Sari la conținut
Jurnalism fără lesă.

Caută o pagină sau un articol..

  • Reporting
  • Arhiva liceului urmat de senatorul POT Paul Pintea: a făcut 10 clase și una de completare ca zidar-pietrar-tencuitor

    Arhiva liceului urmat de senatorul POT Paul Pintea: a făcut 10 clase și una de completare ca zidar-pietrar-tencuitor
    În arhiva site-ului Liceului Tehnologic din Zalău, Pintea apare într-un an de completare, specific elevilor care terminau zece clase. Apoi, conform actelor, a început să muncească la o firmă de mobilă pe care n-a trecut-o în CV. Conducerea liceului invocă GDPR.

    Paul Ciprian Pintea este senator ales pe listele POT Sălaj, secretar al comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital și membru al comisiei pentru transporturi și infrastructură. În plus, se află în grupul de prietenie cu Austria.

    Pintea e născut pe 2 noiembrie 1987. Confirmarea este de pe site-ul oficial al Senatului, care publică aceste date.

    În biografia de pe site-ul Senatului, Ciprian Pintea susținea că a făcut Liceul Mihai Viteazul din Zalău (Liceul Tehnologic Mihai Viteazul, n.r.) între 2000 și 2004. În septembrie 2000, când începea anul școlar, acesta avea 12 ani și 10 luni.

    Studiile puse de Pintea în CV, disponibile până la modificările de ieri: liceul între 2000-2004, bacalaureat, cursuri online la „Academic Singles”

    Ieri, după ce pe pagina de Facebook a utilizatorului Alunița Voiculescu a atras atenția că acesta avea doar 13 ani (neîmpliniți, n.r.) în momentul începerii liceului, Pintea și-a schimbat datele din CV-ul de pe pagina Senatului. A trecut alți ani pentru perioada liceului: 2001-2005, „pe care l-a absolvit cu diploma de bacalaureat”.

    După modificările de ieri, în CV apare că Pintea a făcut liceul între 2001 și 2005 și a dat bacalaureatul în final

    An de completare la calificarea profesională zidar-pietrar-tencuitor

    Pintea avea încă 14 ani neîmpliniți (13 ani în septembrie 2001).

    Un răspuns vine de pe site-ul oficial al Liceului Tehnologic Mihai Viteazul din Zalău.

    Aici, Pintea I. Paul-Ciprian (numele său complet) apare în clasa denumită „anul III B – an de completare”, la calificarea profesională zidar-pietrar-tencuitor.

    Conform reprezentanților liceului, anul de completare era făcut de elevii de clasa a X-a de la profilul de școală de arte și meserii care doreau să își continue studiile. 

    Practic, acesta ar fi început liceul în anul 2002, ar fi făcut două clase (până în clasa a X-a) și apoi un an de completare.

    Un articol Adevărul din 2005 arată că anul de completare a fost introdus  „pentru ca fostul licean să recupereze partea tehnologică, partea de pregătire practică”.

    Extras din arhiva liceului Mihai Viteazu din Zalău, unde Pintea I. Paul Ciprian apare la anul III de completare în 2004-2005, calificarea zidar-pietrar-tencuitor

    Conform unor surse din Ministerul Educației, un an de completare însemna opțiunea de a completa cele zece clase pe filiera tehnologică. „Dacă a făcut an de completare, singura șansă să dea BAC-ul era să facă apoi la fără frecvență și să dea examenul, dar nu avea cum să îl dea după anul de completare”, spune un alt profesor contactat de Snoop.

    Contactați de Snoop, reprezentanții Liceului Tehnologic din Zalău au spus, mai întâi, că vor răspunde în această dimineață. Apoi au invocat GDPR, „date cu caracter personal”.

    Snoop a discutat cu surse din liceu, care au dorit să își păstreze anonimatul, care au confirmat că „ceea ce scrie în CV-ul lui Pintea nu este corect”.

    Din august 2005, conform Monitorului Oficial, Paul Ciprian Pintea are carnet de muncă de la compania Ambimob. El a pierdut cartea de muncă în 2010. Ambimob a fost o firmă de mobilă din județ, radiată în 2009.

    Extras din Monitorul Oficial în care Pintea a anunțat că și-a pierdut carnetul de muncă

    El nu și-a trecut aceste date în CV. Primul job apare în anul 2013, la Takata Jibou, cu obiect de activitate „fabricarea altor piese și accesorii pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule”. 

