Fost judecător la Curtea Constituțională, Toni Greblă a devenit șeful Autorității Electorale Permanente în martie 2023, cu sprijinul PSD și al PNL, după demisia lui Florin Constantin Mitulețu-Buică. El conduce și Biroul Electoral Central, instituția care se ocupă alături de AEP de alegerile din 2024.
La doar cinci luni după instalare, Toni Greblă a introdus în Guvernul Ciolacu un Memorandum pentru închirierea unui nou sediu pentru Biroul Electoral Central. A fost o acțiune pe cont propriu, potrivit mărturiilor din interiorul AEP, întărite de documentele din AEP, aflate în posesia site-ului de investigații Snoop.
„De la început, ne-a spus că se ocupă de tot și că rezolvă tot”
„Toni Greblă a avut tot planul mutării sediului Biroului Electoral Central. De la început, ne-a spus că se ocupă de tot și că rezolvă tot. Discuțiile neoficiale au fost prima dată cu reprezentanții Camerei de Comerț. Este prieten cu Șerban Mihăilescu, îl cunoașteți, este fostul ministru, i se spunea Micky Șpagă, este consilierul președintelui Camerei de Comerț. Greblă merge des la Camera de Comerț, acolo sunt prietenii lui”, ne-au declarat mai mulți angajați din Autoritatea Electorală Permanentă, sub condiția anonimatului.
Șerban Mihăilescu, 80 de ani, este consilierul președintelui Camerei de Comerț și fost senator PSD, când a fost coleg de partid cu Toni Greblă. Camera de Comerț a României este acționar majoritar la Romexpo.
Conform informațiilor din BEC și documentelor oficiale interne aflate în posesia Snoop, a existat o opoziție a angajaților, dar și rețineri în cadrul Guvernului. „Dar prietenia dintre Greblă și Mihăilescu a fost mai puternică”, au explicat angajații BEC.
Reprezentanta Ministerului de Finanțe și directorul Departamentului Suport Electoral nu au semnat contractul
Mai multe departamentele din AEP i-au scris, conform documentelor interne, lui Toni Greblă că sediul BEC din str. Eugeniu Carada, lângă BNR, folosit la alegerile din 2019 și 2020, poate fi folosit și în 2024. În plus, Direcția Financiar Contabilă din Autoritate a comunicat în scris președintelui Toni Greblă că nu își asumă procesul verbal semnat cu Romexpo.
Contractul pentru noul sediu al Biroului Electoral Central a fost semnat la finalul anului trecut, 18-20 decembrie, între Autoritatea Electorală Permanentă și Romexpo.
Obiectul contractului îl reprezintă închirierea unui spațiu în Pavilionul C, cu o suprafață de 2.432 de mp și un spațiu exterior dedicat „containerului Serviciului de Telecomunicații Speciale”.
Snoop a discutat atât cu Toni Greblă, președinte BEC, cât și cu Șerban Mihăilescu, consilier al președintelui Camerei de Comerț, cea care controlează patromonial Romexpo.
Șerban Mihăilescu: „Taberi pe mine ca să îmi faci probleme? Dezmint cu tărie orice implicare”
„Eu am văzut în ziar că s-a făcut BEC-ul acolo, dar nu am nicio participare la această chestiune”, susține Șerban Mihăilescu. „Ce implicare să am eu? Știu că sediul BEC e la Romexpo de un an de zile, dar nu a fost altă discuție. Eu sunt consilier la Camera de Comerț”, a continuat Mihăilescu, întrebat dacă a discutat cu Toni Greblă despre închirierea spațiului de la Romexpo.
În discuția cu Snoop, fostul lider social-democrat a negat permanent că a discutat vreodată despre acest subiect cu fostul său coleg de partid, Toni Greblă. „Eu nu-mi aduc aminte de nicio discuție cu domnul Greblă la Camera de Comerț”.
