul a încasat în medie anul trecut 10 milioane de lei pe lună. 

    Dilema conducerii PNL a fost cum să plătească rate de 3,9 milioane de lei, datoria către RAAPPS este de 1,3 – 1,4 milioane de lei lunar, rata la Amma Print de 2,5 milioane de lei, plus banii către televiziuni și site-uri.

    „Se încearcă inclusiv o renegociere cu RAAPPS. Nu sunt bani nici pentru ratele convenite la cumpărarea sediilor” – lider PNL

    Partidul are nevoie de bani și pentru plata salariaților, a activității curente și a firmei de consultanță Kensington (firma responsabilă și de campania pe TikTok a PNL).

    Mihail Volintiru conduce firma AMMA Print, care a livrat materiale tipărite și vestimentație (geci, șepci) pentru PNL în 2024. Primele plăți către firma sa ar fi trebuit să fie făcute de la 1 ianuarie 2025, dar liberalii nu au bani în conturi să respecte ratele stabilite.

    Datorii sunt către aceeași firmă și după campania din 2020. Pentru a arăta că dorește totuși să își respecte contractele semnate, PNL a plătit, în decembrie 2024, către AMMA Print aproape 16 milioane de lei (peste 3 milioane de euro).

    „Sunt proiecte dezvoltate în campaniile din anul 2024 cu PNL, cât și cu Alianța PSD-PNL de la europarlamentare. Plata începe din ianuarie 2025. Au achitat deja prima rată de eșalonare. În relația cu PNL, o parte din sumă se achită în 36 de luni, o altă parte în 60 de luni. În primele 36 de luni rata este de 2,5 milioane de lei. Rata scade apoi”, a declarat în exclusivitate pentru Snoop, Mihail Volintiru, patronul AMMA Print pe 7 februarie 2025.

    Mihai Volintiru de la AMMA Print a fost lider PNL Dâmbovița acum un deceniu. Firma a lucrat cu multe partide: PNL, PSD, Pro România, PMP, ALDE. Foto: captură Dâmbovița News / YouTube

    PNL are datorii în jur de 125-130 de milioane de lei către AMMA Print, o parte din sumă reprezintă contractele neplătite de o serie de filiale liberale din campania din 2020.

    „Circa 25 de milioane de lei reprezintă o datorie mai veche. Banii din 2024 sunt pentru materiale de precampanie, tipărituri și echipamente, vestimentația. Dacă ținem cont de faptul că anul trecut au fost patru rânduri de alegeri și din 125 de milioane de lei 25 de milioane de lei sunt datorii vechi, sumele nu ni se par exagerate”, a precizat Volintiru, AMMA Print, pentru Snoop.

    În primul dialog cu reporterul Snoop, Mihail Volintiru afirma că nu au fost probleme cu prima rată, dar speră că situația se va menține și la ratele următoare.

    Pentru datoriile din 2020, firma AMMA Print a câștigat mai multe procese cu filialele PNL.

    AMMA Print: „PNL nu are bani, dar nu acceptăm rate pe mai mult de cinci ani”

    PNL nu a plătit însă rata convenită de 2,5 milioane de lei, ci doar 750.000 de lei în ianuarie și februarie. O sumă de trei ori mai mică decât se angajase Lucian Bode la negocierile cu AMMA Print.

    Decizia a aparținut tandemului Ilie Bolojan – Adrian Veștea.

    „Discuțiile au fost pentru plata eșalonată a unei sume de 2,5 milioane de lei lunar. Ținând cont de prioritățile clientului nostru PNL și subvenția redusă din cauza rezultatelor din 2024, clientul a ajuns la concluzia că urmând și campania pentru prezidențiale nu reușește să plătească conform celor agreate. În ianuarie, am primit 750.000 de lei, dar suntem într-o perioadă de discuții vizavi de eșalonarea datoriei și sper ca săptămâna viitoare să finalizăm forma finală a tranzacției și implicit valoarea lunară a sumei pe care PNL urmează să o primească către noi”, a declarat, marți, 18 februarie, Mihail Volintiru pentru Snoop.

