La alegerile din iunie 2024, Gheorghe Stoica a câștigat un nou mandat de primar al comunei Bănești, județul Prahova. La anteriorul mandat, politicianul a reprezentat PSD. Acum, Stoica a candidat ca membru PNL.
Cu o săptămână înainte de alegeri, în cadrul analizei averile celor peste 3.000 de primari din țară, Snoop a descoperit că declarația de avere a lui Stoica era goală – mai puțin o mașină. Averea era mutată pe numele fiului său, identificabilă pentru că acesta este tot bugetar, polițist în Câmpina. Contactat de Snoop, primarul Stoica a recunoscut transferul de patrimoniu și a spus că „tot ce-am avut, i-am făcut fiului meu act de vânzare-cumpărare”.
Cristian Valentin Stoica, fiul primarului, avea pe numele său patru apartamente, două case și șapte terenuri. Într-una dintre case locuia chiar primarul.
În patrimoniul transferat fiului apăreau și un teren evaluat la 255.000 euro, pe care firma băiatul primarului l-a parcelat pentru a construi 25 de locuințe rezidențiale. Apoi l-a pus la vânzare. Terenul se află în Urleta, sat component al comunei Bănești.
Localnicii din Bănești au citit investigația Snoop și au transmis-o către Agenția Națională de Integritate (ANI).
ANI: „Se va efectua evaluarea averii”
La sfârșitul lunii august, instituția a oferit oamenilor un răspuns.
„Vă comunicăm că sesizarea dumneavoastră pe e-mailul instituției pe data de 17.06.2024 a fost înregistrată la Agenția Națională de Integritate (…) iar inspectorul de integritate desemnat (…) va efectua evaluarea averii dobândite de dl. Stoica Gheorghe Gheorghe împreună cu familia sa”, se arată în răspuns.
ANI transmite că și alte solicitări vor fi conexate cu lucrarea referitoare la averea familiei Stoica și că îi va ține la curent pe cei care au făcut cererea.
În plus, într-un alt răspuns, ANI a transmis că există un dosar deschis și pe numele fiului lui Gheorghe Stoica, polițistul Cristian Valentin Stoica.
Primarul n-a mai avut semnal când a fost întrebat de teren
Despre terenul de 18.200 de metri pătrați, evaluat pe publi24.ro la 255.000 euro, Stoica a declarat inițial, pentru Snoop, „nu cunosc”. Apoi s-a răzgândit.
Redăm convorbirea între Snoop și primarul Stoica:
– Domnule Stoica, sunteți primar și în satul Urleta. Fiind primar, știți despre ce teren vorbesc.
– Ah, da, dar nu… nu este al lui… știu că… (se bâlbâie) sunt vreo 3-4 persoane care au cumpărat acel teren.
– Conform extrasului de la ANCPI, apare că este totul pe firma Ayan Residence, unde fiul dumneavoastră este acționar 100%.
– Eu știu altfel. Acum, e problema lui…
– Dar era un teren al dumneavoastră, pe care i l-ați vândut lui?
– Ăăă… nu. O parte a fost al meu, dar împreună cu ceilalți au cumpărat, mă rog, au făcut o extindere cu alte suprafețe în apropiere și au creat un singur.
– Pe de altă parte, firma are 2.000 euro profit, 50.000 cifră afaceri, ne-a ridicat anumite semne de întrebare…
Este momentul în care primarul nu mai vorbește. Spune că are semnal prost și închide.
Între timp, conform datelor de la Registrul Comerțului, firma Ayan Cristian Residence, cea care deținea terenul, a raportat un profit de 126.000 euro pe 2023. La o cifră de afaceri de 77.000 euro.
3.000 de primari au pământ și păduri cât două Capitale
În luna iunie, în primul text apărut după lansarea Snoop, publicația a arătat cum cei peste 3.000 de primari din România dețin 42.000 de hectare.
Asta înseamnă o suprafață egală cu 66.000 terenuri de fotbal și de două ori suprafața Capitalei.
În articol erau prezentați primarii care aveau o avere de peste 3.000 hectare de teren, cum e cazul Gabrielei Iacobici (Grădina, Constanța, PSD), dar și edili care nu aveau nimic în declarație, în schimb și-au trecut casele și mașinile trecute pe numele fiului, cazul primarului Gheorghe Stoica din Bănești, Prahova.