Numele meu e des menționat de tot felul de oameni care își aduc aminte aiurea. Taberi pe mine ca să îmi faci probleme? Dezmint cu tărie orice implicare, nu am fost la sediul AEP. Nici nu știu ce puteam să fac eu, nu știu. Nu îmi aduc aminte de vreo discuție cu domnul Greblă la Camera de Comerț pe acest subiect
Șerban Mihăilescu, consilierul președintelui Camerei de Comerț
Mihăilescu spune că el și Toni Greblă „am fost urmăriți de aceleași forțe ale statului”. Da, se știu de 20 de ani, a confirmat Mihăilescu, dar nu au luat contact pentru mutarea sediului BEC. A insistat că nu a vorbit cu Greblă pe tema „sediul BEC la Romexpo”.
Când spune că „am fost urmăriți de aceleași forțe ale statului”, Mihăilescu se referă la acuzațiile procurorilor DNA. Fost secretar general al Guvernului și judecător CCR, Toni Greblă a fost acuzat de fapte de corupție în 2015. Din cauza dosarului, Greblă și-a pierdut postul la Curtea Constituțională. Greblă a fost achitat definitiv în 2021.
La rândul său, Șerban Mihăilescu, un nume important în guvernarea Năstase, a fost acuzat de primire de foloase necuvenite și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. A fost achitat definitiv în 2012 în dosarul armelor de vânătoare.
Greblă recunoaște ceea ce Șerban Mihăilescu neagă: discuțiile dintre ei și recomandările primite de la Camera de Comerț
La o zi după discuția telefonică cu Șerban Mihăilescu, Snoop a discutat cu Toni Greblă, președintele AEP. Interviul video a avut loc marți, 21 mai 2024, chiar la sediul din Romexpo al Biroului Electoral Central.
Reporter: Spuneți că ați avut o consultare cu Camera de Comerț?
Toni Greblă (AEP): Sigur că da.
– Cei de la Camera de Comerț v-au îndrumat spre Romexpo? A fost o consultare.
– Da, pentru că și-au arătat disponibilitatea unui sediu relativ generos, pentru că ei au foarte multe spații de expoziții, pentru că expozițiile nu merg chiar foarte bine în perioada actuală, pentru că veniseră și după o perioadă de pandemie, vrând să facă și un lucru bun, adică să asigure un sediu pentru Biroul Electoral Central, cel care se ocupă alături de Autoritatea Electorală Permanentă de organizarea alegerilor, are privirea generală asupra organizării alegerilor. Ni l-au pus la dispoziție contra unei chirii modice, aș zice eu, având în vedere și celelalte facilități de care beneficiem, inclusiv amenajarea spațiului, pentru că asta era o hală expozițională, nu era spațiu de birouri. A fost făcută tot pe cheltuiala exclusiv a Romexpo.
– Cu domnul Șerban Mihăilescu ați discutat la Camera de Comerț despre această posibilitate de a închiria acest sediu de la Romexpo?
– Sigur, și cu domnul Șerban Mihăilescu, și cu președintele Camerei, și cu secretarul general al Camerei, și cu directorul Romexpo.
– Și toți v-au îndrumat spre acest loc.
– Toți au zis că au spațiu la dispoziție și poate fi închiriat pe o perioadă așa de lungă.
Susține jurnalismul fără lesă.
Ce arată documentele
În prima negociere cu Romexpo, cea din iulie 2023, suprafața solicitată de BEC era de 764 de mp, iar perioada trebuia să fie între noiembrie 2023 și februarie 2025.
Închirierea este valabilă pentru perioada 8 ianuarie 2024 – 31 ianuarie 2025, iar chiria lunară este de 138.498 de lei plus TVA. Tariful include chiria, utilitățile, inclusiv instalațiile de încălzire. Valoarea totală se apropie de două milioane de lei.