    El a explicat că înțelege să facă o excepție până la alegerile prezidențiale.

    „Nu intenționăm să stricăm bunul mers al PNL vizavi de campania electorală care stă să se desfășoare, motiv pentru care am acceptat compromisul acesta pentru a putea închide amiabil în continuare tranzacția care urmează să reglementeze plata datoriilor”, a adăugat Volintiru.

    Potrivit acestuia, PNL are un termen limită pentru a-și plăti datoriile: cinci ani. O rată lunară de 750.000 de lei ar acoperi datoria în 14 ani.

    „Mai mult de cinci ani este exclus să ne întindem cu datoria. (…)”, a afirmat Volintiru.

    În negocierile de săptămâna viitoare sunt luate în calcul și datoriile filialelor PNL după campania din 2020.

    Ciucă s-a temut că îi vor lua casa”

    Mai multe surse din PNL au declarat pentru Snoop că fostul președinte al partidului, Nicolae Ciucă, nu a dorit să fie implicat în zona financiară.

    „Au fost mari probleme cu banii și în campania de la prezidențiale, nimeni nu împrumuta partidul. Nicolae Ciucă ne-a spus că nu vrea să aibă probleme, că are doar o casă și nu vrea să o piardă, dacă nu se rambursează banii. Campania lui Ciucă a costat 17 milioane de lei, Ciolacu strânsese peste 60 de milioane de lei”, au declarat surse din PNL pentru Snoop.ro.

    Metoda folosită de PSD înaintea campaniei prezidențiale a fost ca partidul să le ceară membrilor săi împrumuturi. Social-democrații au transferat apoi suma adunată în contul de campanie al lui Marcel Ciolacu.

    „Cei de la PSD au fost mai deștepți, a dat lumea bani cu împrumut. Bode nu ne-a prezentat varianta asta, iar toți s-au speriat după țeapa de la europarlamentare când Rareș (n.r. – Rareș Bogdan) a împrumutat partidul, iar AEP ne-a reținut un milion de euro”, a afirmat un alt lider PNL.

    AEP a considerat că împrumuturile acordate de Rareș Bogdan în campania de la europarlamentare au depășit pragul legal, motiv pentru care 2,4 milioane de lei nu au fost rambursați și o sumă egală a fost confiscată de la PNL.

    Unde s-au dus banii PNL din subvenție

    PNL a încasat de la bugetul de stat o subvenție de 122 de milioane de lei în 2024, dar cheltuielile din subvenție au fost de 141 milioane de lei.

    • Peste 20 de milioane de lei au plecat către firmele de consultanță cu care liberalii au colaborat în 2024. Principalele firme au fost Kensington și Avandor.

    „Au mai fost și israelienii care au fost în februarie, martie la PNL. Credeți că nu au luat bani? Au fost și slovacii. Au fost multe firme care au lucrat pentru PNL. După alegeri, Ilie Bolojan a decis ca la PNL să rămână o singură firmă: Kensington”, a declarat un lider sub protecția anonimatului.

    Cele mai mari sume pentru consultanță s-au plătit din subvenție în lunile aprilie și iunie: 3,29 milioane de lei, respectiv 3,17 milioane de lei.

    • Rata lunară pentru sediile care au fost cumpărate de la RAAPPS este de 1,3 milioane de lei. A fost plătit primul an (peste 15 milioane de lei), dar mai sunt 24 de rate de plătit. În total peste 30 de milioane de lei care urmează să fie plătite de partid în următorii doi ani.
    • Peste 5,4 milioane de lei au fost salariile angajaților PNL în 2024. Noua conducere a decis să „dea afară aproape 90 de persoane” pentru a reduce cheltuielile.

    Sume importante au fost plătite și pentru sondajele de opinie realizate în 2024.

    Noua conducere a PNL refuză să prezinte contractele cu presa, la fel ca PSD

    Aproape 70 de milioane de lei din banii primiți de la bugetul de stat în 2024 au fost direcționați către presă și propagandă. Din această sumă, aproape 30 de milioane de lei (6 milioane de euro) reprezintă panourile instalate în perioada martie–octombrie de PNL, inclusiv panourile cu Nicolae Ciucă pentru promovarea cărții „În slujba țării”.