    Nu e singura mențiune schimbată din CV

    O altă informație care apare modificată din CV-ul său este cea referitoare la cursurile realizate după liceu. La două decenii după liceu, mai exact.

    Acesta a menționat, inițial, că în 2024 a început cursuri online „business management” – tip Cambridge la „Academic Singles” – Business Academy.

    După ce mai mulți utilizatori Facebook au atras atenția că Academic Singles este numele unui serviciu de dating online, acesta a scos respectiva mențiune din CV.

    Pintea, la un protest pro-Călin Georgescu. Foto: senator Liviu Fodoca / Facebook

    Pintea, prins de două ori fără carnet

    G4 Media a scris prima oară despre cele două dosare ale lui Ciprian Pintea, care a fost prins de două ori la volan fără carnet.

    Prima oară, anul trecut, conform datelor confirmate de Snoop pe portalul justiției, Judecătoria Zalău i-a oferit o pedeapsă de un an și 2 luni cu amânarea aplicării pedepsei, cu un termen de supraveghere de 2 ani.

    Acum, el este judecat într-un al doilea dosar de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

    „Lucra cu ziua”

    Snoop a stat de vorbă cu mai mulți politicieni care cunosc detalii despre trecutul lui Ciprian Paul Pintea.

    Aceștia spun că Pintea a lucrat, de foarte multe ori, „cu ziua” prin Zalău.

    Parlamentarul POT și-a trecut în CV și că a lucrat o bună perioadă de timp la PFA Pintea Paul Ciprian, pe care Snoop nu a reușit să o identifice la Registrul Comerțului. 

    Snoop nu a putut să îl contacteze pe Pintea. Pe numărul său intră căsuța vocală. 

    „Faceți materialul. Vom pregăti și noi cazul în instanță”, ne-a declarat lidera partidului POT, Anamaria Gavrilă, printr-un mesaj, întrebată dacă poate discuta despre senatorul Pintea, fără să știe întrebările.

    Fotografie cu Pintea (stânga) și ceilalți senatori POT. Foto: Facebook

    Apoi, POT a trimis un comunicat de presă referitor la Paul Pintea, fără specificații sau clarificări legate de anii de liceu. Partidul a catalogat totul drept un „linșaj mediatic” și au denumit dezvăluirile despre acesta drept „campanie de denigrare”.

    Miercuri dimineață, 2 aprilie, Snoop și HotNews i-au abordat pe holurile Parlamentului atât pe Anamaria Gavrilă, cât și pe Cristian Popa de la POT. Aceștia nu au răspuns întrebărilor.

    „Se formează continuu urmând în prezent cursurile Business Academy autorizate de către Departamentul de Examinări Internaționale Cambridge, cu dorința sinceră de a deveni un senator tot mai bun” – extras din comunicatul POT

    A contribuit Cristian Andrei

    Foto: Sabin Cîrstoveanu / Inquam Photos

    Precizare: Titlul acestui articol conține sintagma „zidar-pietrar-tencuitor”. Ne-am gândit dacă e cea mai potrivită. Am considerat-o relevantă, în urma discuțiilor interne din redacția Snoop, nu pentru că studiile i-ar diminua lui Paul Ciprian Pintea dreptul de a fi senator. Constituția garantează acest drept oricărui cetățean, indiferent de nivelul său educațional. Un parlament reprezintă diversitatea unei societăți. Dar este relevant, apreciem, pentru că există o lipsă de legătură între pregătirea senatorului și domeniile comisiilor parlamentare în care îi reprezintă pe cetățenii români: Comisia pentru Buget, Finanțe, Activitate bancară și piață de capital, unde este secretar, și Comisia de Transport și Infrastructură. 

    Despre autori
    Răzvan Luțac e în presă din 2009. Pe-atunci fugea, după orele de la liceu, să scrie despre fotbalul mic. La început ca ajutor, a fost înglobat în echipa de investigații a ziarului care s-a ocupat de cazuri precum Gala Bute, Hexi Pharma, Colectiv, investigațiile post-Colectiv. A scris și la Libertatea între 2018 și 2024, când a plecat și de la GSP. Din 2024 colaborează cu HotNews și este co-fondator SNOOP.ro.

    Jurnalist HotNews. Lucrează în presă din anul 2019. A început să scrie în presa locală din Covasna (Observatorul de Covasna - CovasnaMedia.ro) până când s-a mutat la București pentru a urma Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a Universității din București (UB). Și-a încheiat studiile de licență în 2024. A mai colaborat cu Factual și Gen, știri.