Contractul de închiriere s-a semnat în decembrie 2023. De pe acest document din decembrie lipsește semnătura persoanei responsabile din partea Ministerului de Finanțe, angajata care se ocupă de controlul financiar preventiv. Potrivit informațiilor obținute de Snoop.ro, reprezentanta Finanțelor a intrat în concediu chiar în zilele când s-a semnat contractul. Persoana de la Ministerul de Finanțe care a înlocuit-o nu a văzut contractul cu Romexpo, susțin aceleași surse.
Snoop a întrebat Ministerul de Finanțe de ce nu e semnătura reprezentantului său pe contractul BEC – Romexpo. Instituția nu a răspuns solicitării Snoop.
Sediul BEC din strada Eugeniu Carada, chiar lângă Banca Națională, folosit în 2019 și 2020, a fost abandonat ca sediu central pentru procesul electoral din 2024.
Semnatarii principali ai contractului sunt Toni Greblă, din partea AEP, și Ionel Gagu, președinte-director general Romexpo.
Toni Greblă a primit răspunsul oficial de la RAAPPS, după ce negociase câteva luni cu Romexpo
Cronologia documentelor arată că Autoritatea Electorală Permanentă a trimis pe 5 septembrie 2023 o adresă, semnată de Toni Greblă, către Regia Autonomă – Administrația Protocolului de Stat în care solicită „un spațiu unde să poată funcționa Biroul Electoral Central”.
Cerințele sunt să aibă o suprafață utilă între 800 – 1.100 mp, precum și 70 de locuri de parcare.
Răspunsul RAAPPS a venit pe 8 septembrie 2023.
„Vă aducem la cunoștință că, în prezent, regia nu dispune de spații libere ale căror caracteristici să fie compatibile cu cerințele exprimate. Ne exprimăm profundul regret că, cel puțin pentru moment, nu putem răspunde favorabil solicitării înaintate”, semnează Marius Grăjdan, director general RAAPPS.
AEP a informat guvernul Ciolacu în luna august 2023 că nu există un sediu RAAPPS pentru BEC. Răspunsul RAAPPS către BEC a venit abia în septembrie. Negocierile cu Romexpo se derulau intens din luna iulie, potrivit documentelor.
„Nu mă întrebați, că vă dați seama că nu le știu pe dinafară. Eu am alte probleme decât ancheta dumneavoastră. Care e problema?”, a spus Toni Greblă, președintele AEP, când a fost rugat să explice cum de instituția pe care o conduce negocia cu Romexpo înainte ca RAPPS să-i comunice că nu are o variantă pentru un nou sediu.
Greblă spune că el știa deja, pentru că primul răspuns de la conducerea RAAPPS a venit în „mod informal”, nu „oficial”.
„Ascultați-mă. Există și colaborare între instituțiile și autoritățile statului și am discutat cu conducerea RAAPPS-ului dacă au să pună la dispoziție, tot contra plată, pentru că tot cu chirie luam și de la RAAPPS un spațiu, dar l-am luat de la Romexpo și RAAPPS ne-a spus că exclus așa ceva, nu au un asemenea spațiu. A fost un răspuns informal, după care a venit și răspunsul formal”, a argumentat Toni Greblă.
A treia problemă: Memorandumul a ajuns pe masa lui Marcel Ciolacu cu oferta deja primită de la Romexpo. Mențiunea dispare în forma finală
Pe 7 august 2023, Ionel Gagu, președintele director-general al Romexpo, a trimis o ofertă către AEP și a precizat că „revenim la oferta transmisă în data de 27 iulie 2023”.
Pe 9 august 2023, președintele AEP, Toni Greblă, i-a solicitat premierului Marcel Ciolacu să aprobe un Memorandum pentru un nou sediu BEC. Memorandumul a existat în mai multe variante, din ultima dispărând referirea despre Romexpo. De ce a dispărut?
Explică Toni Greblă: „Într-un Memorandum, Guvernul nu poate să indice un anume spațiu unde să fie, pentru că trebuie explorată piața liberă și din această cauză nu apare vreun anume în spațiu, o destinație anume și aia trebuie găsită de către Autoritatea Electorală Permanentă prospectând piața”.