    Snoop a cerut conducerii PNL să prezinte public spre ce site-uri au mers sumele din subvenție în 2024, dar și spre ce televiziuni în timpul campaniei electorale.

    Singura informație furnizată, dar cunoscută deja, este că toți banii pentru presă au fost dirijați prin intermediul companiei Avandor Internațional, agenție de media planning și media buying, condusă de Marius Deak.

    „Referitor la contractele despre care solicitați mai multe informații, aducem în atenție clauzele de confidențialitate prevăzute de acestea”, a răspuns biroul de comunicare al PNL în ianuarie 2025, perioadă când partidul era condus de Ilie Bolojan.

    Liberalii precizează că în ianuarie 2025 nu au încheiat niciun contract cu presa. Motivul invocat este identic: lipsa resurselor financiare.

    Contractele încheiate în 2024 cu site-urile și televiziunile nu au fost plătite integral.

    „Ilie Bolojan a anunțat încă din prima ședință a conducerii PNL că este sunat insistent să plătească datoriile făcute de Ciucă și Bode, dar nu are bani. Sunt milioane de euro neplătite, iar partidul nu are de unde să dea banii. Cel care s-a ocupat de contractele cu presa a fost Rareș Bogdan, nimeni nu a ținut evidența cât s-a comandat, iar apoi au venit facturile”, a prezentat situația un membru al conducerii PNL.

    Printre televiziunile care au avut contracte cu PNL în perioada campaniei electorale se numără și Realitatea Plus.

    În campania de la europarlamentare, liberalii au plătit prezența la Realitatea Plus prin intermediul DBV Media House, o firmă controlată de familia Păcuraru, cea care deține și televiziunea. Valoarea totală a contractului din campanie a fost de 7,5 milioane de lei (1,5 milioane de euro).

    RTV a facturat PNL, tot în campania de la europarlamentare, cu 1,79 milioane de lei. Campus Media TV, firma care deține Digi24, a trimis PNL să plătească la europarlamentare 1,4 milioane de lei.

    Suma totală plătită de PNL în campania de la europarlamentare pentru televiziune, radio și presa scrisă a fost de 15,2 milioane de lei.

    În campania de la prezidențiale, pentru Nicolae Ciucă au fost încheiate contracte cu Digi24, B1TV, Realitatea TV, Rtv, și Antena3, astfel:

    Secretarul general, Adrian Veștea: Nu știu care sunt datoriile PNL

    Instalat în fruntea de secretar general al PNL, Adrian Veștea, susține că nu știe care sunt datoriile partidului, deși Ilie Bolojan le-a spus deja colegilor despre problemele financiare.

    „Mă puteți întreba doar ce s-a întâmplat după 1 ianuarie 2025, pentru perioada dinainte nu am un răspuns. Nu știu care sunt datoriile”, a declarat Veștea pentru Snoop.ro.

    Site-ul de investigații a trimis pe 3 februarie 2025 o solicitare PNL despre datoriile partidului, dar nu a primit un răspuns până la publicarea materialului. Termenul legal pentru un răspuns este de 10 zile.

    Mai multe surse apropiate PNL susțin că este „foarte probabil” ca în perioada următoare creditorii partidului să vină să își ceară banii.

    Foto principală: Octav Ganea / Inquam Photos

    Editor: Iulia Roșu

    Video și grafice: Răzvan Luțac

    Despre autor
    Cristian Andrei este jurnalist de 17 ani, fiind preocupat de politica internă și modul în care partidele finanțează mass-media. A lucrat în presa tipărită, televiziune și online. A făcut parte din redacția Gândul ca reporter special, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24. A fost senior editor la Radio Europa Liberă România și reporter Libertatea. În 2022, a câștigat premiul „Ion Rațiu” pentru jurnalism după investigațiile despre mecanismul prin care partidele își cumpără, cu bani publici, imagine pozitivă în presă.