Suspiciunea este că în prima formă a Memorandumului, președintele AEP știa deja ce sediu va închiria
Puse cap la cap, documentele indică faptul că Toni Greblă cere Guvernului să identifice un spațiu pentru BEC, dar el deja negocia închirierea spațiului de la Romexpo, Pavilionul C.
În prima formă a Memorandumului, președintele AEP informează Guvernul „că a fost identificată o locație care considerăm că ar corespunde nevoilor logistice pentru buna funcționare a Biroului Electoral Central (respectiv 1/2 din acesta), pavilionul C din cadrul Centrului expozițional Romexpo”.
Autoritatea Electorală Permanentă dorește ca noul sediu să fie închiriat pe perioada noiembrie 2023 – februarie 2025. Prima estimare de cost arată că închiriera ar costa 827.888 de lei, TVA inclus. Suprafața menționată este de 764 de mp, plus o parcare de 100 de mp.
Toni Greblă recunoaște că a negociat deja cu Romexpo, deoarece menționează că „tariful inițial a fost de 15 euro mp plus TVA, iar în urma negocierilor a fost convenit la 11,5 euro mp, plus TVA”.
Romexpo este cea care propune ca perioada de închiriere să fie pentru noiembrie 2023 – februarie 2025, la prețul de 11,5 euro mp, plus TVA.
Guvernul i-a cerut lui Toni Greblă să refacă Memorandumul. În versiunea care intră în ședința de Guvern dispare orice referire directă la sediul de la Romexpo.
Memorandumul a fost astfel refăcut, iar în ultima sa formă solicitarea este una generală, fără a exista vreo mențiune directă la Romexpo.
„Vă adresăm rugămintea punerii la dispoziție a unui spațiu corespunzător pentru organizarea și funcționarea Biroului Electoral Central/ Birourilor Electorale Centrale”.
Memorandumul este aprobat în ședința de Guvern de premierul Marcel Ciolacu la finalul lui august 2023.
Cine este Mircea Preoțescu
Odată cu aprobarea Memorandumului în Guvern, la nivelul AEP s-a constituit în luna august un grup de lucru, format de șefii mai multor departamente, pentru a identifica și aproba un nou sediu pentru Biroul Electoral Central.
În documente, Mircea Preoțescu, șef Departament suport organizatoric electoral, apare ca un personaj central. El a trimis mai multe note către conducerea Autorității Electorale Permanente prin care precizează că sediul din Eugeniu Carada poate să fie folosit la alegerile din 2024 și nu este necesară închirierea unui nou sediu.
În luna octombrie, când Preoțescu se afla în concediu, grupul de lucru, împreună cu Toni Greblă, vizitează spațiul de la Romexpo și constată „că se pretează organizării alegerilor din 2024, dacă va dispune de compartimentările necesare”.
Vizita la Romexpo are loc în octombrie. Mircea Preoțescu este informat abia la începutul lunii noiembrie. El insistă în opoziția la contract și avertizează, printr-o adresă internă din noiembrie, că nota din 17 octombrie a fost realizată „fără consultarea sa sau a înlocuitorului său”, deși acest lucru era necesar.
Tot în noiembrie, Preoțescu contrazice observațiile grupului de lucru, care a vizitat Romexpo în octombrie.
Precizez că în condițiile actuale, spațiul menționat nu se pretează activității BEC și are în prezent o altă destinație de activitate decât cea menționată în Memorandumul cu tema: unele măsuri necesare în vederea pregătirii și organizării, din timp, a proceselor electorale din 2024 – asigurarea sediului BEC, aprobat în ședința de guvern din 31 august 2023, care stipulează asigurarea de spații cu destinația de birouri pentru zeci de persoane aparținând personalului tehnic auxiliar
observația lui Mircea Preoțescu, șef departament suport organizatoric electoral
Tot el le atrage atenția că o compartimentare și o schimbare a destinației ar „trebui să fie însoțită de emiterea unei noi autorizații de la ISU”.
Niciun departament din AEP nu a cerut mutarea, unele s-au opus explicit
Disputa din AEP pentru închirierea unui nou sediu devine tot mai aprinsă în luna noiembrie, potrivit notelor interne consultate de Snoop. Se apropia anul de alegeri. La fel și presiunile din partea lui Toni Greblă, susțin angajații.
Fiecare departament din Autoritate este obligat să trimită o listă cu necesarul pentru desfășurarea optimă a activității cu ocazia alegerilor din 2024, dar și poziția față de închirierea unui nou sediu. Simultan, arată documentele, negocierile lui Toni Greblă cu reprezentanții Romexpo avansau.
Într-o nouă notă internă, de la mijlocul lunii noiembrie, se prezintă punctele de vedere ale mai multor departamente din AEP.
Niciun departament nu solicită în mod expres un nou sediu: unele spun că nu au competențe, altele spun că sediul din strada Eugeniu Carada este optim pentru alegerile din 2024.
Sediul din Romexpo (sus) este aproape de ieșirea din București prin Băneasa, spre Otopeni. Centrul din Carada nr. 1 este chiar în centrul Bucureștiului
- Departamentul Informatizarea proceselor electorale: „În acest moment, din punct de vedere IT&C, locația actuală din str Eugeniu Carada nr 1 asigură toate condițiile pentru desfășurarea fără probleme a activității BEC din 2024, aspect demonstrat și în 2020 când în plină pandemie COVID 19 au fost desfășurate simultan două rânduri de alegeri fără incidente”
- Departamentul Legislație, relația cu Parlamentul și UE: „AEP deține în sediul instituției din str Eugeniu Carada nr. 1 componentele cheie ale infrastructurii electorale naționale, precum și documentele și informații sensibile privind alegătorii, candidații și formațiunile politice, constituind elemente de o importanță deosebită pentru activitatea statului român și pentru integritatea proceselor electorale”
- Departamentul suport organizatoric electoral: „Din punct de vedere tehnico-organizatoric, nu sunt impedimente privind modul de organizare al BEC din anul 2024 în sediul din strada Eugeniu Carada nr. 1, București”
Preoțescu informează conducerea AEP despre situație după centralizarea răspunsurilor.
„Ținând cont că Departamentul Informatizarea proceselor electorale, Departamentul Legislație, contencios electoral, relația cu Parlamentul și Uniunea Europeană, Departamentul Suport Organizatoric și Departamentul Cooperare Internațională au indicat faptul că sediul din Eugeniu Carada nr. 1 îndeplinește cerințele necesare organizării BEC din anul 2024, și au indicat avantajele organizării în locația menționată, consider că departamentele de specialitate pot demara procedurile specifice pentru pregătirea acestuia”, îi transmite Mircea Preoțescu lui Toni Greblă.
Toni Greblă: „Altă întrebare”
Președintele AEP nu își aduce aminte, în discuția cu Snoop, despre notele primite de la departamentele care îi sunt în subordine. El susține că demersul jurnalistic e rău intenționat.
„Dumneavoastră ați venit aici cu anume misiune. Eu vă arăt acum documentul din care șeful departamentului de la acea dată îmi spunea că sediul de la Autoritatea Electorală Permanentă de la Romexpo îndeplinește toate condițiile. Am numeroase referate făcute cu privire la faptul că în Carada nu este loc de parcare, nu este loc pentru a organiza conferință de presă ș.a.m.d. Dar dumneavoastră aveți o anume misiune și v-o exercitați și vă doresc succes. Ziceți altă întrebare”, a spus președintele AEP.
Președintele BEC indică un document
Toni Greblă susține că există un document în care departamentul responsabil din AEP a fost de acord cu mutarea. Lectura acestei note din noiembrie 2023 arată că șeful Departamentului suport organizatoric din AEP, Mircea Preoțescu, a scris: „confirm faptul că suprafața propusă și modul de compartimentare a spațiului propus pentru desfășurarea activităților BEC respectă, din punct de vedere tehnico-organizatoric, cerințele necesare organizării și desfășurării simultane a mai multor birouri electorale centrale”.
Mircea Preoțescu îi subliniază, în ianuarie 2024, într-un document transmis tot lui Toni Greblă că „nu am semnat sau avizat niciun document care a stat la baza contractului din 20 decembrie 2023, același lucru fiind valabil și pentru toți înlocuitorii mei”.
Contractul pentru noul sediu de la Romexpo, Pavilionul C, este semnat pe 20 decembrie, fără ca reprezentantului ministerului de Finanțe sau directorul Departamentului suport electoral să apară pe document. Printre semnatari apar Departamentele care susțineau că nu au un rol în stabilirea noului sediu al BEC.
Toni Greblă, președintele AEP, a afirmat pentru Snoop că Mircea Preoțescu a fost schimbat din funcția deținută, deoarece nu mai avea dreptul să fie șef al Departamentului suport electoral. Președintele a precizat că funcția nu fusese obținută pe bază de concurs.
Mircea Preoțescu: „Niciodată nu mi-am dat acordul ca spațiul de la Romexpo să fie închiriat”
Snoop a întrebat Autoritatea Electorală Permanentă care a fost poziția lui Mircea Preoțescu, fost șef Departament Suport Electoral, în legătură cu închirierea unui nou spațiul pentru Biroul Electoral Central.
AEP nu a răspuns solicitării Snoop până la publicarea acestui articol.
„Niciodată nu mi-am dat acordul ca acest spațiu să fie închiriat. Reiese din toate documentele pe care le-am înaintat acest lucru”, a declarat, vineri, 31 mai, Mircea Preoțescu, fost șef al Departamentului Suport Electoral din AEP pentru site-ul de investigații Snoop.ro.
Fostul director susține că în notele trimise conducerii AEP a prezentat „care sunt aspectele de neconformitate și nelegalitate asupra spațiului” de la Romexpo.
„Ulterior, mi s-a cerut să mă pronunț numai asupra aspectelor ce vizează suprafața și compartimentarea”, a precizat Mircea Preoțescu.
Le-am explicat președintelui AEP și colegilor prin adresele trimise că nu se poate lua decizia asupra unui spațiu numai din prisma suprafeței și compartimentării. Fiecare compartiment de specialitate și-a emis criteriile. Spațiul respectiv nu îndeplinea toate criteriile. Punctele divergente mi le-am exprimat verbal în cadrul instituției și ședințelor purtate și în scris
poziția lui Mircea Preoțescu în dialogul cu platforma de investigații Snoop.ro
Fostul șef al Departamentului Suport Electoral din AEP a refuzat să dezvăluie ce a discutat cu Toni Greblă, președintele instituției, despre contractul cu Romexpo. Potrivit lui Preoțescu, „nelegalitatea” constatată a fost că spațiul de la Romexpo, pavilionul C, nu era un spațiu de birouri în momentul analizei, ci era un spațiu expozițional.
În acest moment, există un proces între Mircea Preoțescu și AEP pentru revocarea din funcție.
Departamentul financiar-contabil din AEP: Procesul-verbal de negociere cu Romexpo nu îndeplinește condițiile de formă și fond pentru a fi asumat
Preoțescu nu a fost singurul care s-a opus. Pe 7 noiembrie 2023, Departamentul Contabil din AEP i-a transmis lui Toni Greblă, președintele instituției, o notă internă privind „lipsa temeiului legal de încheiere (semnare) a procesului verbal de negocierile încheiat în data de 31.10.2023” cu Romexpo.
Departamentul a invocat mai multe articole din lege care ar urma să fie încălcate dacă acest contract este semnat.
- Stabilirea duratei contractului peste un exerciţiu bugetar atrage încălcarea prevederilor Legii
- încheierea unui contract fără a avea credite de angajament aprobate în buget atrage încălcarea prevederilor Legii
Documentul de cinci pagini este semnat de Elena Ilie, director în cadrul AEP și este explicativ către președinte, din perspectiva directoarei, în privința refuzului ei de semna contractului. Toni Greblă nu își aduce aminte de această notă internă.
Preoțescu nu s-a lăsat până la capăt
Cu propunerile, refuzurile, documentele încrucișate, s-a intrat în anul super electoral, cu patru rânduri de alegeri. Finalul de saga a avut loc când pe 9 ianuarie 2024, Mircea Preoțescu trimite o nouă notă internă către președintele AEP, Toni Greblă, în care îi spune că:
- Nu a semnat sau avizat contractul de închiriere din 20 decembrie 2023
- Nu a semnat sau avizat nota justificativă 16275 din 23 noiembrie privind închirierea unui spațiu amenajat pentru BEC
- Nu a semnat sau avizat nota justificativă 16274 din 23 noiembrie privind selectarea procedurii și a valorii estimate pentru închirierea unui spațiu amenajat pentru sediul BEC.
El a susținut, în mai multe rânduri, că sediul BEC din Eugeniu Carada, lângă Banca Națională a României ca fiind „sediul corespunzător pentru desfășurarea activității BEC în 2024 și îndeplinește cerințele organizării BEC din 2024”.
În documentele consultate de Snoop, Mircea Preoțescu specifică faptul că s-au omis în „mod intenționat” punctele de vedere transmise grupului de lucru de Departamentul suport organizatoric
„Se poate observa faptul că punctele de vedere întocmite de către Departamentul suport organizatoric electoral nu au fost luate în calcul, în schimb ele au fost înlocuite cu o altă notă din 30 august 2023, precedentă celorlalte note”.
În concluzia sa, Preoțescu spune că nu va semna angajamentul de plată până la clarificarea aspectelor semnalate și prezintă mai multe argumente pentru decizia sa.
- „În nota justificativă pentru închirierea unui spațiu amenajat pentru BEC este invocată o notă din 30 august 2023, care apare ca fiind un referat de necesitate pentru închirierea unui spațiu, deși subsemnatul Mircea Preoțescu mi-am exprimat constant opinia asupra faptului că nu revine în atribuțiile Departamentului suport organizatoric electoral întocmirea unui astfel de documente
- Nimeni din departamentul suport organizatoric electoral nu a avut acces la contractul înregistrat la AEP din 20 decembrie 2023 până pe 8 ianuarie 2024
- Departamentul suport electoral a cerut ca plata chiriilor să fie suportată de BEC, nu de AEP, așa cum apare în contractul semnat
- Nu se regăsește în documente o autorizație de securitate la incendiu/protecție civilă de la ISU.
Avizul ISU nu există în mai 2024, dar a fost solicitat, spune Greblă
Întrebat dacă sediul BEC are aviz ISU la cinci luni după închiriere, Toni Greblă ne indică departamentul administrativ care să răspundă. Din informațiile obținute de Snoop, Biroul Electoral Central nu a primit aviz de la ISU până pe 20 mai 2024.
„Interesați-vă cât durează obținerea unui aviz ISU și după aia faceți-vă ziarist”, spune Toni Greblă. El argumentează că popularii europeni au avut un Congres la Romexpo în luna martie și că totul s-a desfășurat fără probleme.
Toni Greblă susține că a semnat „un contract legal” și spune că că „oportunitate spațiului eu mi-o asum”.
„Numai dumneavoastră aveți o misiune să mă întrebați pe mine de ce am organizat acest sediu foarte bun, și foarte util, și foarte practic la Romexpo. Prețul este un tarif pe metru pătrat este un tarif infim. Acest acest spațiu corespunde din toate punctele de vedere. Repet, Ministerul de Justiție, Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, care are alături aici biroul pentru secții de votare din străinătate, au considerat că este foarte bine”, a conchis Toni Greblă.
Foto Șerban Mihăilescu: Inquam Photos